Umro je Jozo Petrović! Uzdigao je Todorića, Sanaderu bio desna ruka, zbog njega je pao Karamarko

22 ožujka, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Josip Petrović, nekadašnji član uprave Ine i jedan od najbližih suradnika bivšeg premijera Ive Sanadera, preminuo je jučer nakon duge i teške bolesti. Portal  Telegram piše da im je ta informacija potvrđena iz dva pravosudna izvora uključena u proces u kojem je Petrović bio optužen.Prije dva mjeseca nagodio se s USKOK-om na uvjetnu kaznu zbog svoje uloge u aferi s trgovanjem povjerljivim informacijama iz tajnih istraga. Osuđen je na osam mjeseci zatvora uvjetno na tri godine. Priznao je na sudu da je bio među onima koji su preko Vlade Rajića i njegove mreže korumpiranih policajaca nabavljali podatke o prisluškivanju i izvidima sumnjivog poslovanja.

Jozo Petrović bio je čovjek povezan s nizom velikih afera kao što su Pliva i Fimi media, ali i jedan od glavnih aktera afere Konzultantica, koja je koštala karijere Tomislava Karamarka.

Priča o Jozi Petroviću, piše Saša Paparella na portalu Zagrebi, počinje mnogo ranije od spomenutih afera, u ratnim godinama, koje je proveo kao direktor Unikonzuma, trgovačkog lanca što je zapeo za oko jednom poduzetniku u snažnom naletu, a zvao se Ivica Todorić.

Petrović je tada dao sve od sebe da Todorić preuzme tvrtku. Tadašnji ‘državni prijatelj broj jedan’ imao je i pomoć vlasti u realizaciji svojih ideja, pa mu je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) bio pri ruci u akciji preuzimanja Unikonzuma (današnji Konzum). Radnici su također htjeli kontrolu nad tvrtkom, udružili su se s pojedinim menadžerima i polako stjecali udjele, no Todorić je u srpnju 1994. ipak uspio u svom naumu.

Kako nam je svojedobno ispričao Mario Iveković, tada glavni sindikalni povjerenik Unikonzuma a danas predsjednik Novog sindikata, “Petrović je planirao znatno umanjiti broj prodajnih mjesta, s 250 na 40, i onda nas, što tada još nismo znali, prepustiti Todoriću. Pobunili smo se jer nije bilo jasno kakvi su uvjeti kupnje. Organizirali smo peticiju i uprava se morala povući”, prisjetio se Iveković.

Prema tadašnjim propisima zaposlenici su mogli upisati do 50 posto dionica, s diskontom koji se penjao i do 70 posto, a radnici Konzuma upisali su skoro 25 posto dionica. Istodobno je 58 korisnika menadžerskih kredita, takozvana Grupa 58, menadžeri i poslovođe okupljeni oko direktora Petrovića, upisalo po više od 100.000 njemačkih maraka i držali su ukupno osam posto dionica plaćenih kreditima s povlaštenom kamatom, koje im je sredio Petrović jer je tada sjedio u Nadzornom odboru Zagrebačke banke.

U međuvremenu je Agrokor u dosluhu s HFP-om kupio paket od 15,5 posto dionica, a nakon par smicalica na skupštini dioničara, Todorić je dobio što je želio.

Nasljedno pravo dinastije Petrović na NO Konzuma

Petrović je bogato nagrađen za ostvarenje Todorićevog sna – 1995. ulazi u NO Konzuma, gdje ostaje deset godina, sve do kraja 2004. Njegove su zasluge za Agrokor bile tako velike da to mjesto u NO-u počinje funkcionirati kao leno obitelji Petrović, pa je odlukom skupštine Konzuma iz prosinca 2004. Jozu Petrovića u NO-u zamijenila njegova kći Ana Petrović, koja tu ostaje sjediti daljnjih desetak godina, sve do 2013. kad je – nakon 18 godina – to nasljedno pravo ipak bilo dokinuto.

U međuvremenu, Jozo Petrović je od 1998. do 2000. bio predsjednik uprave hotela Opera (današnji Westin), no nije briljirao pa je prebačen na manje zahtjevnu funkciju, u NO tog hotela. Stavljen je u potpunu zavjetrinu i postaje savjetnik Ivice Todorića.

A onda odjednom, iako nije imao nikakvog iskustva u naftnom biznisu, 2004. odlazi u upravu Ine. Tada se govorilo i da je Petrovićev  dolazak u Inu bio dio paketa dogovora tadašnjeg premijera Ivo Sanadera i predsjednika Stipe Mesića. Sada već kao čovjek od povjerenja i Todorića i Sanadera, Petrović preuzima sektor rafinerija i marketinga, ključni dio poslovanja kompanije odgovoran za nabavu sirove nafte i prodaju naftnih derivata, poslove vrijedne desetke milijardi kuna godišnje.

Neki od upućenih sugovornika tvrde da ga je tamo Todorić uputio s jasnim ciljem pogodovanju njegovom Agrokoru, što se potvrdilo kad je, kao direktor Inine maloprodaje, Petrović izabrao baš Konzum za glavnog dobavljača robe na 450 Ininih benzinskih crpki. Uskoro niti jedna odluka, uključujući i zapošljavanje na nižim menadžerskim pozicijama, nije mogla biti donesena bez Joze Petrovića.

Jako dugo je uspijevao ostati anoniman, no onda je zaredalo – prvo je njegovo ime bilo spomenuto u aferi Fimi media, koja je razotkrila koruptivni model funkcioniranja HDZ-a u vrijeme Ive Sanadera. Bivši direktor korporativnih komunikacija u Ini Tomislav Štengl svjedočio je kako mu je baš Petrović 2006. naredio da mora surađivati s Fimi medijom, a mediji su zabilježili da je Petrović na tom suđenju bio vrlo neugodan.

Iste te godine, u lipnju 2006., Petrović je bio u društvu Ive Sanadera, Miomira Žužula i Željka Čovića na premijeri opere Cavalleria Rusticana u Veroni, a gdje je navodno dogovarana prodaja Plive američkom Barru.

Nakon toga, u svibnju 2009. Petrović – taj Forrest gump hrvatske politike i gospodarstva – je u Banskim dvorima bio jedini svjedok sastanka Ive Sanadera i čelnog čovjeka Mola Zsolta Hernádija, a na kojem su navodno dogovarani detalji isplate 10 milijuna eura mita Sanaderu u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini Mađarima.

Zato nije čudno što je MOL tako snažno prigrlio Petrovića, pa čim je ovaj početkom 2011. otišao iz uprave Ine i otvorio svoju tvrtku za konzalting Peritus savjetovanje, Mađari ga smjesta angažiraju kao konzultanta, ma koliko taj potez bio protivan dobrim poslovnim običajima.

Peritus je odlično poslovao, 2013. je imao čak 1,7 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja. Osokoljen, Petrović osnivae još jednu tvrtku, ambiciozno nazvanu Petro grupa.

Honorari mađarskog lobiste Karamarku uništili karijeru   

A onda je Petrović opet doživio munjeviti skok – izašao je iz dotadašnje poluanonimnosti ravno na novinske naslovnice. U svibnju 2016. tjednik Nacional objavljuje da je “Josip Petrović, lobist mađarskog MOL-a, preko svoje tvrtke Peritus savjetovanje gotovo pune dvije godine plaćao usluge tvrtki Drimia, u vlasništvu Ane Šarić Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka”.

Objavljeno je da je “Petrović, lako moguće upravo novcem koji je primao od MOL-a, plaćao supruzi Tomislava Karamarka 2500 eura mjesečno da za njega prati stanje na energetskom tržištu. Petrović je za usluge savjetovanja i medijskih analiza u periodu nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki Ane Šarić Karamarko isplatio nešto manje od pola milijuna kuna”. Rečeno je tada i da je tijekom 2013. i 2014., dok je poslovao s Anom Šarić, Petrović od MOL-a svaki mjesec dobivao oko 110.000 kuna.

U tekstu se dalje navodi “činjenica da je Jozo Petrović bio osoba od osobitog povjerenja Ive Sanadera, te su se nastavili viđati i nakon što je Sanader napustio premijersku funkciju. U vrijeme izbora za novog predsjednika HDZ-a, u proljeće 2012., upravo je Jozo Petrović bio često viđen gost u stožeru Tomislava Karamarka… Visoki izvori iz HDZ-a tvrde da je upravo Petrović osoba koja ima iznimno velik i neobjašnjiv utjecaj na Tomislava Karamarka koji je mnoge ključne kadrovske i ostale odluke donosio u dogovoru s njime, iako Petrović formalno u stranci nije obnašao nikakvu funkciju”.

Situacija je postala komplicirana jer je Hrvatska tada bila s Mađarima u  sporu oko Ine, a pisalo se i da je Petrović u upravu INA-e pokušavao ubaciti članove koji bi odgovarali MOL-u. “Dogodilo se to usred rata između HDZ-a i Mosta oko toga treba li prekinuti arbitražni spor između Ine i MOL-a, što je otvoreno zagovarao HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, dok Most i premijer Tihomir Orešković zastupaju tezu da arbitražu treba nastaviti”, objavio je tada Nacional.

Uzalud je Karamarko objašnjavao da on strogo razlikuje poslovno i privatno, da se s Petrovićem pozna od 1991. iz Košarkaškog kluba Zagreb. Karijera mu je odjednom krenula nizbrdo, a dokrajčena je  odlukom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koja mu nije išla u prilog. Iako je ranije govorio da se radi o “brutalno i bestijalno iskreiranoj priči, HDZ je uz mene”, Karamarko je morao napustiti mjesto potpredsjednika Vlade, a i šefa HDZ-a.

‘Svi Hrvati koji rade u MOL-u štite interese Hrvatske’

Jozo Petrović, koji ne daje intervjue, odlučio je reagirati tek nakon što ga je Božo Petrov javno optužio da konzultant MOL grupe radi protiv hrvatskih interesa, a tada se već pročulo i da je bio svjedok u arbitražnom postupku između Ine i MOL-a.

“Istina je naravno sasvim drugačija. Sve što sam napravio se odnosilo na to da sam predlagao svom klijentu MOL-u dogovor s hrvatskom Vladom kao najbolju opciju. Zar svi Hrvati koji rade u MOL-u rade protivno interesima Hrvatske? Rekao bih baš suprotno. Svi mi znamo što su interesi Hrvatske i kako ih zaštiti. Na sudu sam svjedočio o jednom događaju o kojem je upoznata cijela hrvatska javnost.

Moja je dužnost govoriti istinu” rekao je Petrović, veliki ljubitelj istine koji je prošli tjedan osuđen zbog trgovanja informacija o policijskim istragama. Od onih koje je dosad savjetovao, osuđeni su i Sanader i HDZ, Todoriću se sudi, INA kopni, a ambiciozni Karamarko završio je baš tamo gdje je Petrović oduvijek želio ostati – u anonimnosti.

D. Matković/Foto: FaH

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->