TURUDIĆ ŽESTOKO: Vidović Krišto u pet rečenica izgovori pet neistina

27 siječnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vršitelj dužnosti prdsjednija Visokog kaznenog suda Ivan Turudić u Newsroomu na N1 je govorio što misli o zahtjevima za kriminalizacijom ustaške ikonografije i pozdrava nakon skandala u Zadru na obilježavanju obljetnice akcije Maslenica.“Visokom prekršajnom sudu daje se zadatak koji mu uopće nije pripadan koji on uopće nije dužan rješavati, a to je da on rješava neke zakonske stvari i zakonska rješenja”, tako je Turudić započeo svoj komentar po tom pitanju.

Rekao je da je objekt zaštite prekršajnog sudovanja društvena disciplina:

“Ako vam netko u dva sata u noći dođe revati: ‘O Marijana! Lijepa, slatka Marijana!’”

Davati prekršajnim sudovima da se bave isticanjem ustaškog pozdrava ZDS kao što je bilo slučaj u Zadru, Turudić smatra i da je pogrešno i da nije pošteno prema tom sudu.

Za inicijativu o definitivnoj kriminalizaciji ustaškog pozdrava kazao je:

A što je s kokardom i petokrakom?”

“Da je zakonodavac htio donijeti takav zakon kakav se predlaže, mogao ga je donijeti nakon što je Vijeće sa suočavanje s prošlošću završilo svoj posao.”

Konstatirao je da “zakonodavac takav zakon nije donio.

“Što se tiče ovih ljudi u Zadru, ne znam koji su oni prekršaj napravili. Oni nose znakovlje HOS-a i tamo je ustaški pozdrav ZDS. To je pozdrav koji su koristili ustaše, ali taj pozdrav su koristili i dijelovi hrvatskih obramabenih snaga…”

“To njihovo znakovlje je priznato, ozakonjeno. Ja čak ne vidim da je i prekršaj da netko dođe u majci s time. Možemo govoriti o pjevanju, pjesmi, pozivanju na mržnju. Moje mišljenje je da samo isticanje na majci nije niti prekršaj niti kazneno djelo prema sadašnjoj zakonskoj regulativi”, kazao je Turudić.

Na pitanje može li itko dovesti u pitanje tu registraciju znaka HOS-a provedenu u doba Račanove vlade, uz napomenu voditelja da je izvorno znak HOS-a uključivao i oznaku HSP-a, čega sad više nema, Turudić je odgovorio:

“To je zakon spojenih posuda. Ne možemo govoriti samo o znakovlju HOS-a, a da ne govorimo o znakovima kokarde i petokrake zvijezde. Pod tim znakovima se ubijalo u Vukovaru. Ne želim relativizirati stvari. Ali jedno bez drugog se ne može riješiti. Rješenje mora biti cjelovito.”

“Uzvikivanje ZDS ne može biti kazneno djelo, jer bi to bilo protiv slobode izražavanja”, zaključio je taj dio gostovanja na N1 Turudić i objasnio što smatra da jedino može biti:

“Nego to može biti prekršaj, sankcionirano dobrom novčanom kaznom.”

Prije toga voditelj i Turudić razgovarali su povodom optužbi zastupnice Karoline Vidović Krišto, koja je pitala kakvo će to biti suđenje za Janaf i Kovačeviću, “kad je Turudićeva supruga radila za Janaf”, te SDP-ovca Mišela Jakšića koji je u Saboru ispitivao je li Turudić počinio pritisak na DORH kad je za lošu obnovu na Baniji nakon rata “u startu rekao da tu nema ničega, da je ili teško dokazivo ili je u zastari”.

“Krišto u pet rečenica kaže pet neistina”

“Da. Pa što? Ona je odvjetnica, radila je za Janaf”, osvrnuo se Turudić prvo na primjedbe Vidović Krišto:

“To sam gledao i imao dojam da se netko spustio u pedesete ili šezdesete godine. Ako do tog suđenja dođe, to se neće suditi na Visokom kaznenom sudu, nego na Županijskom sudu u Zagrebu. Ja više nisam sudac Županijskog suda u Zagrebu. Gospođa Krišto je sposobna u pet rečenica reći barem pet neistina i difamacija. Njezine su optužbe bizarne… Braniti se od napada notorne Vidović Krišto ne pada mi na pamet. Ponekad su njeni napadi, koji su prosti i ad hominem, meni kompliment.”

Rekao je da, uostalom, nije sigurno da će taj predmet doći  na Visoki kazneni sud, a ako se to dogodi:

“Izuzet ću se.”

Rekao je da bi razlog za to bilo isključivo zbog percepcije javnosti.

Za Jakšićev istup rekao je da on, Turudić, to uopće nije tako rekao:

“Na vašoj televiziji sam rekao da je možda nastupila zastara, ali da možda ima osnova za zakon o nezastarijevanju kaznenog djela i da će o tome odlučiti nadležno tužiteljstvo i nadležni sud. Neka to pročita pa će možda korigirati svoju zlonamjernu izjavu.”

O DORH-u i o Krunislavu Olujiću

Govorio je i o podnošenju izvješća o radu DORH-a za 2019. što ga je podnijela u Saboru glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. Turudić je rekao da je to po nju nezahvalno da brani izvještaj za razdoblje u kojem nije sudjelovala, u kojem nije bila na čelu DORH-a. Naveo je primjer:

“Vidio sam da je bio povećan broj predmeta. To je možda bilo 2019., ali 2020. sigurno nije bilo.”

Rekao je da za takvu praksu nema neke velike koristi “osim da se pojedince iz državnoodvjetničkog sustava pribija na stup srama”. Za njenu zamjenicu Baricu Novosel rekao je da priču o “črnoj Bari” ne želi komentirati, osim:

“Kolegica Novosel ima uvjete, staž i sve ostalo, imala je svako pravo javiti se.”

Turudić je rekao da danas u Hrvatskoj nema nikakvih političkih pritisaka:

“Osobno mogu reći da nema nikakvog političkog pritiska. Puno okrivljenika, ako pratite ove velike predmete, barem njih 70 ili 80 posto govore da su njihovi slučajevi proizvod političkog programa. Sad je bio i gospodin Sanader, dao je neko priopćenje da je žrtva političkog progona. Ja mislim da to nije tako.”

Najopširnije Turudić je komentirao nedavni žestoki istup Krunislava Olujića, bivšeg predsjednika Vrhovnog suda, na N1.

“Dirljivo je slušati moralnog arbitra gospodina Olujića. Valja podsjetiti da on ima dvije godine sudačkog staža u svom životu, proveo ih je u Derventi. Nakon toga su došle 90-e, učlanio se u HDZ i obnašao ovim redom funkcije, sve striktno po političkoj osnovi koja je 90-ih bila deset puta izraženija nego danas: bio je županijski državni odvjetnik, bio je državni odvjetnik RH, bio je šef UNS-a, to je Ured za nacionalnu sigurnost, dakle šef svih tajnih službi, bio je predsjednik Vrhovnog suda, bio je saborski zastupnik. Sve to u pet, šest godina”, nabrojao je Turudić.

Zaključio je da je to “nevjerojatna karijera koju nije imao nijedan pravnik u Republici Hrvatskoj”, osim možda Stjepana Mesića. Komentirao je posebno dio Olujićevog komentiranja onoga što se vidjelo objavom imovinskih kartica sudaca, o tome da veliki dio njihove imovine potječe od ugovora o doživotnom uzdržavanju.

“Što se tiče ugovora o doživotnom uzdržavanju, to me je jako osobno pogodilo zato što je moj pokojni djed jedna od najvažnijih osoba u mom životu. S njim sam skloipio 1985. godine ugovor o doživotnom uzdržavanju”, kazao je Turudić.

Rekao je da je od toga, kao nasljednik dobio oranicu od 40.000 kuna, a na pitanje voditelja zašto misli da je Olujić pod time pikirao na njega, odgovorio je:

“Zato što me je dvije rečenice prije toga spominjao kao šefa Vrhovnog kaznenog suda.”

R. I. /Foto: pxll


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->