Vukošić o Ademiju: ‘Lažno se prikazuje kao organizator obrane Šibenika, sebi pripisuje ono što je učinio Božo Marković’

11 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kako su i najavili, iz Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata ‘Jastreb’ počeli su objavljivati svoje reakcije na događaje u vezi Šibenske bitke koje je u svojoj knjizi ‘Samo istina’ objavio general Rahim Ademi. Njihovu novu objavu prenosimo u cijelosti:U novoj objavi poručuju da general Ademi uopće ne zna gdje su i kako bila raspoređena topnička oružja tijekom bitke za Šibenik i oslobađanja Šibenskog mosta u rujnu 1991. godine te da mu nije čak poznato ni gdje je poginuo šibenski topnik branitelj Branko Tamfara.

U cijelosti prenosimo objavu koju ovog puta potpisuje Nikola Vukošić:

“General Ademi u knjizi ‘Samo istina’, ranijim objavama u raznim medijima kao i na javnim istupima, neistinito prikazuje sebe kao organizatora obrane, spasitelja Šibenika i tvorca plana za oslobađanje Šibenskog mosta na način da sve ono što je osmislio, pripremio, organizirao i proveo stvarni organizator obrane Šibenika i tvorac plana za oslobađanje Šibenskog mosta Božo Marković, pripisuje sebi.

Da o tome u knjizi ‘Samo istina’ general Ademi ne govori istinu vidljivo je iz rečenice: ‘U tijeku dana laka MB bitnica 120 mm pri 113. brigadi zauzima paljbeni položaj u kamenolomu Vukovac iznad Meteriza… Bitnica MB 120 mm pri MUP-u (2 x 120 mm) zauzima paljbeni položaj u naselju Putičanje pored Vodica… i tu je poginuo član posade bitnice Branko Tamfara… ‘ (Samo istina, str. 85, poglavlje ‘Raspoređivanje bitnica 18. rujna 1991.’)

Ta rečenica otkriva da general Ademi uopće ne zna gdje su i kako bila raspoređena topnička oružja te da mu nije poznato čak ni mjesto na kojem je poginuo branitelj Branko Tamfara. Da je Ademi uoči i tijekom bitke za Šibenik bio ono što tvrdi, znao bi kakav je bio raspored minobacača te gdje je i kako poginuo branitelj Tamfara.

Istina je sljedeća:

Plan obrane Šibenika i oslobađanja Šibenskog mosta te raspored minobacača izradio je zamjenik zapovjednika 113. brigade ZNG Božo Marković, a Ademi je bio zadužen za provođenje tog plana, točnije za uporabu oružja koje su pripadnici garde i policije već nabavili ili oteli neprijatelju i dopremili na položaje koje je odredio Božo Marković. Žalosno je da Ademi ni danas, iako se busa da govori istinu i samo istinu, ne zna da u presudnim trenucima bitke za Šibenik, MB bitnica 120 mm 21. rujna 1991. godine nije bila na paljebnom položaju u kamenolomu Vukovac nego po zapovijedi Bože Markovića u Razorima, položaju iznad kamenoloma Vukovac.

Oruđe i ljudstvo tamo je uputio Branko Smrček, zapovjednik bitnice MB 120 mm 113. brigade. Zapovjednik voda na tom paljbenom položaju bio je Željko Žagar. Taj minobacač djelovao je samo 22. rujna ujutro i bio je topnička podrška osloboditeljima Šibenskog mosta. Djelovao je prema neprijateljevim snagama po dubini i na pravcima njihovog povlačenja. Nakon toga vod MB 120 mm se povlači iz Razora i priključuje drugom dijelu bitnice MB 120 mm koji je bio stacioniran u Dubravi.

U ključnim trenucima oslobađanja Šibenskog mosta i odbacivanja neprijatelja od Šibenika, sudjelovao je minobacač 82 mm kojim je zapovijedao Josip Beničić, zvan Slavonac, a bio je na paljbenom položaju u Njivicama, nedaleko od današnjeg trgovačkog centra Interspar. Taj minobacač, kojeg Ademi uopće ne spominje jer za njega ni ne zna, a tvrdi da je bio organizator obrane Šibenika i oslobađanja Šibenskog mosta, bio je tu postavljen po zapovjedi Bože Markovića 21. rujna 1991. godine sa zadaćom da 22. rujna ujutro djeluje po neprijateljevim snagama u rajonu Šibenskog mosta te potom promijeni paljbeni položaj.

Osim toga, a to Ademi također ne zna, iz smjera Vodica, iz Vodičkog polja, na neprijatelja je na potezu od Gaćeleza do Šibenskog mosta bojno djelovao MB 82 mm kojim je zapovijedao Branko Celić Kišica.

Bitnica MB 120 mm koja je bila ustrojena pri MUP-u nije djelovala, kako neistinito u knjizi ‘Samo istina’ tvrdi Ademi, iz Putičanja nego iz rajona Vodica i Tribunja. Isto tako Ademi netočno navodi da je pripadnik te bitnice MB 120 mm (ustrojene pri MUP-u) Branko Tanfara poginuo u Putičanjima. Tamfara je poginuo, što je općepoznato, u Vodicama u blizini bivše bloketare od tenkovske granate.

General Ademi zaista ima debeo obraz i neizmjernu hrabrosti pisati o nečemu o čemu zapravo nema pojma ili možda zna tek po čuvenju iz priča uz jutarnju kavu i pri tomu se još predstavljati i kao vrhunski vojni znalac i junak koji je obranio Šibenik i oslobodio Šibenski most. Tome se mora stati na kraj.

Zbog takvih laži u knjizi arogantno nazvanoj ‘Samo istina’ moramo se 30 godina nakon Domovinskog rata boriti za istinu o Domovinskom ratu kojeg blati i čiju povijest krivotvori hrvatski (!) general Rahim Ademi.”

—————-

Josip Benčić Slavonac, zapovjednik bitnice MB 82 mm u rujanskoj bitci za Šibenika i sudionik akcije oslobađanja Šibenskog mosta:

“Sve zapovijedi o razmještaju bitnice, ciljevima i paljbenom djelovanju tijekom bitke za Šibenik u i oslobađanja Šibenskog mosta u rujnu 1991. godine dobivali smo od Bože Markovića, zamjenika zapovjednika 113. brigade ZNG-a koji je bio glavni organizator obrane grada i oslobađanja Šibenskog mosta. Naš zapovjednik bio je dakle Božo Marković, veliki čovjek, domoljub i vojnik, a ne Rahim Ademi. On s nama nije imao ništa. Bitnicu MB 82 mm koja je imala dva minobacača i ukupno osam mina, formirao sam, ustrojio i obučio ja po zapovijedi Bože Markovića.

Od njega sam 21. rujna 1991. godine dobio zapovijed da povedem ljudstvo i minobacač u Njivice, predio između Šibenika i Šibenskog mosta odakle smo trebali djelovali na neprijatelja na Šibenskom mostu u 5 sati ujutro. No za otvaranje vatre nije bilo potrebe jer su JNA i četnici već otišli s mosta, a tenkove su odveli kamionima, takozvanim labudicama. General Rahim Ademi s tim nema nikakve veze. Njega tada nismo ni vidjeli ni čuli.”

Marko Pulić, pripadnik posade MB 120 u koja je djelovala s paljbenog položaja u Vukšiću 1. kolovoza 1991. godine na neprijatelja u rajonu Mačkovog kamena:

‘Ademi ne govori istinu, on nije bio zapovjednik 1. topničke postrojbe 113. brigade, bitnice LMB 120 mm. Bitnicom je zapovijedao Branko Smrček. Ademi čak preuveličava i učinak naše paljbe koja je bila važna jer smo neprijatelju dali do znanja da imamo i teško dalekometno oružje. Ademi je bio izvršitelj gađanja, ali on nije znao izračunati elemente za gađanje bez planšeta koje mi nismo imali pa se pucalo prema elementima koje su davali računači pri bitnici.”

Željko Žagar, zapovjednik paljbenog voda bitnice LMB 120 mm;

“Minobacačkom bitnicom LMB 120 mm, 1. topničkom postrojbom 113. šibenske brigade zapovijedao je Branko Smrček koji je okupio i obučio ljudstvo i bitnicu vodio na izvršenju prvog bojnog zadatka 1. kolovoza 1991. godine u Lišanima. General Ademi ne govori istinu kada tvrdi da je on bio zapovjednik i da je on obučavao ljudstvo.”


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->