Plenković o Deklaraciji o jeziku: Pa tko u Hrvatskoj to može podržati

ožujak 29, 2017 maxportal
Share Button

Premijer Andrej Plenković danas je izjavio da se o Deklaraciji o zajedničkom jeziku na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, podsjetivši da je hrvatski jezik definiran Ustavom RH i jedan od službenih jezika Europske unije.“Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj?” odgovorio je protupitanjem premijer na marginama konferencije o podršci razvoju Centara kompetencije u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta upitan podržava li Deklaraciju o zajedničkom jeziku.

“Hrvatski jezik je jezik Republike Hrvatske definiran našim Ustavom. Hrvatski jezik jedan je od službenih jezika EU. Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopće trošiti riječi”, rekao je Plenković.

Deklaraciju je sastavilo 30 stručnjaka različitih struka tijekom konferencije “Jezici i nacionalizmi” koja se od travnja do studenoga prošle godine održavala u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu. Deklaracija će biti predstavljena 1. travnja te dostupna za potpisivanje na web-stranici projekta.

MP/HinaKomentari
Share Button