Plenković rehabilitira bivšeg šefa SOA-e; je li mu Kolinda oprostila!

veljača 13, 2017 maxportal
Share Button

DRAGAN LOZANČIĆ, bivši ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), na idućoj sjednici Vlade RH u četvrtak, objavio je Večernji list, bit će imenovan novim ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). U ozbiljnim državama bivši šef tajne službe ne prepušta se ulici, jer to bi predstavljalo i sigurnosni rizik za državu.Time će Vlada Andreja Plenkovića završiti vrlo neugodnu epizodu koja je uzburkala i poremetila i odnose u vrhu državne vlasti te bila jedan od razloga zašto je pala Vlada Tihomira Oreškovića.

Lozančić je dugo čekao da ga vrh države smjesti na odgovarajuće mjesto, a kako se radi o postavljanju na čelo državne uprave koja je važan dio sustava nacionalne sigurnosti zemlje, ovdje očito nije riječ tek o zbrinjavanju, nego, ustvari o njegovoj punoj političkoj rehabilitaciji. Lozančić se ovim imenovanjem vraća na područje sigurnosnog sustava države.

Prije nešto više od godinu dana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pokrenula je njegovu smjenu izjavom da više ne uživa njezino povjerenje. Ta kritika izazvala je dosta zbunjenosti, jer nisu bili jasni razlozi hitne smjene, pogotovu što je Lozančiću mandat ionako izlazio u listopadu 2016., pa ga se moglo pustiti da ga odradi do kraja.

Lozančić je postavljen 2012. u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, premda su i njega kritizirali što postavlja u SOA-u osobu s dvojnim državljanstvom.

Petrov i Orešković se zainatili

Premijer Orešković u Banskim je dvorima baš držao presicu, a kada su ga novinari pitali što je sa smjenom Lozančića, odgovorio je da će “o tome predsjednica i ja odlučiti sljedeći tjedan”.

Minutu poslije odaslano je priopćenje Predsjednice o tome da je potpisala Odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e. Nakon toga, odnosi između Predsjednice i premijera Oreškovića bili su zategnuti, jer on se, a i uz potporu šefa Mosta, Bože Petrova, zainatio i nije davao supotpis za smjenu Lozančića. Više od mjesec i pol trajala je  politička igra u kojoj se navodio niz dramatičnih priča o tome zašto je “puklo” između Lozančića i predsjednice.

Spominjalo se kako je Lozančić igrao za Milanovića te ga treba nečasno otpustiti. Pojavila se i priča da je Karamarko želio na to važno mjesto postaviti svog čovjeka pa je uspio u lobiranju za njegovu smjenu. Krajem ožujka 2016., kada je postalo jasno da Karamarko neće uspjeti postaviti svog čovjeka, Predsjednica i Orešković uspjeli su se dogovoriti oko imena novog ravnatelja – Daniela Markića.

U vrhu tadašnjeg HDZ-a nisu bili zadovoljni njegovim izborom i činili su sve da blokiraju njegov izbor. Za Markićevo imenovanje – procjenjujući da će mu biti koristan –  lobirao je i general Ante Gotovina (Markić je kratko bio njegov vojnik) i stvar je bila riješena. Markić je potvrđen kao novi ravnatelj SOA-e.

Pravilo je da se bivši šef tajne službe nikako ne prepušta ulici, jer to bi predstavljalo i sigurnosni rizik za državu, pa je nakon smjene trebalo je pronaći mjesto za Lozančića.

Lozančiću je od svibnja 2016. tekao 6+6 sustav plaće. Ponuđeno mu je mjesto veleposlanika RH u Crnoj Gori i neki konzultantski poslovi, no posao izvan RH nije želio prihvatiti iz osobnih razloga.

Na kraju je dogovoren kompromis. Plenković je, nakon razgovora s Predsjednicom, Lozančića imenovao na čelo Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Maxportal/VecernjiKomentari
Share Button