Vraća se Joško Kontić, novinar koji je otkrio kriminal SDP-a i Stipe Mesića

ožujak 3, 2017 maxportal
Share Button

Nakon 13 godina u politiku se vraća Joško Kontić, nekadašnji zastupnik i potpredsjednik HSLS-a. Ulazi u utrku za gradonačelnika Sinja kao nezavisni kandidat!Taj Sinjanin rođen je u Splitu, 22. travnja 1965. godine. Tijekom Domovinskog rata radio je kao ratni reporter, sportski komentator i direktor Hrvatskog radio Sinja. Nakon toga počinje se profesionalno baviti politikom. Od početka 1998. do konca 2003. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru. Dva puta biran je za potpredsjednika HSLS-a, a obnašao je i dužnost predsjednika Kluba zastupnika HSLS-a u Saboru.

Početkom 2004. napušta stranački i politički život. Osniva Pučko otvoreno učilište Sinj, a nakon toga Hit radio i portal Ferata.

Posljednja velika politička rola koju je odigrao bio je slučaj prodaje Večernjeg lista Austrijancima. Kontić je bio predsjednik saborskog Istražnog povjerenstva za provjeru kupoprodaje Večernjega lista, koje je utvrđivalo okolnosti prodaje vodećeg nacionalnog dnevnika i brojne afere koje su pratile to preuzimanje.

Hrvatska je u toj kupoprodaji oštećena za više stotina milijuna kuna. Večernji list prodan je 2000. godine austrijskoj Styriji po knjigovodstvenoj cijeni iz 1990. godine ( za 26 milijuna maraka) a u međuvremenu je povećao vrijednost, s Glasom koncila  bio suvlasnik tiskare, posjedovao dionice VIP-a.  Koliko je bila kriminalna prodaja Večernjaka svjedoči samo jedan podataka. Nakon što je Styrija preuzela Večernjak za 26 milijuna DEM par mjeseci kasnije dionice  VIP-a (6 posto) prodala je za 80 milijuna DEM.

Ključne osobe u predaju Večernjaka Austrijancima bili su Stipe Mesić, Ivica Račan i Željka Antunović. Styrija je inače mala pokrajinski novina i odnos između Večernjak i Styrije, da slikovito objasnimo, bio je kao da vlasnik prigradskog kafića kupi hotel Esplanadu.

Nakon što je saborsko Istražno povjerenstva za provjeru kupoprodaje Večernjeg lista utvrdilo da u pripremi prodaje i prikupljanju ponuda nije bilo gotovo nijedne odluke u skladu sa zakonom i propisima, da je Hrvatska izgubila više desetina milijuna maraka tom prodajom, počela je javna sotonizacija Joška Kontića.

Iako nalaz Povjerenstva nije objavljen u medijima, spominjalo se da je Hrvatska oštećena za oko 550 milijuna kuna. U Sindikatu novinara Večernjeg lista spominjali su da je šteta i veća i da doseže do 700 milijuna kuna. Austrijanci su prošli odlično. Kao da, recimo  uđete u Varteks kupite odijelo za dvije tisuće kuna, dođete  doma i u sakou nađete 50 tisuća kuna. A to su Styriji darovali Mesić, Račan i Željka Antunović.

Samo Povjerenstva nije imao oparativnu moć, ali su saznanja o velikom kriminalu koji su ustanovili dostavili DORH-u ( v.d. tada je bio manje poznati Slavko Zadnik) i MUP-u koji je tada vodio Šime Lučin.  Ravnatelj policije u mandatu Šime Lučina bio je Ranko Ostojić ( dužnost je preuzeo par mjeseci nakon nalaza Povjerenstva) i po zakonu je morao provesti istragu.

Ne, nitko nije reagirao – ni DORH ni Sabor, ni policija.  Umjesto provođenja istrage mediji pod nadzorom Stipe Mesića i SDP-a opravdavali su prodaju Večernjaka, napadali saborsko Povjerenstvo i Joška Kontića osobno. Čak su njega pokušali prikazati odgovornim za manipulaciju podacima o toj, blago rečeno, sumnjivoj transakciji.

Kontićev povratak u politiku prigoda je da se ponovno otvori tema kriminala oko prodaje (predaje!) Večernjeg lista jer se taj slučaj može podvesti pod kriminal u pretvorbi i privatizaciji koji po zakonu ne zastarijeva.

Na potezu je ministar Vlaho Orepić. Od DORH-a to ne očekujemo. Osim portira u DORH-u je teško naći poštenog čovjeka.

M. Marković/foto:radioferata

 Komentari
Share Button