Zbog izjava o silovanju maloljetnice generali na sudu. Rojs ih uzalud mirio

9 srpnja, 2024 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić, predsjednik UHBDR91 (Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ‘91) Mladen Pavković te generali Ljubo Ćesić Rojs i Rahim Ademi okupili su se danas na lokaciji na kojoj zajednički do sada nisu nikada bili.U sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu na optuženičkoj klupi sjedi general Krešić povodom privatne tužbe za klevetu koju je inicirao Pavković, a Rojs i Ademi su pozvani kao svjedoci kako bi pojasnili, među ostalim, okolnosti kako se odlučivalo na Upravnom odboru HGZ o zabrani da se svečanost dodjele plakete Ademiju obavi u prostorijama HGZ-a, javlja Jutarnji list koji je objavio i fotografije iz sudnice.

Pavkoviću su sporne izjave koje je Krešić, prema navodima tužbe, u listopadu 2022. dao za medije povodom svečanog dodjeljivanja Velike zlatne plakete za najbolju objavljenu knjigu na temu Domovinskog rata, a koja je dodijeljena generalu Rahimu Ademiju za knjigu ‘Samo istina: ratni dnevnik generala Hrvatske vojske‘.

Naime, Pavkovića je zasmetalo niz neistinitih i klevetničkih tvrdnji koje su izrečene protiv njega poput:

“Članovi Upravnog odbora koji su glasali o ustupanju prostorija nisu bili protiv Ademija nego protiv osobe koja je osuđena na tri godine zbog silovanja maloljetnice, a riječ je o Mladenu Pavkoviću, predsjedniku te udruge koja dodjeljuje nagradu. Dakle, glasalo se protiv Pavkovića, a ne protiv Ademija jer članovi nisu željeli da takav čovjek dolazi u naše prostorije niti ćemo mu to ikada dopustiti. Da je netko drugi dodjeljivao nagradu, ne bi je odbili. I to je pravi razlog…”

Pavkovića je zasmetala i Krešićeva izjava za drugi medij:

“Velika većina članova Upravnog odbora HGZ se usprotivila dolasku gospodina Mladena Pavkovića u naše prostorije jer je riječ o osobi koja je osuđena za silovanje maloljetne osobe. Nisu željeli da se takva osoba povezuje sa Generalskim zborom i to je jedini razlog zašto dodjela nagrade nije održana u našim prostorima.”

U konačnici Pavković zbog izrečenog traži od suda da Krešića proglasi krivim i kazni sa 200 dnevnih dohodaka, a njegov branitelj je u spis dostavio rješenje Ministarstva pravosuđa od travnja ove godine prema kojem je, u odnosu na osuđujuću presudu, Pavković rehabilitiran.

Odgovarajući na pitanja sutkinje je li u srodstvu s okrivljenim, gdje mu je boravište i što zna o ustupanju prostorija HGZ Ademiju za promociju i dodjelu nagrade, Rojs je kazao da nije u srodstvu s Krešićem, ali da su kumovi, dok je o mjestu boravišta naglasio da živi u gradu svih Hrvata i da će govoriti istinu.

– Poštovana gospođo sudac, na sudovima sam već bio milijun puta i sjećam se svega od ere partizana, dušmana i samo istina mi je na pameti. Sramota je da hrvatski branitelji, generali, nas četvorica, hodamo po sudovima. To je ruglo, jad i bijeda. Zajedno smo bili u ratu i družili se. Pokušao sam ih izmiriti da ne dođe do suđenja, da to riješe normalno. Badave.

 

Marinko Krešić, Ljubo Ćesić Rojs, Rahim Ademi, Mladen Pavković u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu

Marinko Krešić, Ljubo Ćesić Rojs, Rahim Ademi, Mladen Pavković u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu

Inače, ta zadnja sjednica Upravnog odbora HGZ-a čiji je Krešić predsjednik a ja sam bio njegov zamjenik, održala se burno. Krešić mi je prije toga bio rekao da stavim na dnevni red pod točku razno organiziranje dodjele velike zlatne plakete Ademiju i da se koriste naše prostorije u Habdelićevoj.

Rasprava je bila žustra, glasalo je nas 15. Marinko i ja smo bili za, devet ih je bilo suzdržano, a protiv ustupanja naših prostorija su bili galamđije Fran TomičićPavao MiljavacMladen Kruljac Marko Lukić.

U raspravi su napadali Mladena koji je u ime udruge UHBDR91 trebao Ademiju uručiti plaketu. Govorili su da je pedofil, da je silovao maloljetnicu i da je osuđen radi toga. Fran, koji je lažni svjedok u slučaju Ademi-Norac, prikazao je Mladena kao silovatelja, zlikovca. Bio je glasan kao jastreb – rekao je u sudnici Ljubo Ćesić Rojs.

Na daljnja pitanja suda i branitelja da pojasni kakve sve to ima veze sa Ademijem i slučajem primanja nagrade i promocije knjige, Rojs je ponovio da je Tomičić koji je najviše opleo po Pavkoviću, bio lažni svjedok u postupku Ademi-Norac.

– Čak je Upravni odbor imao prezentaciju o Mladenu da je silovatelj maloljetnice. To je sve tako ružno što su govorili. Ja mu prvi ne bi pružio ruku da je to istina, jer imam kćeri, unučad. Iskreno, rekli su ko fol da su protiv Mladena, ali vjerujem da su bili protiv Ademija. Naslov njegove knjige govori sve. Ja nisam vidovit gospođo sudac, ali knjiga je istinita. Marinko i ja smo bili na promociji iste. A Ademi je u knjizi spominjao razne osobe pa i Frana – kazao je još Rojs.

Na upit tko je govorio na sastanku da je Pavković silovatelj maloljetne osobe, Rojs je dodao da je Tomičić bio najglasniji i da su ga “u blaćenju Mladena podržala još četvorica generala”.

– Situacija je izmakla kontroli, zakačili su se na Franove riječi. Iskreno, ne znam zašto je Marinko s time izašao u javnost – dodao je Rojs te na kraju u svom revijalnom stilu upitao sutkinju za potvrdu da je morao doći na sud.

– Gospođo sudac, mene doma žena čeka s partvišem. Ljubomorna je. Iz kuće izlazim u rikverc, a ako je moguće dobiti ispričnicu jer me nema već satima doma… – zaključio je veselo Rojs.

Rahim Ademi se u sudnici također prisjetio organizacije promocije svoje knjige kao i svečane dodjele Velike zlatne plakete koja je trebala biti u prostorijama HGZ, ali se na kraju održala u knjižnici Bogdan Ogrizović.

– Pavković me kontaktirao radi dodjele plakete i dogovoren je bio termin svečanosti. To mi je potvrdio i Rojs da bi me kasnije Rojs nazvao i rekao da je Upravni odbor HGZ zabranio dodjelu nagrade meni u njihovim prostorijama jer da se s time ne slažu. Pet generala je bilo protiv toga. Bio sam razočaran i zvao sam Krešića koji mi je obećao naći drugi prostor. Ljudima iz knjižnice je na kraju bilo drago što se tamo održala promocija.

Te iste večeri su mediji objavili da sam ja tražio da promocija bude pri HGZ a to nije točno jer ja ništa nisam tražio. I ne, nemam nikakvih saznanja da je Upravni odbor HGZ-a tražio da Mladen ne dolazi više k njima jer on nije bio predmet tog događaja već ja i moja knjiga a Mladen je ispao žrtva – posvjedočio je general Ademi navodeći da ga je tu večer kontaktirala jedna novinarka.

Odgovarajući na daljnja pitanja iz kojeg su razloga članovi HGZ bili protiv promocije knjige u njihovim prostorijama, Ademi je kazao da “ima puno lažnih generala te da nekome smeta istina o Domovinskom ratu jer je naveo pojedince, lažne svjedoke, generale…”

– Jeste li vi generale pročitali laž koja je o meni napisana da sam osuđen zbog silovanja maloljetnice i bi li uopće, da je to istina, mogli surađivati sa mnom? – upitao je Pavković Ademija na što mu je kazao da je o tome doznao iz medija te da je u svemu tome, naglašava, jedino bitno bila njegova knjiga.

– Nisam znao za tu presudu niti da je vođen kazneni postupak protiv Pavkovića zbog kaznenog djela protiv spolne slobode. Od 2001. Pavković preko Udruge dodjeljuje nagrade i nikome do te 2022. to nije smetalo i nitko to nije govorio. A kad sam ja došao na red za nagradu, onda je Pavković pojedincima počeo smetati – zaključio je Ademi.

Na idućoj raspravi biti će saslušani novinari koji su od Krešića uzeli spornu izjavu.

D.M. /Foto: cropix


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->