Nekažnjeni kriminal unutar DORH-a i Uskoka ugroza je nacionalne sigurnosti

23 ožujka, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mediji već godinama objavljuju teške oblike institucionalnog kriminala na najvišim razinama državnih i pravosudnih tijela i institucija, a koji se spregom prijavljenih pravosudnih dužnosnika i korumpirane hrvatske političke scene uspješno zataškava čime se još više produbljuje njihova međusobna ovisnost i zajedničko djelovanje koje zasigurno nije u interesu Republike Hrvatske i njenih građana.Njihova zajednička misija nije opći društveni interes niti interes Republike Hrvatske koju kao službene osobe predstavljaju, već njihov zajednički opstanak u državnom i pravosudnom aparatu radi ostvarenja osobnih ambicija i interesa, a sve to ne birajući sredstva koja im stoje na raspolaganju kao službenim osobama.

Naravno, misleći pri tome na nedopuštena sredstva kojim se kroz razne oblike zlouporaba pogoduje određenim interesnim političkim i gospodarskim skupinama, a kojima pripadaju i osobe unutar pravosudnog sustava koje pod krinkom neovisnih tijela odrađuju stvari za korumpiranu političku scenu koja ih je u interesu zajedničke misije instalirala unutar hrvatskog pravosudnog sustava.

Na koji način?

Vrlo jednostavno, ključna riječ za njihov opstanak je kompromitirajuća informacija jedni o drugima. Informacija koja ih neraskidivo povezuje i njihov zajednički angažman prožet oosbnim interesima još dodatno učvršćuje.

Što je rezultat svega toga?

Multupliciranje insstituciconalnog kriminala na svim državnim razinama. Unutar pravosudnog aparata, DORH-a, USKOK-a i cjelokupnog pravosudnog sustava pa sve do ministara i saborskih zastupnika koji odlučuju o imenovanjima glavnog državnog odvjetnika ili pak razrješenjima kao što je to bio slučaj sa Draženom Jelenićem, posljednjim u plejadi glavnih državnih odvjetnika kojem je igrom slučaja ili pak igrom njegovih konkurenata unutar DORH-a presudilo članstvo u loži za koju poznati masoni čak nikada nisu niti čuli prije nego su Nikica Gabrić i tjednik Nacional objavili vijest o njenom postojanju.

S druge pak strane, njegovim prethodnicima, Bajiću i Cvitanu, a poglavito Sani Ljubičić, bivšoj Cvitanovoj zamjenici u USKOK-u a sada zamjenici glavnog državnog odvjetnika koji trenutno ne postoji, sa službenih pozicija nisu otjerale brojne počinjene zlouporabe i nezakonitosti koje su i javno objavljene, pa čak i javvno dokumentirane sa brojnom dokaznom dokumentacijom te i video zapisima iz kojih nedvojbeno proizlazi počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti i drugih kaznenih djela za koje se progoni po službenoj dužnosti.

Kome oni pripadaju i čije imterese oni zastupaju, nije poznato. Ali, poznato je na koji su način godinama obnašali službene dužnosti i za koja su kaznena djela prijavljeni, a što je u više navrata objavljeno u medijima, između ostalih i na Maxportalu.

No, unatoč brojnim upitima maxportala upućenim nadležnim tijelima i institucijama, još uvijek nismo dobili odgovor što je učinjeno po tim prijavama protiv bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika i ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana, bivše zamjenice ravnatelja Uskoka, bivše županijske državne odvjetnice u Zagrebu, sada zamjenice glavnog državnog odvjetnika Sani Ljubičić i ostalih odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a koje su za brojne zlouporabe i nezakonitosti prijavljene Ministarstvu pravosuđa RH, USKOK-u, DORH-u, Ministarstvu unutarnjih poslova, Držvnoodvjetničkom vijeću i dr.

SANI LJUBIČIĆ POD ISTRAGOM ZA ZLOUPORABE, A ISPRED DORH-A ZADUŽENA ZA MEĐUNARODNU PRAVNU POMOĆ I SURADNJU

Sani Ljubičić, zamjenica glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelinića protiv koje se vodi više postupaka po brojnim kaznenim prijavama za teške oblike zlouporaba, vjerovali ili ne, ispred Državnog odvjetništva zadužena je za međunarodnu pravnu pomoć i suradnju.

Maxportal je već objavio čitav niz prijavljenih zlouporaba koje su predmetom kaznenih prijava protiv Sani Ljubičić i dr., a po kojima se prijavljena bivša zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić tereti za počinjenje teških kaznenih djela u predmetu tzv. „HPB Bankomat“, između ostalih zlouporabe položaja i ovlasti, lažnog prijavljivanja, ovjeravanja neistintog sadržaja, krivotvorenja službene isprave i dugih kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Nezakonito trošenje državnog novca od strane USKOK-a za plaćanje sudskim vještacima po 11 puta većoj cijeni od propisane i prouzročena šteta državnom proračunu od više stotina tisuća kuna, kršenje zakona i zakonom propisanih procedura pri provođenju istraga i donošenju državnoodvjetničkih odluka, podnošenje optužnice prije zatvaranja istrage, ovjeravanje neistinitog sadržaja, krivotvorenje službenih isprava i uništenja službenih spisa istrage, skrivanje službene dokumentacije iz istražnih radnji, lažno prijavljivanje, kao i druge zlouporabe i nezakonitosti u radu bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a gđe.

Sani Ljubičić, gdina. Saše Manojlovića i dr. u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ od kojih su mnoge i javno objavljene, sastavnim su dijelom dokazne dokumentacije priložene uz brojne kaznene prijave koja su dostavljene svim nadležnim i relevantnim tijelima i institucijama Republike Hrvatske, te i svim saborskim zastupnicima.

Državnom odvjetništvu i USKOK-u dostavljeno je i više požurnica prijavitelja za postupanjem po kaznenim prijavama protiv Sani Ljubičić i dr., a u dopisu prijavitelja Slavena Čolaka i dr. od 02.01.2020.g. upućenom glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeliniću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i ravnateljici USKOK-a Vanji Marušić te ostalim tijelima i institucijama RH i svim saborskim zastupnicima, a koji dopis maxportal objavljuje u cijelosti, između ostalog navodi se slijedeće:

„Kako već postoji i pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu vezano uz zlouporabe i nezakonitosti pri preplaćivanju studija (a zbog čega je pravomoćno osuđen bivši potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec), slijedom čega postoji i državnoodvjetnička i sudska praksa, gore naslovljenima (Državno odvjetništvo RH i USKOK) je znatno pojednostavljena procedura postupanja po predmetnoj kaznenoj prijavi vezano uz preplaćivanje vještaka USKOK-a Vladimira Krkleca po 11 puta većoj cijeni od propisane slijedom čega se opetovano traži postupanje DORH-a i USKOK-a te promptno i bez odlaganja donošenje meritorne državno odvjetničke odluke i sankcioniranje prijavljenih osoba gđe. Sani Ljubičić i dr., …

I ispodprosječni pravnik bi u roku od 24 sata riješio predmet nezakonitog plaćanja vještaka Vladimira Krkleca za što je potrebno samo izvršiti uvid u 2 računa po kojima su u istom predmetu tzv. „HPB Bankomat“ (predmet Županijskog suda u Zagrebu br. K-US-10/13 – bivši predmet USKOK-a br. K-US-148/09, IS-US-18/09) izvršena plaćanja od strane USKOK-a i Županijskog suda u Zagrebu, a Ministarstvo pravosuđa, Državno odvjetništvo i USKOK već godinama ne postupaju po prijavama pokušavajući zataškati prijavljene zlouporabe i nezakonitosti bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić i dr., a što više nije moguće.

U istom predmetu tzv. „HPB Bankomat“ izrađena su dva nalaza i mišljenja vezano uz iste kreditne plasmane, i to prema nalogu prijavljene zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić nalaz i mišljenje prijavljenog vještaka Vladimira Krkleca čija je izrada trajala 3 mjeseca i za koju izradu je utrošeno 790 sati rada, te nalogu sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu nalaz i mišljenje NIELS j.d.o.o. i Centar za financijska vještačenja d.o.o. čija je izrada trajala 2 godine i za čiju izradu je utrošeno 1021 sat rada.

Prijavljenom vještaku Vladimiru Krklecu je za 790 sati rada USKOK isplatio iznos od 316.000,00 kuna, a Županijski sud u Zagrebu društvima NIELS j.d.o.o. i Centar za financijska vještačenja d.o.o. za 1021 sat rada isplatio je iznos od 63.576,00 kuna, slijedom čega nedvojbeno proizlazi da je prijavljena Sani Ljubičić prouzročila štetu državnom proračunu u najmanjem iznosu od 250.000,00 kuna čime je ista nezakonitim postupanjem kao službena osoba zlorabeći položaj i ovlasti omogućila prijavljenom vještaku Vladimiru Krklecu stjecanje protupravne imovinske koristi u najmanjem iznosu od 250.000,00 kuna.

Ukoliko je za Državno odvjetništvo RH i USKOK prezahtjevno izračunati nastalu štetu uzrokovanu nezakonitim preplaćivanjem vještaka Vladimira Krkleca u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ (a za što je potrebno samo najobičniji kalkulator i uvid u 2 računa po kojima je izvršeno plaćanje vještačenja u predmetu tzv. „HPB Bankomat“), predlaže se Državnom odvjetništvu RH i USKOK-u zatražiti dodatna sredstva za vještačenja i edukaciju osoba koje još uvijek nisu uspjele okončati predmet u kojem postoji cjelovita dokazna dokumentacija uz već postojeću i državnoodvjetničku i sudsku praksu.,…“

Sankcioniranje institucionalnog kriminala, prije svega unutar pravosuđa, prioritet je bez alternative svih uređenih država članica EU i onih koji uistinu zastupaju interese svoje države.

Ili u suprotnom, pozicija zamjenice zamjenice glavnog državnog odvjetnika za međunarodnu pravnu pomoć i suradnju, idealna je upravo za Sani Ljubičić čiji se prijavljeni kriminal godinama zataškava.

Maxportal objavljuje u cijelosti dopis prijavitelja Slavena Čolaka i dr. od 02.01.2020.g. upućen bivšem glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeliniću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i ravnateljici USKOK-a Vanji Marušić te ostalim tijelima i institucijama RH i svim saborskim zastupnicima,

SANI LJUBIČIĆ POČINILA IDENTIČNO KAZNENO DJELO KAO I PRAVOMOĆNO OSUĐENI BIVŠI POTPREDSJEDNIK VLADE RH DAMIR POLANČEC

U dopisu – požurnici Fantazija projekt d.o.o. i dr. od 21. veljače 2020.g. upućenoj prvoj zamjenici glavnog državnog odvjetnika gđi. Zlati Hrvoj Šipek, između ostalog stoji:

„Gdin. Dražen Jelenić je dao ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika jer je član lože kako se ne bi dovela u pitanje njegova nepristranost i moguće pogodovanje interesima članova lože, a s druge pak strane gdin. Mladen Bajić je i bez pripadanja članstvu neke lože (što barem za sada još uvijek nije poznato i javno objavljeno), počinio čitav niz zlouporaba i nezakonitosti koje još uvijek nisu sankcionirane pogodujući svom krugu bliskih osoba s kojima ga veže višegodišnje poznanstvo, sa nekima i duže od 20 godina kao što je to pred Županijskim sudom u Zagrebu potvrdio i sam vještak Ante Blažević kojeg je upravo Mladen Bajić kao glavni državni odvjetnik angažirao u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ 2010. godine za izradu nalaza i mišljenja, a sve to unatoč činjenici da je vještak Ante Blažević u isto vrijeme od 2010. pa sve do 2014. godine obnašao dužnost predsjednika uprave Banke Splitsko Dalmatinske koja se u to isto vrijeme 2010.g. – 2014.g. nalazila u suvlasništvu supruge glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića Ecije Bajić Kuljiš (a koja Banka Splitsko Dalmatinska je konkurentska Banka Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.), što predstavlja ne samo višestruki sukob interesa već i teški oblik zlouporabe i nezakonitog postupanja zbog kojeg je Mladen Bajić već odavno trebao biti razriješen s dužnosti upravo identično kao i sve ostale prijavljene odgovorne osobe USKOK-a Sani Ljubičić i dr. koji su vještacima USKOK-a u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ za izradu nalaza i mišljenja platili 11 puta veći iznos od propisanog.

Za razliku od članstva u loži, predhodno navedeno postupanje prijavljenih odgovornih osoba Sani Ljubičić, Mladena Bajića i dr. predstavlja teški oblik zlouporabe položaja i ovlasti koji je već odavno trebao biti sankcioniran od strane gore naslovljenih nadležnih tijela i institucija.

Kako već postoji i pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu vezano uz zlouporabe i nezakonitosti pri preplaćivanju studija (a zbog čega je pravomoćno osuđen bivši potpredsjednik Vlade RH gdin. Damir Polančec), slijedom čega postoji i državnoodvjetnička i sudska praksa, gore naslovljenima (Državno odvjetništvo RH i USKOK) je znatno pojednostavljena procedura postupanja po predmetnoj kaznenoj prijavi vezano uz preplaćivanje vještaka USKOK-a Vladimira Krkleca po 11 puta većoj cijeni od propisane slijedom čega se opetovano traži postupanje DORH-a i USKOK-a te promptno i bez odlaganja donošenje meritorne državno odvjetničke odluke i sankcioniranje prijavljenih osoba gđe. Sani Ljubičić i dr.

I ispodprosječni pravnik bi u roku od 24 sata riješio predmet nezakonitog plaćanja vještaka Vladimira Krkleca za što je potrebno samo izvršiti uvid u 2 računa po kojima su u istom predmetu tzv. „HPB Bankomat“ (predmet Županijskog suda u Zagrebu br. K-US-10/13 – bivši predmet USKOK-a br. K-US-148/09, IS-US-18/09) izvršena plaćanja od strane USKOK-a i Županijskog suda u Zagrebu.

Ministarstvo pravosuđa, Državno odvjetništvo i USKOK već godinama ne postupaju po prijavama pokušavajući zataškati prijavljene zlouporabe i nezakonitosti bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić i dr., a što više nije moguće.“, stoji u dopisu – požurnici Fantazija projekt d.o.o. i dr. od 21. veljače 2020.g. upućenoj prvoj zamjenici glavnog državnog odvjetnika gđi. Zlati Hrvoj Šipek.

Maxportal objavljuje u cijelosti dopis podnositelja kaznenih prijava Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o. i dr. od 21. veljače 2020.g. upućen prvoj zamjenici glavnog državnog odvjetnika, ravnateljici USKOK-a, Ministarstvu pravosuđa RH, Hrvatskom saboru – Odbor za pravosuđe – Odbor za predstavke i pritužbe i dr.

Kaznene prijave Slavena Čol…

 

KAOS U PRAVOSUĐU – TKO ĆE RAŠČISTITI KRIMINAL U DORH-U I USKOK-U?

Zlouporabe Državnog odvjetništva i USKOK-a koji su protivno zakonu provodili istragu i kriminalističko istraživanje nad grupacijom Fantasyland i njenim odgovornim osobama više od 8 godina bile su u više navrata i temom rasprave pred Hrvatskim saborom kada je saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić prozvao bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Dražena Bošnjakovića za zataškavanje kriminala unutar Državnog odvjetništva i USKOK-a i nepostupanje po prijavama protiv bivše Cvitanove zamjenice Sani Ljubičić.

I saborski zastupnik MOSTA Miro Bulj uputio je 2. kolovoza 2019.g. zastupničko pitanje ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, a što je već objavljeno na maxportalu, vezano uz zlouporabe i nezakonitosti Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Državnog odvjetništva RH i Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku koji su po lažnim prijavama prijavama Hrvatskog fonda za privatizaciju i njegovih pravnih sljednika protivno zakonu više od 8 (osam) godina, od 2010.g. do 2018.g. provodili istragu i kriminalističko istraživanje protiv grupacije Fantasyland i njenih odgovornih osoba, zaključno do dana 30. 05. 2018.g. kada je donijeta državnoodvjetnička odluka kojom je utvrđeno da „analizom prikupljenih pravno relevenatnih podataka i dokaza nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela“.

Maxportal je objavio i više zahtjeva prijavitelja Slavena Čolaka te društva Fantazija projekt d.o.o. i dr. upućenih Ministarstvu pravosuđa RH tijekom razdoblja 2014.g. – 2018.g. za provođenje inspekcijskih nadzora nad radom Državnog odvjetništva vezano uz brojne zlouporabe i nezakonita postupanja Sani Ljubičić i ostalih odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a u 5 (pet) različitih predmeta, između ostalih i u ovom predmetu po kojem je saborski zastupnik Miro Bulj postavio pitanje ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, a vezano uz lažne prijave HFP-a i njegovih pravnih sljednika AUDIO i CERP-a po kojima su Državno odvjetništvo i USKOK protivno zakonu više od 8 godina vodili istragu i kriminalističko istraživanje.

Maxportal je u više navrata zatražio i očitovanja Ministarstva pravosuđa i ministara pravosuđa o tome što je Ministarstvo pravosuđa poduzelo po zahtjevima grupacije Fantasyland za provođenje inspekcijskih nadzora u kojima su konkretno navedene zlouporabe i nezakonitosti konkretno navedenih odgovornih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a, no odgovor do današnjeg dana nismo dobili.

Video i audio zapisi, te brojni dokumenti koje će Maxportal u narednim mjesecima svakodnevno objavljivati, stravična je slika stanja u hrvatskom pravosuđu čiji krakovi kriminalne hobotnice sežu od Državnog odvjetništva, USKOK-a, pa sve do najviših tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj.

Prema dostupnim informacijama, cijeli slučaj tzv. „HPB Bankomat“ prijavljen je i nadležnim europskim instancama, a kako saznajemo u tijeku je i izrada dokumentarnog filma čija će promocija biti uskoro.

M. Marković/Foto:pxll

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •