Tajna službe Crne Gore snimila agentue Srbije kako planira suradnju s Pernarom

1 kolovoza, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Maxportal je u posjedu transkripata razgovora odvjetnika Gorana Rodića i Milana Petrovića, odvjetnika optuženih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori. Nama je zanimljivo da u razgovoru spominju Ivana Pernara, zastupnika u Hrvatskom saboru.Odvjetnici i njihovi suradnici razgovarali su posredstvom mreže „Whats App“.

Glavi likovi su odvjetnik Goran Rodić iz Podgorice i  Milan Petrović, odvjetnik iz Niša

Goran Rodić je rođen u Sarajevu, gdje je završio i Pravni fakultet. Od 1992. godine živi i radi u Crnoj Gori. Radio kao vojni tužitelj, sudac vojnog suda i od 1995. godine kao odvjetnik. Branio je optuženike u nekoliko velikih slučajeva.

U Haagu je zastupao Dragoljuba Prcaća u predmetu „logor Omarska“ i Damira Došena u predmetu „logor Keraterm, Prijedor“. Branio je i generala JNA Pavla Strugara, (0suđen  na 7,5, godina zbog granatiranja Dubrovnika). Iz biografije je jasno koliko su jake veze Rodićeve veze s JNA i njenom tajnom službom.

Milan Petrović odvjetnik je Bratislava Dikića, umirovljenog generala, bivšeg šefa srpske Žandarmerije, koji se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori zbog sumnje da je organizirao terorističke napade u toj državi tijekom izborne noći. Petrović ranije izvrsno surađivao s JNA pa je u Haagu zastupao generala Vladimira Lazarevića, načelnika Kopnene vojske. Lazarević je osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina na Kosovu.

Transkripti su u posjedu Specijalnog državnog tužiteljstvo Crne Gore za organizirani kriminal kojem je snimka dokaz da su odvjetnici iz Srbije ometali istraga na suđenju optuženima za terorizam.

Iz razgovara je jasno, uvjereni su u Tužiteljstvu Crne Gore, da je posrijedi pokušaj kompromitacije glavnog specijalnog tužitelja Crne Gore Milivoja Katnića.  Simljene razgovore Tužiteljstvo vodi pod egidom tajne grupe koja je pokušala iznuditi smjenu vrhovnog državnog tužitelja Ivicu Stankovića.

Na devetnaest strana predstavljena je mreža komunikacije u više slučajeva, u koju su uključeni i branitelji optuženih za terorizam, ali i pojedini lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Predrag Bulatović.

(Demokratski front je proruska  koalicija oporbenih stranaka u Crnoj Gori,  čini je desetak stranka među kojima su najpoznatije Demokratska srpska stranka, Jugoslavenska komunistička partija Crne Gore, Srpska radikalna stranka … Na parlamentarnim izborima 2016, osvojili su 20 %  i imaju 18 od 81 zastupnika u Skupštini) 

Osim političara, u shemi akcije bio je, prema objavljenim transkriptima razgovora, i kontroverzni biznismen Veselin Mujović, kojeg Tužiteljstvo tereti za više djela prevare.

U spisima Tužiteljstva upisani samo su inicijali osoba koje se spominju, ali je određivanjem zanimanja, transkriptima razgovora kao i komentarima Tužiteljstva jasno određeni identitet

Iz komunikacije  koja su skinuta s oduzetoga telefona advokata Gorana Rodića, proizlazi da je taj podgorički odvjetnik uključen u slučaj pokušaja terorizma od samog početka, još 20. listopada 2016. , samo pet dana nakon što je crnogorska policija uhitila bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića, zajedno sa još 14 srpskih državljana, za koje se sumnjalo da su organizirali nerede ispred zgrade Skupštine Crne Gore u izbornoj noći 16. listopada.

Pregled komunikacije s odvjetnikom Milanom Petrovićem iz Niša, braniteljem Bratislava Dikića prvosumnjičenog u pokušaju puča,  pokazuje da je Rodić dijelio pravne savjete i prijedloge za obranu, da se „ponašao kao glavni branitelj” iako tada nije bio punomoćnik ni jednog osumnjičenoga.

„Iz te komunikacije proizlazi da su u periodu od 20.10.2016.godine (pet dana nakon uhićenja Bratislava Dikića) do 15.01.2017. godine, dvojica odvjetnika u stalnoj komunikaciji, pri čemu M.P. redovito izvještava Rodića o postupcima Specijalnog državnog tužiteljstva u predmetu terorizam, govori mu navode odbrane i sve radnje koje poduzima kao branitelj” (…)

 

Novinarka luda

Daljim iščitavanjem transkripta razgovora uočljivo je da Petrović iz Niša redovno upoznaje Rodića s svim novim detaljima iz slučaja. Iz pregleda komunikacije vidi se da Petrović traži poseban savjet od Rodića nakon što je Mirko Paja Velimirović – čovjek koji je prvi dojavio crnogorskoj policiji za akciju 16. oktobra – u Novom Pazaru potpisao novi iskaz da je, navodno, bio prisiljen da prizna krivicu. Advokat Petrović, kako se ističe u komentaru Tužilaštva, šalje Goranu Rodiću izjavu Mirka Velimirovića, a sve se dešava prije nego što je u javnost uopšte procurila informacija da je Velimirović bilo što potpisao u Novom Pazaru.

M.P: Pogledaj ovo, pa mi reci tvoje mišljenje, da li može biti jeba.ine; brat Mirko poslao, motivisan borbom za istinu i pravdu (u prilogu je izjava M.V- primjedba SDT)

G.R: Naravno, može se koristiti, ali to mora biti njegovo svjedočenje na sudu, pri čemu mimo činjenica izjave ima on mnogo toga da izjavi u odnosu na sve ono što je javno izgovorio u sudnici.

M.P: Znam, ali ako ja sad to predočim Čađi i dam u novine i opoziciji…

G.R: Znači, treba procijeniti kad i kako je plasirati, obzirom na reakcije tužilaštva i službi koje ga kontrolišu, ali svakako da se zakuva – odlično!

M.P: Ha, ha, a da dam onoj novinarki ludoj?

G.R: To ne gine, kad-tad.

Da li je izvjesna novinarka dobila materijal, nije jasno iz komunikacije koja je objavljena. No, čini se da je upotreba ekskluzivnih informacija koje su pažljivo distribuirane medijima vidljiva iz sljedećeg transkripta razgovora, kada Petrović moli Rodića da u medijima objavi pritužbu Milana Kneževića na rad Milivoja Katnića i Specijalnog tužilaštva.

Nakon što je prva, „ekskluzivna” informacija plasirana Vijestima, advokati izražavaju zadovoljstvo što je objava uslijedila i na portalima CDM i Analitika.

M.P: Aj’ da vidimo da li da izbacimo ono?!

G.R: Sad je pravo vrijeme i – zvek! (Rodić šalje pritužbu Kneževića VDT-u u PDF format)

M.P: Šta kažu braća, čitaj portale, dževa se digla.. Video na Vijestima, samo gdje još?

G.R: CDM i Portal Analitika, kredibilitet je čudo!

Pritisak na Katnića

Prema dokumentaciji koju objavljuje SDT, koordinirani napori ulagani su u diskreditaciju ključnog svjedoka Saše Sinđelića, ali i lik i djelo Milivoja Katnića.

I tu se potencira savjetodavna uloga odvjetnika Rodića. Iz transkripta razgovora jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića i njegovog zastupnika Gorana Rodića vidi dogovor o tajmingu podnošenja krivične prijave protiv Milivoja Katnića, Saše Sinđelića i Mirka Paje Velimirovića.

Razgovor je, kako se navodi u spisima, obavljen 26. ožujka 2017.

M.K: Pozdrav, misliš li da ove nedjelje radimo i krivične prijave protiv Katnića, Sinđelića i Velimirovića?

G.R: Prvo analiza, pa sinteza.

M.K: Zato i pitam, inače bih je ja i do sad predao.

G.R: Razgovaraćemo, tu se ne kasni, samo je bitno da se ne istrčimo, prije krivične treba plasirati Paju.

– Iz prethodne komunikacije jasno se utvrđuje da G.R. i M.K. ne razgovaraju o činjenicama koje se odnose na postupak u predmetu terorizam u pokušaju, već o načinu na koji bi opstruirali krivični postupak te vršili medijsku propagandu u cilju diskreditacije tužiljstva – zaključuju u SDT-u, uz naznaku da „navedena komunikacija, kao što se i vidi, predstavlja sinhroniziranu akciju pokušaja diskreditacije svih radnji koje Specijalno državno tužilaštvo poduzima”.

„Raspamećivanje” Sinđelića

Poseban vid specijalnog rata, prema stavu Specijalnog tužiteljstva  je plasiranje informacija o Sinđelićevoj presudi za ubojstvo u Hrvatskoj, (Sinđelić je svjedok pokajnik, op. a) ali i pritisak lidera Demokratskog fronta na institucije Republike Hrvatske da nekako „isposluju” njegovo izručenje Hrvatskoj.

To se vidi iz konverzacije Milana Kneževića i Gorana Rodića od 3. lipnja 2017. godine.

M.K: Kada misliš da pustimo ono za Sinđelića?

G.R: Koje?

M.K: Ono što su greškom dostavili sa saslušanja, a odnosi se na njegovo priznanje da nije boravio u Moskvi

G.R: To ne sada – čekamo odluku o optužnici. Drugo, vidiš li tekst u Danu, i to je novo i za Sinđu – viđećemo kako će se dalje razvijati stvari

M.K: Jasan pokazatelj da sinhronizuju aktivnosti

G.R: Ali sa Si..om sigurno nije bio dogovor da ga Crna Gora izruči

M.K: Kako mogu u Hrvatskoj da čekaju završetak postupka?

G.R: Mogu oni odmah da ga traže, a da Crna Gora čeka kraj postupka? I Hrvati bi trebalo odmah da postave taj zahtjev i da budu na čekanju, a ne da čekaju kraj postupka pa da onda traže – jer Sinđa je na slobodi i može uteći – nije u pritvoru niti mu je određivan ekstradicioni pritvor. Sinđa će sigurno, kad ovo sazna, praviti problema jer se nisu tako dogovorili – u Srbiji je bio siguran.

M.K: Tako je, a Medo je pisao svim poslaničkim klubovima u Hrvatskoj i upoznao ih sa Sinđinim slučajem. Miroje tvrdi da je u ime Fotesa napisao zahtjev da Hrvatska traži izručenje Sinđino.

G.R: Hrvate treba pritisnuti da odmah podnesu zahtjev da uđe u procedure, pa neka onda čekaju – tada se predupređuju varijante za bjekstvo, a Sinđa onda od toga ludi

M.K: OK. Mada je Medo sad u svojim problemima, moramo se boriti za njega.

G.R: Normalno. Treba u ovom pravcu ići.

M.K: Dobro, samo je pitanje koliko mi možemo izvršiti pritisak na Hrvatsku ako su sve radili zajedno.

G.R: Ovo što mi je pisalo, to je ok i ono da se porodica iz Vukovara javlja – priču i objašnjenje treba provući i kroz naše i hrvatske medije i plus tražiti odgovore od nadležnih, onda im je javnost problem za sve ispod stola sta su zamislili da rade – držati tu priču – kao poslanici ovdje imate pravo tražiti i odgovore od naših državnih organa na tu temu – akcija!

M.K: A što misliš da odemo mi u Sabor i tražimo sastanak s Pernarom?

G.R: Samo Pernar nije dovoljan…

U Tužiteljstvu zaključuju da iz komunikacije proizlazi da Goran Rodić i Milan Knežević razrađuju „plan opstruiranja krivičnog postupka na sve moguće načine i nastoje da iskoriste svoje položaje kako bi izvršili dodatni pritisak prema Hrvatskoj, a sve u cilju kompliciranja samog krivičnog postupka koji je pokrenut protiv Kneževića”.

Prema stavu izrečenom u dokumentu Specijalnog državnog tužiteljstva Crne Gore, jedan od primarnih motiva  Gorana Rodića – njegovo učešće u opstrukciji procesa i pokušaju kompromitacije čelnih ljudi Tužilaštva – je osobna ambicija.

KOMPLETAN STENOGRAM MOŽETE PROČITATI U NASTAVKU

Tajna grupa iz Srbije zove Pernara by Maxportal.hr on Scribd


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->