Skup je, kako je ranije navedeno, organizirala „grupa građana“, a poruka “Nikad više 1918.”, odnosi se na okupaciju Crne Gore o strane Srbije, otimačina manastira i druge crkvene imovine i njihova dodjela SPC-u.

General Krsto Popović karizmatična je osobnost crnogorske političke povijesti prve polovice 20. stoljeća,  jedan od organizatora Božićnog ustanka 1918. godine protiv srpske okupacije.

Osim poruke “Nikad više 1918.” medijima u Beogardu najviše je  za oko zapeo “krstaš-barjak” zastava iz vremena Kraljevine Crne Gore.

Skup je protekao u mirnoj atmosferi, nije bilo govornika i političkih predstavnika, a sudionici su nosili crnogorske zastave i obilježja, pjevajući crnogorske pjesme. Jedan od organizatora skupa Danilo Brajović kazao je da je sa ovog skupa poslana jasna poruka: “Crnogorci vole državu, Crna Gora je naša majka!”.

“Mi volimo, mi volimo našu državu, ne diramo ničije, ali nemojte dirati u nas, ni u naše. Crna Gora je naša majka“, kazao je Brajović.

Brajović je poručio mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve, Amfilohiju da je za postizanje nacionalnog pomirenja neophodno priznavanje crnogorskog identiteta.

“Mi umijemo oprostiti, mi to znamo, Crnogorci smo. Mi volimo, ali ne umijemo zaboraviti. Za to njihovo nacionalno pomirenje potrebno je da oni priznaju samo nekoliko detalja – Crnogorce kao naciju, crnogorski jezik, crnogorsku povijest i Crnogorsku pravoslavnu crkvu – naglasio je Brajović.

Škorina pjesma hit je na Cetinju

Škorina pjesma hit je na Cetinju

Objavljuje Maxportal.hr u Petak, 4. rujna 2020.

 

Osim građana Cetinja, skupu su nazočili i brojni građani iz drugih gradova Crne Gore, a okupljanje je završeno uz poziv da se dođe na skup koji je zakazan 6. rujna u Podgorici, na Trgu nezavisnosti.

Osim crnogorski nacionalnih pjesma na skupu se, uz  simpatično odobravanje nazočnih, i slušala i pjevala Škorina hit pjesma “Sude mi”, a na skupu su viđene hrvatske zastave.

M.M. /Ftoo: screenshot