Vatrogasci su pak o svemu obavijestili policiju i kolege iz Makarske. U PU splitsko-dalmatinskoj potvrdili su da detaljno istražuju svaki dokaz koji dobiju o požarima, pa tako i ovaj, ali dok su istrage i izvidi u tijeku, ne mogu dati više informacija.

Pronašli smo dokaz da se požari podmeću. Naime, u petak ujutro u Gradcu na jedinom mjestu koje je još uvijek ostalo netaknuto vatrom, pronađena je cigareta oko koje su omotane šibice. Služila je piromanu da zapali vatru s odgodom kako bi na vrijeme mogao pobjeći s mjesta događaja. Mi riskiramo živote, ulazimo u vatru spašavamo ljude i imovinu, a što oni rade? Podmeću, je li ovo terorizam?’‘ napisali su vatrogasci DVD-a Gradac u Splitsko-dalmatinskoj županiji uz objavljenu fotografiju.

Riječ je o cigareti oko koje su zalijepljene žigice koji se upale s odgodom, makar na ovoj slici odgode praktički nema.

Od početka tjedna Dalmacijom bukte požari. Jedan od njih koji se rasplamsao u okolici Splita ušao je u sam grad. Buktinju su gasili vatrogasci iz cijele Hrvatske, a u obrani naseljenih mjesta pridružili su im se i vojska i građani. Srećom, nije bilo izgubljenih života, ali je materijalna šeteta velika.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade da je broj požara u prvih šest mjeseci, odnosno do 15. srpnja ove godine, tri puta veći od njihova broja tijekom cijele prošle godine.

Također je napomenuo kako je dosadašnja istraga pokazala da je uzrok požara “otvoreni plamen ili žar”. Temeljem provedene istrage može se isključiti mogućnost nastanka požara uslijed kvara na dalekovodima, rekao je Božinović.

“Slijedi kriminalističko istraživanje kako bi se otkrio eventualni počinitelj, odnosno pravi uzrok požara”, kazao je ministar.

Broj požara u prvih šest mjeseci tri puta je većinego u istom razdoblju prošle godine. Točnije, do sada je izbio 881 požar kojem je svakako pogodovalo dugo sušno razdoblje te manjak oborina. Potrebna je tek mala neopreznost da se dogodi veliki požar. Mnoge zanima uzrok tih požara, a neki za sve okrivljuju piromane.