Pupovac o Arhivima: ‘Nažalost, Hrvatska više optužuje komuniste nego NDH i ustaše’

ožujak 26, 2017 maxportal
Share Button

Sabor je u petak nastavio rad raspravom o izmjenama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Milorad Pupovac se, govoreći u ime Kluba SDSS-a, založio za otvaranje arhivske građe, ali, kazao je, to je ‘samo dio istine’.“Ljudi vole povijest i to je dobro. Svoju, obiteljsku, zavičajnu, stranke, nacije, svijeta i tako. Postoje situacije u kojima je rasprava o povijesti benigna i postoje ona koja je maligna”, kazao je Pupovac.

Ova danas nije benigna, smatra Pupovac.

“Mi smo taoci povijesti. Ne učimo povijest nego se zaplićemo trice i kučine, opasne i manje opasne epizode. Nisam povjesničar, ali ono što znam o povijesti mi nalaže da budem oprezan s njom”, rekao je Pupovac.

Živimo u zemlji, podsjetio je, koja je od 1914.-e godine do 1995. godine, samo u tom kratkom stoljeću, stoljeću ekstrema, imala tri rata’.

“Rat je završio 45., a trajao do ’50. Prvi rat završio je 1918., a trajao još.  Godine 1995. je završio rat, a trajao je još. Svaki režim koji se mijenjao je optuživao onaj prethodni. Kraljevina Jugoslavija Austriju, NDH Kraljevinu Jugoslaviju, Titova Jugoslavija i Kraljevinu Jugoslaviju i NDH. Naša Hrvatska Jugoslaviju, komuniste, na žalost više nego NDH i ustaše. To jasno treba reći, to se osjeća”, rekao je Pupovac.

Većina spomenika je porušena, na stotine grobnica devastirano, nevinih i nedužnih ljudi, napomenuo je Pupovac.

“Mi kažemo treba obilježiti i one druge, i treba, ali ne možemo imati čistu savjest kada istovremeno dopuštamo da se događa to što se događalo”.

Klub zastupnika SDSS je, kaže Pupovac, za to da se naši arhivi učine dostupnijima i da se otvore.

“Ali kako? Što se s njima dogodilo? Gdje je građa? Je li ona sačuvana? Gdje je smještena? Znamo samo neke dijelove. Nešto je u SDP-u, a koliko je otišlo u raznim pravcima od ’89.-e, ’90.-e i ’91.-e i gdje je to? Što se događalo nakon ’91.-e i gdje je to? Istina na temelju arhivske građe je samo dio istine. Oni koji šire da ćemo imati povijesnu istinu kada otvorimo ahrive – to je obmana, manipulacija arhivima, a ne želja za povijesnom istinom!”, kazao je Pupovac u Saboru.

Foto:D.M./ephKomentari
Share Button