Željko Dogan: Zašto se Bujanec trudi da zamrzimo i srušimo Predsjednicu!?

8 studenoga, 2019 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dokle god takav Bujanec bude davao glavni ton Škorinoj izbornoj kampanji na kraju bi se moglo pokazati da mu je upravo on bio prevelik kamen oko vrata i glavni uteg koji je birače usmjerio na Kolindinu stranu, napisao je australski Hrvat Željko Dogan za portal Hrvatskog kulturnog vijećaNarod u Hrvatskoj umoran je i bolestan od loših političara, praznih i ništavnih medija, jalovog međusobnog prepucavanja koje ga ne vodi nigdje. Preplašen je zbog urušavanja morala i temeljnih nacionalnih vrijednosti, zbog nesigurnosti posla, zbog iseljavanja najmilijih i najsposobnijih, zbog sve većeg doseljavanja potencijalno opasnih ‘izbjeglica’, ponovnog jačanja velikosrpskih apetita i sve očitijih ‘igara’ Beograda oko novog prekrajanja granica u ‘našoj Regiji’…

Još kad mu se povrh toga s jedne strane tovare ‘bivši’ Jugoslaveni i velikosrbi koji te njegove opravdane brige i strahove pripisuju netoleranciji i fašizmu, a s druge, samoproglašeni ‘spasitelji nacije’ koji tobože imaju spremna rješenja i odgovore za sve teške probleme i izazove koji stoje pred Hrvatskom (samo ako se njih sluša) onda svakidašnji život običnog čovjeka u Lijepoj našoj postaje još više izložen stresu i apatiji.

Paradoksalno je kada u takvoj situaciji, temeljno političko pitanje i preokupacija naroda postane kako srušiti nedvojbeno domoljubnu, sposobnu i, što je za jednu malu zemlju neobično, planetarno popularnu predsjednicu. Koja je k tome još u svom prvom mandatu uspjela ozbiljno popraviti položaj i ugled Hrvatske u svijetu, na međunarodnom planu u priličnoj mjeri iščupati je iz ‘Regiona’ te u izvaranu i bezvoljnu masu Hrvata unijeti tračak nade i optimizma.

Unatoč tome što je cijelo to vrijeme bila sabotirana i omalovažavana od strane protivnika svakog hrvatskog uspjeha, jugonostalgičnih i regionalno orijentiranih medija, ali i velikog broja notorno jalnih i lako zavodljivih Hrvata.

Da bi apsurd bio veći, što je u svijetu bivala popularnija i uspješnija, u Hrvatskoj i na brdovitom Balkanu postajala je sve veća meta iživljavanja najgore kombinacije balkanske malicioznosti i onog tipično hrvatskog jala

Jasno je da u tome ima puno prstiju obavještajnih i paraobavještajnih službi jer od dana kada se gospođa Grabar-Kitarović pojavila kao zvijezda na hrvatskom političkom nebu, poglavito nakon izbacivanja Titove biste iz svog ureda, posjeta ‘šatorašima’ nakon pobjede i izjave da je ne zanima nikakva ‘nova’ regionalna zajednica, protiv nje se sustavno vodi vrlo prljav medijski rat.

I da bi apsurd bio veći, što je u svijetu bivala popularnija i uspješnija, u Hrvatskoj i na brdovitom Balkanu postajala je sve veća meta pakosnog iživljavanja najgore kombinacije balkanske malicioznosti s jedne i onog tipično hrvatskog jala s druge strane. Nekom vrstom lopte za napucavanje kojom srbijanski mediji i peta kolona u Hrvatskoj igraju nižerazredni seoski nogomet, dok publika sitnog zuba, preko komentara čitatelja, zapjenjeno navija da se igra što prljavije a lopta napucava što jače.

Balkanski zatrovana medijska scena

O beogradskim medijima suvišno je trošiti riječi jer čim je oni neprestano napadaju to je pravi znak da za Hrvatsku radi dobar posao. Ali kada jedan zagrebački, tobože europski, Večernji list, koji je nekada za dva koplja bio iznad regionalno balkanskog medija tipa Jutarnji i 24 sata, ispod izvješća o govoru hrvatske predsjednice na Općoj skupštini UN-a (26. 09. 2018.) pušta komentare čitatelja (zapravo profesionalnih zagađivača svega lijepog i uspješnog u Hrvatskoj) kao što su, citat: ‘plavuša bi ga pušila samo tako’, ‘karo bi je samo tako’, ‘što tebe boli pička, za Srbiju i njenu južnu pokrajinu jebem te glupu’…, pa ispod tako gnjusnih komentara imate daleko više pluseva nego minusa, onda to nedvojbeno pokazuje koliko je hrvatska politička i medijska scena zapanjujuće balkanski zatrovana i dominirana.

Pogledajte samo tu rastuću plimu vrlo aktivne i vješto orkestrirane kampanje diskreditiranja hrvatske predsjednice, koja prelazi u rušilačku bujicu i širi se poput poplave Lijepom našom i cijelom ‘našom Regijom’. Sa svakim novim valom tog užasnog smeća, ‘bivša’ matrica difamiranja gospođa Grabar–Kitarović postaje sve očitija.

Dokaze za to možete naći na svim vodećim TV postajama, u kultnim emisijama medijskih perjanica s ‘naših prostora’ Milomira Marića, Ace Stankovića, Senada Hadžifejzovića, Velimira Bujanca, tabloidnim medijima, društvenim mrežama i opskurnim portalima gdje se, isto kao u ‘dobra stara vremena’, činjenice iskrivljuju a neznačajne sitnice prenapuhuju kako bi se zadovoljio narativ udbaški podmukle i sve žešće hajke protiv trenutne hrvatske predsjednice.  Već viđene u slučaju predsjednika Tuđmana.

Napor koji se izvana i iznutra ulaže da se sruši današnja hrvatska predsjednica i matrica po kojoj se ona ponižava ima istu pozadinu kao i u slučaju pok. predsjednika Tuđmana. Ona se zalaže za nadideološko i objedinjujuće hrvatsko domoljublje i Hrvatsku izvan Balkana. A to je već neoprostivo. To što kampanja njenog rušenja nailazi na plodno tlo i u Hrvatskoj samo ističe činjenicu da Hrvatska još nije politički zrela država. Odnosno da u njoj ima još puno onih koji svoje osobne nedostatke, ambicije i interese stavljaju ispred interesa naroda kao cjeline.

Bujica i Predsjednica

Školski primjer za to je bjesomučna hajka na predsjednicu koju u zadnje vrijeme u emisijama prilično popularne Bujice vodi Velimir Bujanec. Svjedoci smo kako njegov zaslijepljeni juriš da sruši ‘Kolindu’ prepoznatljivi predizborni kaos u Hrvatskoj čini još bizarnijim i jadnijim. Posebice kada se zna kako je upravo on, ne tako davno, grebao zubima i noktima kako bi gospođa Grabar-Kitarović osvojila sadašnji predsjednički mandat. A sada se iz petnih žila napinje kako bi zaokrenuo birače i nametnuo im sliku da je ona obična ‘starleta’ – ‘lažni domoljub’ i ‘niš koristi’!?

Takva iznenadna dvoličnost i kopernikanski obrat jednog u narodu prilično popularnog voditelja, prema do jučer obožavanoj predsjednici, još više sije sumnju, nesigurnost i podjele među ionako zbunjene obične ljude. Koji bi, kao i obično, mogli biti najveća kolateralna žrtva ovakvih predizbornih spinova.

Svakom razumnom čovjeku, koji redovito prati Bujicu i pokušava shvatiti krajnje zadrti pristup i žestinu kojom se voditelj iz emisije u emisiju rušilački okomljuje na ‘Kolindu’ i forsira Škoru logično se nameće zaključak kako razlog tome ne mogu biti nekakvi njeni trivijalni gafovi od kojih on podrugljivo pravi spektakularni cirkus. Razlog tome je očito Bujančeva osobna osveta zbog povrijeđene sujete. Opće je poznato da je njegov problem s predsjednicom zapravo nastao kada je on sebi umislio da može biti njen glavni savjetnik iz sjene, a ona njegova igračka koja će ga pozivati na večere i slušati. I kada je gospođa Grabar-Kitarović to presjekla, sada u Škori vidi novu prigodu.

Takva iznenadna dvoličnost i kopernikanski obrat  prilično popularnog voditelja, prema do jučer obožavanoj predsjednici, još više sije sumnju, nesigurnost i podjele među ionako zbunjene obične ljude

Jednostavno, njegov preveliki ego nikako ne podnosi činjenicu da ga je predsjednica isključila iz kruga ljudi kojima može vjerovati i s kojima se želi družiti. A kada je netko toliko narcisoidno opsjednut sobom kao što je to naš vrli Velimir, što se nakon toga može očekivati, čuti i vidjeti u njegovoj emisiji do izbezumljene provale bujice bijesa i izvrgavanja ruglu gospođe Grabar- Kitarović? I nedostatka sposobnosti da svoju osvetničku kampanju (suprotstavljajući joj gospodina Škoru), vodi dostojanstveno i argumentirano kako bi bar donekle mogla biti prihvaćena od uljuđenih i ozbiljnih ljudi.

Iz aviona se naime može vidjeti njegov pokušaj da od jednog ljudskog dragulja kao što je gospodin Škoro napravi svoje medijsko oružje s kojim će se u prljavom privatnom ratu obračunati s gospođom predsjednicom. Tako da se na ovaj njegov patetični napor preko forsiranja Škore srušiti predsjednicu zasigurno može gledati kao na besmislenu podvalu.

Potpuno je jasno da iza napadne Škorine promocije u emisijama Bujice ne stoji toliko općehrvatski interes, koliko Bujančev osobni i njegova izgleda beskrajna žeđ za pozornošću i zahvalnošću koja ide s time. Slabost njegove anti-Kolinda histerije i gorljive želje da je zbaci s Pantovčaka je to što mu u nedostatku ozbiljnih argumenata ne preostaje ništa drugo nego da je u svojim emisijama prizemno vrijeđa i nastoji ismijati. U njegovoj iritantnoj anti-Kolinda dreci sve se uglavnom svodi na koktel uvrjeda, uličarskog ponižavanja, namontiranih i senzacionalnih ‘ekskluziva’ u stilu beogradskih tabloida ili gadljivih komentara Vedrane Rudan, Drage Pilsela, Matije Babića, Stipe Mesića, Bojana Glavaševića, Jadranke Kosor, Anke Mrak-Taritaš, Freda Matića i svih drugih opskurnih likova, sličnih fizičkih i karakternih osobina i kompleksa kakve, u odnosu na prelijepu predsjednicu, iz razumljivih razloga ima takva vrsta ljudi.

Bujanec ne zna odrediti granicu

Za dobru predsjedničku kampanju Škori je potrebno puno više od balkanski bolesnog bljuvanja po kurentnoj predsjednici i Bujanec bi trebao pripaziti da zbog svog iritantnog pretjerivanja s time, pristojnim ljudima ne postane odbojan i dosadan, te tako proizvede suprotan učinak od onog kojeg želi. Izgleda da on jednostavno ne zna sebi odrediti granicu.

Dokle god takav Bujanec bude davao glavni ton Škorinoj izbornoj kampanji na kraju bi se moglo pokazati da mu je upravo on bio prevelik kamen oko vrata i glavni uteg koji je birače usmjerio na Kolindinu stranu.

Naime, sve više gledatelja uviđa da Bujanac svoju ‘anti-Kolinda kampanju’ zlorabi za promociju samog sebe i gledanosti svoje emisije, ne mareći pri tom puno za Škorino dostojanstvo, činjenice i istinu.

Svojim jeftino fabriciranim prilozima koje rabi kako bi ponizio predsjednicu i obmanuo birače on ne vidi da time zapravo ponižava samog sebe u očima onih koji mu daju kredit zbog davanja prostora nekim temama i ljudima koji su cenzurirani na vodećim medijima.

Naime, sve više gledatelja uviđa da Bujanac svoju ‘anti-Kolinda kampanju’ zlorabi za promociju samog sebe i gledanosti svoje emisije, ne mareći pri tom puno za Škorino dostojanstvo, činjenice i istinu.

Njegovo, iz emisije u emisiju, neukusno nametanje gledateljima kako je trenutna predsjednica ‘jako, jako loša’ za mnoge je samo gubljenje dragocjenog vremena ako se uzme u obzir da su Bujica, podcast Velebit, Hrvatski tjednik i nekoliko domoljubnih portala jedini medijski otvoreni prozori u Hrvatskoj. Nad kojom se ponovo izdužuju sjene prošlosti.

Nitko ne kaže da Bujanac i njegovo društvo s desnice nisu kremen domoljubi koji vole Hrvatsku i izgaraju za nju, ali kada ovakvo prizemno nabacivanje blatom i ekstremni napor u rušenju jedne nesporno korisne i uspješne predsjednice koja ima veliko srce za Hrvatsku uđe u javni diskurs s te strane, posljedice mogu biti katastrofalne.

Tko može reći da nije bedasto i tendenciozno to što, iako predizborna kampanja službeno još nije ni počela, voditelj Bujice u prošlih nekoliko mjeseci u svakoj svoj emisiji znatan dio vremena posvećuje blaćenju aktualne predsjednice? Bezobrazno forsirajući i svoje goste da mu se u tome pridruže.

Uličarska kampanja

Što je još gore, budući do dana izbora ima još dobra dva mjeseca, poznavajući Bujančevu narav, budite sigurni da je to samo zagrijavanje za ono što u finišu trke tek dolazi. Koliko će još zlonamjernog podmetanja i smeća iz paraobavještajnog podzemlja i udbaškog okruženja biti pušteno u Bujicu i u vodeće hrvatsko-srpske medije kojima će se još žešće zasipati ‘Barbika’ i hrvatski birači i kakve će se još ‘senzacionalna otkrića’ emitirati da se ona sruši, nije teško predvidjeti.

Ovakvom uličarskom ‘anti-Kolinda kampanjom’ Bujanec očito demonstrira da se radi o plitkom, sobom opsjednutom i sebi okrenutom novinaru, koji potpaljuje niske strasti i podjele te kao takav ne može biti koristan dio rješavanja bilo kojeg ozbiljnog društvenog problema.

Gledajte ga samo kako uživa dok s tolikim javnim nagrđivanjem gospođe predsjednice i istovremenim glorificiranjem gospodina Škore (iako se njih dvoje politički zapravo ne razlikuju) iz emisije u emisiju baca kost razdora među glasače domoljubne opcije. Ne razmišljajući o tome da bi se lako ponovo mogao dogoditi, ako Škoro otpadne u prvom krugum a oni koji su ga podržali u drugom ne iziđu dati potporu aktualnoj predsjednici, već nekoliko puta viđen završni scenarij i rezultat.

Takvom uličarskom ‘anti-Kolinda kampanjom’ Bujanec očito demonstrira da se radi o plitkom, sobom opsjednutom i sebi okrenutom novinaru, koji potpaljuje niske strasti i podjele

Naime, uz osigurane glasove okamenjenog SDP-ovog biračkog tijela, ‘antifašista’ , jugonostalgičara i Srba s pravom glasa u i izvan Hrvatske, jedino što bi Milanoviću u tom slučaju nedostajalo za pobjedu je određeni postotak glasova ‘uvrijeđenih i razočaranih’ Škorinih birača.

To je toliko jasno da o tome ne treba trošiti riječi.

Kao što je jasno da će uhodani tim bivših Mesićevih i Josipovićevih savjetnika, uz malu pomoć izvana, na temelju nepomirljive ‘sad ili nikada’ podjele između Škorinih i birača predsjednice Grabar- Kitarović, u drugom krugu skrojiti takvu završnu kampanju kojom će za Milanovića pokušati privući što više glasova ‘iz inata’ onih duboko razočaranih, iz jednog ili drugog tabora. A takvih sigurno neće biti malo.

Osvetoljubivi privatni rat

Ako, dakle, do kraja predizborne kampanje Bujanec i dalje bude ustrojavao s ovakvom vrstom anti-Kolinda ‘potpore’ Škori, ubacujući među njihove birače nepomirljivu kost razdora, onda to može značiti samo dvije stvari. Ili on nije svjestan štete koju time nanosi i gospodinu Škori i gospođi Grabar-Kitarović. Ili je, iz nekog ‘tajanstvenog razloga’, slijepo odlučan detronizirati ‘Kolindu’ čak i po cijenu dovođenja Milanovića na njeno mjesto.

Sviđalo se to kome ili ne, vrlo je važno već sada upozoriti kako Bujanec u svom osvetoljubljivom privatnom ratu ‘za dobro Hrvatske’ ciničnim anti-Kolinda glupostima djetinjasto zavarava sebe i druge. Što je još gore, on na taj način ne zbunjuje i ne truje odnose samo među drugim političarima i strankama već i mladim naraštajima. Time se svađe, podjele i problemi u Hrvatskoj umnožavaju, a broj ljudi poput Bujanca, koji su skloni zloporabi osjetljivih nacionalnih pitanja isključivo zarad vlastite promocije i probitaka, stalno povećava.

To je ono čemu se neki izvana, koji računaju na takve i znaju ih iskoristiti, nadaju i vesele, a čega se svjesni i pošteni Hrvati stide i plaše.

Bujanac je očito sebi umislio da je nekakav megapotentan novinar koji ima snagu odlučiti rezultate predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. U svojoj maloj, egocentričnoj stvarnosti, on živi u uvjerenju kako može spinovati većinu hrvatskog naroda da prihvati njegove uskogrudne ciljeve. Bez obzira na posljedice i cijenu koju bi ta većina zbog toga platila.

Na kraju će ipak shvatiti da je za njega ‘Kolinda’ bila prevelik zalogaj.

Unatoč svemu, po svim predizbornim anketama, gospođa predsjednica je najpopularniji hrvatski političar. Što je izravni dokaz da u Hrvatskoj u većini žive skromni i neiskvareni domoljubi koji u dnu duše instinktivno osiećaju da je istina upravo suprotno od onog što se ‘Kolindi’ podmeće.

Hvala na uloženom trudu, Velimire. Kako god, većina hrvatskog naroda misli drugačije. Većina.

Željko Dogan/hkv/Foto:screenshot z1 bujica

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •