POTRESNO PISMO DJEVOJČICE: Majka je natjerala da povuče prijavu protiv očuha pedofila

siječanj 31, 2018 maxportal
Share Button

Dvanaestogodišnja djevojčica iz Hrvatske žrtva je seksualnog zlostavljanja od strane očuha. Nakon što je progovorila o zlostavljanju, pod pritiskom majke djevojčica je povukla iskazZlostavljač zbog toga nije završio u zatvoru, ali je dijete ostalo samo i smješteno je u dom za nezbrinutu djecu.

Portal Index objavio je pismo koje je napisala zlostavljana djevojčica koje im je ustupila direktorica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordana Buljan Flander.

Želim povući iskaz radi mame jer se oni vole pa ne želim da on bude u zatvoru, a ona bez njega. Sto puta me nazvala u dom i govorila mi da joj oduzimam muža. Sad će mama biti sretna, a i ja ću biti sretnija radi nje. Ja sam kriva što je on sad loš prema njoj. Sve se ono dogodilo, ali mama mi nikad nije vjerovala ni razrednica ni odgajateljica.

Često ne mogu po noći spavati jer mi mama ne vjeruje pa nikog nemam. Želim da mama bude sretna pa će onda i mene voljeti”,  napisla je u potresnom pismu djevojčica koja je povukla iskaz kako bi zbog majčinog pritiska spasila očuha koji ju je seksualno zlostavljao.

Gordana Buljan Flander je rekla kako ovo nije izoliran slučaj te da zlostavljana djeca često ostaju potpuno sama na svijetu jer nemaju podršku majke.

“Iako istraživanja kažu da nezlostavljački roditelj staje na stranu djeteta, u mojoj 30-godišnjoj praksi se to nije pokazalo. A iz razgovora s drugim kolegama koji rade sa zlostavljanom djecom doznala sam kako je i kod njih najčešće slučaj da roditelj ne staje na stranu djeteta. Radila sam s preko 1500 seksualno zlostavljane djece, a u većini slučajeva majke su češće stale na stranu počinitelja/zlostavljača, ako se radilo o njihovom suprugu. I djeca tako ostanu potpuno sama na svijetu”, rekla je Gordana Buljan Flander.

Upravo zato jer se događa najčešće unutar obitelji, zlostavljanje djeteta je dugotrajno i kronično. Dijete ne želi razoriti obitelj i voli počinitelja. Boji se da mu nitko neće vjerovati. Boji se policije i suda.

Počinitelj djetetu najčešće govori ‘ako nekome kažeš, poslat ćeš me u zatvor. I tako ti nitko neće vjerovati. Ti si odgovorna’.

Nažalost, djeci se često i dogodi upravo to da im nitko ne vjeruje. Uz to ih se razvlači po sudu i procesi traju godinama, a osjećaj stigmatizacije je sve češći. Nezlostavljački roditelj ne vjeruje djetetu i optužuje ga da je ono razorilo obitelj. Primjer toga vidi se i iz ovog pisma”, rekla je Buljan Flander.

Upravo zato je ustupila ovo pismo – da to bude poruka svim roditeljima koji ne vjeruju svojoj djeci kad im se napokon povjere da su zlostavljana te poruka da im pruže podršku i zaštitu.

Foto:Ilustracija

Komentari
Share Button