Što astronauti traže da im se donese čim slete na Zemlju?

5 ožujka, 2024 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Uvjeti nulte gravitacije poremete naš osjećaj orijentacije. Na Zemlji znamo što je dolje i gore, u svemiru i ne baš. Senzori u našim ušima, koji su dio sustava koji upravlja razvnotežom, više nisu izbalansirani za uvjete kakvi vladaju na Zemlji.



Godina dana provedena u svemiru može toliko negativno utjecati na tijelo da astronauti moraju doslovno ponovno naučiti hodati kad se vrate na Zemlju. Dobar primjer za to je Scott Kelly, američki astronaut koji je proveo 340 dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji od 2015. do 2016. godine.

U nedavno objavljenom video zapisu moguće je vidjeti kako pokušava hodati ravno neposredno nakon što je prizemljio u stepama Kazahstana. Polako se uspravlja i posrće. Stavljanje noge pred nogu izgleda kao vrlo teška zadaća, kao da su mu noge od želatine.

Šest sati po slijetanju koraci su mu brži, ali još uvijek nesigurni, a nakon 22 sata puno je stabilniji, iako i dalje krivuda. Kao da je jednogodišnjak koji tek uči hodati. To se događa zato što uvjeti nulte gravitacije poremete naš osjećaj orijentacije.

Na Zemlji znamo što je dolje i gore, u svemiru i ne baš. Senzori u našim ušima, koji su dio sustava koji upravlja razvnotežom, više nisu izbalansirani za uvjete kakvi vladaju na Zemlji.

Ravnoteža nije jedini problem – astronaut Kelly se požalio na bolove u nogama dva mjeseca nakon povratka na Zemlju.

 

Sergej Metelica/TASS

Aljbert Puškarjov/TASS

Ipak, ponekad izlaze u susret njihovim željama pa im donesu hranu i piće po želji astronauta  kozmonauta.

Svježe jabuke

Svježe kazahstanske jabuke već su postale tradicija. Često upravo s jabukama u rukama možemo na fotografijama vidjeti kozmonaute koji su se tek spustili na Zemlju.

Prvi je put doček s jabukama iz Almate tražio astronaut Talgat Musabajev 1994. godine, kada se vraćao sa stanice “Mir”. Kozmodrom Bajkonur, odakle polijeću svi svemirski brodovi “Sojuz”, nalazi se u Kazahstanu. Astronauti se također spuštaju u stepe Kazahstana.

Sok od breze iz Altajskog kraja tražio je Oleg Novicki, koji se vratio s Međunarodne svemirske stanice na Zemlju 2021. godine zajedno s prvom svemirskom filmskom ekipom: glumicom Julijom Peresiljd i redateljem Klimom Šipenkom.

Na molbu Novickog vojnici su skupili nekoliko litara soka u Altajskom kraju i prebacili ih vojnim avionom An-12 u Kazahstan.

Ruski članovi posade svemirskog broda “Sojuz MS-21” 2022. godine tražili su da im se na mjesto slijetanja donesu neobične ponude.

“Tražio sam glavicu kupusa za sve i poljsku gorušicu. To se može odmah jesti”, rekao je Oleg Artemjev.

Ali, osim toga, oni su tražili i meso na ražnjićima i plov (jelo istočnjačke kuhinje čiju bazu čini riža), iako su znali da im liječnici vjerojatno neće dozvoliti da to probaju. Liječnici su obično čak i protiv jabuka, kaže kozmonaut Ivan Vagner, a kamoli pečenog mesa.

“Astronauti obično imaju potrebu u ruci držati nešto zemaljsko, pomirisati to. I ta jabuka koju dobivaju prethodno je, naravno, dezinficirana. Ali liječnik uvijek na uho šapuće kozmonautu:  “Molim te, nemoj to jesti!”

Roskosmos/Sputnik

Imunitet astronauta nakon leta je oslabljen i ranjiv. To je još jedan razlog zašto oni moraju biti tako izbirljivi u pogledu hrane.

Čaj od šipka i zreli mango

Ruski kozmonaut Petar Dubrov, koji je postavio rekord u dužini boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici među Rusima (355 dana), tražio je da mu skuhaju plodove šipka s Urala i da mu ovaj čaj donesu u termosici.

Čan iste posade, Anton Škaplerov, naručio je egzotično voće. “Želim mango”, rekao je.

Još jedno voće o kojem sanjaju kozmonauti sočna je dinja s južnog Urala.

Rascvjetali divlji ružmarin (Ledum)

Međutim, nisu astronauti tražili samo hranu. Tim prije što nakon fizički iscrpljujućeg spuštanja na Zemlju i nemaju tako jaku želju za hranom. Neki više priželjkuju upravo “zemaljske mirise”.

Jednom je netko od kozmonauta tražio da se na mjesto slijetanja donese rascvjetali divlji ružmarin, biljka vrlo snažnog, opojnog mirisa.

M. Marković/Foto: agencije


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->