Ujedinili se Konzervativci i ABH, Tomašić se povlači iz politike

ožujak 5, 2017 maxportal
Share Button

Hrvatska konzervativna stranka Ruže Tomašić i Akcija za bolju Hrvatsku Željka Cvrtile ujedinile su se na ujediniteljskom saboru pod nazivom Hrvatska konzervativna stranka (HKS). Za novog predsjednika izabran je Marijan Pavliček.Za dopredsjednike HKS-a izabrani su Ruža Tomašić, prim. Ante Zvonimir Golem, Nikica Penđer, Ivan Zadravec i Mihovil Stanišić, za glavnog tajnika Denis Bevanda, za političkog tajnika Željko Cvrtila i za međunarodnu tajnicu Tamara Kalistović.

Novo vodstvo stranke je najavilo da će nastaviti započeti projekt jačanja desne i konzervativne opcije u Hrvatskoj u kontekstu sve snažnijih procesa globalizacije i potrebe jačanja svijesti o očuvanju hrvatske nacije i tradicije.

Novoizabrani predsjednik, vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček rekao je da se desnica do sada samo cjepkala i da je ovo prvi put nakon 25 godina hrvatske demokracije da se dvije stranke ujedinjuju u jednu te je izrazio uvjerenje da je ovo “gruda koja će pokrenuti lavinu i stampedo na političkoj desnici”.

Pozvao je ostale stranke sličnog svjetonazora da im se priključe kako bi “stvorili pravu političku desnicu i borili se za interese hrvatskog čovjeka”. Ustvrdio je da se Hrvatska 22 godine nakon Domovinskog rata nalazi u gospodarskoj i moralnoj krizi te demografskoj katastrofi. “Za to nam nisu krivi niti Beograd, niti Beč, Budimpešta ili Bruxelles, već naši političari, korumpirane vlasti koje su gledale samo svoj interes i donosile odluke koje su protiv hrvatskog čovjeka. Vrijeme je da to zaustavimo”, poručio je.

Bivša predsjednica HKS-a Ruža Tomašić rekla je da odlazi s te funkcije čista obraza te upitala koji se još predsjednik stranke može pohvaliti time.

“Sve Vlade dosad radile su po principu ‘Hrvatska u džepu, a ne Hrvatska u srcu'”, ustvrdila je Tomašić te poručila: “Pokažimo im da se politika može voditi pošteno”.

Konzervativizam, dodala je, znači poštivanje vrijednosti, običaja, to je rodoljublje, domoljublje i čovjekoljublje. Ruža Tomašić, kad joj istekne mandat u Eurospkom parlamentu, planira se povući iz političkog života, a od stranke koju ostavlja, kako kaže, mlađima, očekuje dobar uspjeh na lokalnim izborima.

Dosadašnji predsjednik ABH i novoizabrani politički tajnik HKS-a Željko Cvrtila rekao je kako je na konzervativcima da obnove tradicionalne vrijednosti i da je to bio jedan od glavnih razloga što je ABH odlučio ujediniti se s HKS-om. Zahvalio je članovima ABH, što su u ovih pet-šest godina postojanja ostali jedinstveni te na svjesnosti i shvaćanju ozbiljnosti trenutka da ima potrebe za ujedinjenjem. Pozvao je sve druge političke opcije koje dijele istu ideologiju, svjetonazor i iste temeljne vrijednost da se pridruže konzervativcima.

“To nije sramota, to nije mijenjanje kaputa. Sramota je ostati u političkoj opciji u kojoj njeguješ jedne vrijednosti, a tvoja politička opcija zagovara nešto sasvim drugo. Takvih sramota, na žalost, imamo podosta, čak i među saborskim zastupnicima. Govore ono što i mi govorimo, a onda hrane i podržavaju onu aždaju koja radi nešto sasvim drugo i proizvodi nešto sasvim drugo. Kritiziraju sami svoju vladu, a onda dižu ruku za tu vladu umjesto da kažu ‘promijenit ću i deset puta stranku dok ne pronađem ljude koji misle, djeluju kao ja. To smo mi napravili”, zaključio je Cvrtila.

MP/foto:twitterKomentari
Share Button