Ramljak predstavio budućnost Agrokora, zadržat će prehranu i maloprodaju, ostale prodati

30 listopada, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

MALOPRODAJA u sastavu koncerna Agrokor bit će podvrgnuta značajnom restrukturiranju, sektor prehrane nastavit će rasti i optimizirati EBITDA-u, poljoprivreda će realizirati prinose iz prošlih kapitalnih investicija, dok će imovina Agrokor Portfolio Holdingsa (APH) biti rasprodana, a zaposlenici Agrokora d.d. premješteni u osnovne djelatnosti – stoji u današnjoj prezentaciji Ante Ramljaka.Takav plan održivosti omogućit će dugoročni opstanak većine Agrokorovih kompanija te unaprjeđenje profitabilnosti i ostalih ključnih poslovnih pokazatelja u svim poslovnim segmentima, što će osigurati i očuvanje razine zaposlenosti i daljnji pozitivan utjecaj na ukupno gospodarstvo Hrvatske i regije u kojoj Agrokor posluje, ističu iz Izvanredne uprave koja je u ponedjeljak na novinskoj konferenciji predstavila planove održivosti Agrokorovih kompanija i poslovnih segmenata.

Ramljak je na konferenciji za medije kazao da će određeni broj dućana biti zatvoren, ali je također dodao da neće biti velikih otpuštanja.

“Neće biti nekih velikih otpuštanja. Neće biti masovnih otpuštanja”, uvjeravao je Ramljak.

Najveće promjene u maloprodaji

Najvećim će promjenama biti podvrgnuta maloprodaja, koju čine Mercator, Konzum, Velpro, Tisak te poslovanje u BiH. Plan predviđa svođenje poslovanja na primjerenu veličinu, eliminaciju neosnovnog poslovanja i „nepopustljivo“ fokusiranje na restrukturiranje.

Planom se predviđa da se do 2021. godine prihodi u segmentu maloprodaje u odnosu na 2016. smanje za 8 posto, no u istom bi razdoblju EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) trebala porasti čak 338 posto, s 50 na 218 milijuna kuna. Sada EBITDA, kako se navodi, značajno odstupa od standarda industrije.

Također se očekuje da će maloprodaja između 2018. i 2021. generirati 784 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka. Trošak restrukturiranja maloprodaje procjenjuje se na 14 milijuna eura.

U planu se, između ostalog, ističe se da su maloprodajne kompanije u sklopu koncerna u prošlosti bile fokusirane na rast prihoda u kombinaciji sa značajnim prekomjernim investiranjem. Pritom je niz nepovoljnih komercijalnih aranžmana umanjio zarade  (primjerice, „sale and leaseback aranžmani). Tijekom restrukturiranja poduzete su uštede koje su relativno jasne i jednostavne (početna smanjenja indirektnih troškova i broja zaposlenih u Hrvatskoj i BiH).

Prehrana će zahtijevati znatne investicije

Poslovna grupa Prehrana, koju čine 4 djelatnosti – pića, smrznuta hrana, ulja i meso i 21 pravni subjekt među kojima su i Jamnica, Sarajevski Kiseljak, Ledo, PIK Vrbovec i dr., nastavit će rasti i pritom optimizirati EBITDA-u. Te djelatnosti, prema podacima izvanredne uprave, čini 64 posto ukupne realizirane EBITDA-e Agrokora u 2016. godini.

Cilj je plana u djelatnosti pića obraniti tržišni udio i EBITDA maržu, a Izvanredna uprava smatra da je pozicija tih društava obranjiva zahvaljujući vrijednosti brendova i snažnoj distribucijskoj platformi. Ipak, navode da će sljedeći val rast zahtijevati znatne kapitalne investicije.

U djelatnosti smrznute hrane realizacija plana trebala bi iskoristiti potencijal za podizanje operativne efikasnosti, dok se u segmentu ulja plan fokusira na prilike za dodatno iskorištenje strateških lokacija i brendova tvrtki s ciljem smanjenja troškova i širenja na izvozna tržišta.

Realizacijom plana u segmentu Prehrane do 2021. prihodi bi u odnosu na 2016. trebali porasti za oko 14 posto, EBITDA za 24 posto, a očekuje se da bi taj segment u tom razdoblju mogao generirati 470 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka. Trošak restrukturiranja Prehrane procjenjuje se na 8 milijuna eura

Kompanije iz tog segmenta imaju veliki potencijal razvoja i plasmana inovativnih proizvoda te sposobnost otvaranja tržišta za dopunske i potpuno nove kategorije, a postoji i značajan potencijal u racionalizaciji proizvodnih procesa među proizvodnim subjektima u različitim zemljama, kaže se u planu održivosti.

Poljopriveda će ubirati prinose od ranijih ulaganja

Poljoprivreda, koju čine tri kompanije (Belje, Vupik i PIK Vinkovci) koje zajednički kontroliraju više od 32 tisuće hektara obradivih površina u istočnoj Hrvatskoj, od čega je 95 posto u državnom vlasništvu, realizirat će prinose iz prošlih kapitalnih investicija te će se usredotočiti na generiranje EBITDA-e kroz konsolidaciju poslovnih aktivnosti i poboljšanje učinkovitosti proizvodnje.

Od 2005. do danas u taj segment je uloženo 380 milijuna eura vlastitih sredstava te je to poslovna grupa sa snažnom operativnom polugom, u potpunosti integriranom proizvodnjom “od polja do stola” te modernom tehnologijom zahvaljujući kojoj su prinosi daleko ispod hrvatskog prosjeka.

Kako se navodi u planu održivosti, te djelatnosti osiguravaju nužno potrebna radna mjesta u nerazvijenom području istočne Hrvatske i neizravno igraju značajnu ulogu u vladinoj strategiji osiguranja opskrbe hranom.

U segmentu Poljoprivrede su i neke druge povezane djelatnosti koje nisu u vlasništvu ili se njima ne upravlja izravno preko poljoprivrede, a riječ je o tvrtki Agrokor trgovina za trgovanje poljoprivrednim robama, vinarske tvrtke Agrolaguna i Mladina te djelatnost Bio-gorivo.

Restrukturiranje segmenta poljoprivrede, predviđa plan, rezultiralo bi 15 posto manjim prihodima 2021. godine u odnosu na 2016., ali i 74 posto višom EBITDA-om.

Očekuje se da će Poljoprivreda u tom razdoblju generirati 155 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka, a troškovi restrukturiranja procijenjeni su na 2 milijuna eura.

Imovina Agrokor Portfolio Holdingsa u prodaju

Segment APH-a obuhvaća 80 društava izvan osnovne djelatnosti Grupe, primjerice putovanja, ugostiteljstvo, energetiku itd., a čine ga tvrtke poput Adriatica.net-a, Karisma Hotels Adriatic, Zagreb Plakat, Projektgradnja, Solana Pag, Poliklinika Aviva i dr. te 201 nekretnina. Također, u sklopu APH-a je i 16 neaktivnih (fiktivnih) društava.

Imovina APH, kao se navodi u planu, bit će rasprodana, a od toga se očekuje 40 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka u razdoblju od 4 godine prema konzervativnom scenariju, a planira se i smanjenje iznosa najamnina te raskid nepovoljnih najmova.

Zaposlenici Agrokora d.d. kao krovnog društva bit će prebačeni u osnovne djelatnosti, pri čemu će se tvrtka ubuduće fokusirati na centralne funkcije, restrukturiranje i prodaju neosnovne imovine.

APH ima razvijene scenarije za prodaju kompanija, ali je njihov ishod uvjetovan (u mnogim slučajevima vlasništvo se sudski osporava, u većini slučajeva postoji ograničenje prodaje prije nagodbe, neke transakcije u prošlosti u pogledu društava i imovine imaju neuobičajenu razinu kompleksnosti i sl.) te stoga postoji visoka razina neizvjesnosti oko ishoda planiranih aktivnosti u tom segmentu, kaže se u planu održivosti.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->