Šef istarskog HDZ-a: ‘Ukidanje mjera potiču radikalna desnica i Pernar’

17 travnja, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednik HDZ-a Istarske županije Jurica Šiljeg obratio se javnosti komentirajući borbu protiv virusa i protiv posljedica koje bolest može prouzrokovati na našim prostorima.“Na samim počecima borbe s koronavirusom trebalo je donijeti ključnu odluku koja je usmjerila čitavu strategiju djelovanja. Pred izborom treba li popuštati u mjerama i živjeti kao što se živjelo do tada ili se odreći toga i spasiti život najugroženijih, odlučili smo se za život. Niti jedna druga odluka nije dolazila u pitanje.

Najvažnija uloga države je pružiti građanima sigurnost, a premijer Plenković i ova Vlada pokazali su da je zaštita života svakog čovjeka, a posebno onih koji su ugroženi, prioritet ispred svih drugih“, rekao je šef HDZ-a Istarske županije.

„Što ozbiljnije budemo shvaćali ove mjere, to ćemo bolje zaštititi ne samo naše sugrađane već i cijeli naš zdravstveni sustav“

Šiljeg je spomenuo važnost samodiscipline i strpljenja u borbi protiv koronavirusa kao temelj onoga što može spasiti ljudske živote i što prije vratiti gospodarstvo u funkciju.

„Što ozbiljnije budemo shvaćali ove mjere, to ćemo bolje zaštititi ne samo naše sugrađane već i cijeli naš zdravstveni sustav. Na svakom je pojedincu velika odgovornost – o svakome od nas ovisi koliko će se brzo naše gospodarstvo početi vraćati u funkciju, a svakodnevni život u normalnije uvjete. Zato zahvaljujem svim građanima na disciplini, odricanju i solidarnosti, a posebno hvala svim našim zdravstvenim djelatnicima, volonterima, onima koji se nalaze na prvoj crti obrane, kao i svim djelatnicima bez čijeg rada ne bi bilo moguće ovoliko kvalitetno upravljanje trenutnom kriznom situacijom.“

Čak 94% građana smatra da Vlada poduzima odgovarajuće mjere

“Jako mi je drago da su građani prepoznali važnost mjera Vlade RH. Čak 94% građana smatra da Vlada poduzima odgovarajuće mjere. Siguran sam da je taj postotak toliko velik upravo zbog dobrih rezultata koje imamo u borbi protiv virusa. Rastemo linearno, a ne eksponencijalno, što nam ulijeva nadu da ćemo uskoro početi relaksiranije živjeti“, komentira Šiljeg.

Šiljeg napominje kako postoje prijetnje od različitih struktura koje zbog vlastitog neznanja ili vjerovanja u teorije zavjere, žele mijenjati rad Nacionalnog stožera civilne zaštite i pozivaju na ukidanje nekih mjera.

“Svi ćemo se složiti da sustav funkcionira kvalitetno, komunikacija svih Vladinih tijela u borbi protiv virusa je pravovremena, a poruke su jasne i argumentirane. Međutim, neke grupe na društvenim mrežama potiču prijevremeno ukidanje mjera. To čini dio radikalne desnice koji su skloni teorijama zavjere, kao i Pernar koji svojim postupcima tvrdi da briga za živote starijih i bolesnih nije vrijedna izolacije.

Najbolji odgovor takvima koji potiču bezuvjetno i prijevremeno ukidanje mjera su slike iz SAD-a, Italije ili Španjolske, ali i Ujedinjenog Kraljevstva ili Švedske, koje su prvotno vrlo ležerno pristupile problemu, da bi se naknadno našle u vrlo lošim situacijama i poduzele restriktivne mjere. Razlika između njih i nas je ta da smo mi te mjere proveli odmah. Upravo nas zato svjetski mediji danas svrstavaju u jednu od zemalja koja se najbolje nosi s prijetnjom koronavirusa.”

Šiljeg napominje da su kroz implementirane mjere Vlade u prvome planu radna mjesta. Navodi kako su iste redom dogovarane s ekonomskim stručnjacima te su općeprihvaćene u javnosti.

“U drugoj borbi, onoj ekonomskoj, fokus su prije svega radna mjesta. I tu su nam potrebne iste vrijednosti koje smo već pokazali, a to su strpljenje, samodisciplina i solidarnost. Percepcija javnosti je vrlo dobra, mjere su izvrsne, pohvaljene od pogođenih poduzetnika i obrtnika, ali i struke i mnogih renomiranih ekonomista. Mjeru od 3.250,00 kuna, odnosno sada uvećanu na 4000,00 kuna, koristi već oko 100.000 tisuća poslodavaca koji zapošljavaju 550,000 radnih mjesta, što je više od trećine ukupnog radnog stanovništva.

Do sada je isplaćeno preko 100 milijuna eura što jasno govori o spremnosti sustava HZZ-a i Vlade za brzi odgovor na izazove s kojima smo se trenutno suočavamo. Također, Hrvatski zavod za zapošljavanje je usvojio kriterije za korištenje travanjskog paketa mjera kojim se omogućuje poslodavcima, koji su otpustili radnike u ranijem periodu, da koriste mjere za travanj i svibanj uz uvjet povratka otpuštenih radnika na tržište rada”, pojašnjava Šiljeg.

Hrvatska je, prema izračunima MMF-a, u odnosu implementiranih mjera i BDP-a pri samom vrhu u EU, s oko 9.6% što potvrđuje navode da su fiskalne mjere izuzetno jake, obzirom da je prosjek EU 4.1%, komentira Šiljeg.

„Država će se pokazati maksimalno štedljiva u sljedećem razdoblju. To se odnosi i na javna poduzeća, ali i županije, gradove i općine. Kao nacija koja dijeli istu sudbinu, jasno je da teret u ovim kriznim vremenima moramo podnijeti ravnomjerno i solidarno. U mandatu ove Vlade učinili smo da hrvatsko gospodarstvo bude otpornije na vanjske šokove i krize nego što je bilo ranije – i sa zdravim gospodarskim rastom, odgovornim vođenjem javnih financija, uravnoteženim proračunom, proračunima koji su imali višak, s investicijskim kreditnim rejtingom te apsorpcijom europskih sredstava“, navodi Šiljeg.

Bernardić i SDP zastrašuju javnost lažnim brojkama o 400.000 otkaza

“Žalosno je što neki pokušavaju iskoristiti krizu uzrokovanu koronavirusom za dobivanje političkih bodova. Za razliku od Bernardića i SDP-a koji zastrašuju javnost lažnim brojkama govoreći o 400.000 otkaza, naše mjere već u ovoj fazi pokazuju rezultat očuvanja brojnih privatnih poduzeća i radnih mjesta. Takav scenarij ćemo sigurno spriječiti, kao što smo spriječili talijanski i španjolski scenarij u borbi za živote naših građana. Na kraju, uspješna borba protiv virusa, kao i protiv njegovih posljedica u našoj zemlji, snažno su utjecale na porast optimizma u Hrvatskoj. Više od dvostruko građana nego ranije smatra da Hrvatska ide u dobrom smjeru.

Također, sve relevantne ankete potvrđuju da je HDZ ponovno preuzeo vodstvo i nakon tri i pol godine mandata stoji na stabilnih 28-29%, uz sve izazove, a što je potvrda da građani vjeruju ozbiljnoj i odgovornoj politici Andreja Plenkovića. Ankete potvrđuju i većinsku potporu Vladi i njezinim ministrima, što je rezultat iznimno kvalitetnog upravljanja ovim procesom od strane Vlade, kao i Vladinog Stožer civilne zaštite. Građani su prepoznali da se ovom krizom upravlja na dobrobit zdravlja i zaštite života, kao i zaštite ekonomskog statusa svakog pojedinca”, zaključuje Šiljeg.

R,I. /Foto: Istarskipress

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •