FOTO: Pogledajte kako će izgledati novi stadion Rijeke na Kantridi

5 prosinca, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

NK Rijeka je na press konferenciji prezentirala projektni koncept Multifunkcionalnog kompleksa Stadiona Kantrida.



Gradu i građanima nude projekt koji zovu “Povratak na Kantridu”, a za njega planiraju izdvojiti više od 100 milijuna eura. Stadion na Rujevici postaje bivši dom nogometaša Rijeke, a predsjednik kluba Damir Mišković našao je ulagače i krenuo s projektom.

Evo što obećavaju u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

“Konzorcij u kojem su:  Black kite E&C Investment Fund, Luxembourg,  Fiume Kantrida Develpoment d.o.o., Rujevica, Rijeka, (tvrtka kćer Black kite E&C Investement Fund),  Teanna ltd, London, ZDL arhitekti, Rijeka,  Aestus development d.o.o., Rijeka,  Kamgrad d.o.o., Zagreb,  službeno je Gradu Rijeci iskazao interes za financiranje i realizaciju projekta:

„Multifunkcionalni kompleks Stadion Kantrida.“

Kao Konzorcij, na lokaciji dosadašnjeg stadiona Kantrida, na kojem je HNK Rijeka ostvarila zapažene nogometne rezultate i uspjehe kroz stoljeće svog postojanja, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, gdje su pobjeđivani i klubovi poput Real Madrida, osmislili smo projekt koji nudimo Gradu Rijeci i građanima Rijeke, a mi ga volimo zvati – „Povratak na Kantridu“.

Projekt podrazumijeva:

  1. NOVI STADION, s 12.000 + mjesta
  2.  HOTEL, prizemlje + 4 etaže, oko 200 soba
  3. TRI NEBODERA, od kojih će jedan imati 35 katova i visine od 116 metara

VRIJEDNOST ULAGANJA: više od 100 milijuna eura

Činjenica je da smo od preseljenja HNK Rijeka na Rujevicu javno i otvoreno komunicirali kako je „Povratak na Kantridu“, kad se za to ostvare prostorno-planski, imovinsko-pravni i financijsko-gospodarski uvjeti, imperativ nad imperativima. „Povratak na Kantridu“ cilj je koji je postavljen i od kojeg se ni u jednom trenutku nije odustalo.

Procjenjujemo da se sada, konačno, stvaraju uvjeti za pokušaj ostvarenja tog plana, plana kojim se vraćamo na kultnu Kantridu, mjesto nekadašnjeg kamenoloma i jedinstvenu lokaciju koja je svjetski raritet.

Dakle, plan našeg Konzorcija je oživljavanje neadekvatno valoriziranog, atraktivnog prostora uz samo more, što ga čini ekskluzivnim i u određenom smislu usporedivim s Barcelonom.

Njegovom pravilnom valorizacijom Rijeka dobiva sadržaj koji obuhvaća, kao prvo, ovom gradu i HNK Rijeka nužno potreban, moderan, multifunkcionalan nogometni stadion izgrađen tako da se na njemu mogu odigravati utakmice Lige prvaka i reprezentacije na svim razinama; kao drugo, prekrasan, ambijentalno savršeno integriran hotel mediteranskog tipa, širok, dugačak, izdužen, ozelenjen, nenametljiv, a krajnje privlačan; kao treće, grade se i tri objekta, nebodera, čime se samo nastavlja kontinuitet urbanizma Rijeke, grada poznatog, pa i u kvartu Kantrida, po gradnji visokih objekata koji su njegov zaštitni znak.

Ukupnu vrijednost cijele investicije – u kontekstu stadion, hotel+neboderi – procjenjujemo na više od 100 milijuna eura. Takvim će ulaganjem i uređenjem Rijeka dobiti novu dimenziju i hrabro iskoračiti u 21. stoljeće. Pritom će se istodobno ispoštovati specifičnosti ovog lokaliteta.

U tom kontekstu, kao potencijalni investitori, želimo naglasiti kako nam je potpuno jasno koliko je važno da se na tom lokalitetu zadrže određeni objekti i aktivnosti koji građanima Rijeke predstavljaju sentimentalnu vrijednost:

  •  Portić, lučica za domaće ljude, ostaje neizmijenjen, kao još jedan savršen most između tradicionalnog i modernog
  • Popularna plaža za kupače, istočno od stadiona, mjesto okupljanja generacija Riječana, kao i uvijek u svojoj povijesti ostaje otvorena za javnost.
  • Brojni novi i dostupni javni sadržaji, prije svega sportsko-rekreativni, omogućit će građanima, kao i turistima, ugodan boravak na lokalitetu koji sada dobiva novi smisao, podiže razinu usluge i Riječanima stvara ugođaj ugode i ponosa.
  • Nema nasipavanja mora i nema pomicanja linije obale, bez obzira na količinu gradnje.
  • Potrebe atletskog kluba, koji trenutno funkcionira na stadionu Kantrida, unutar ovog projekta zadovoljit će se, u suradnji Investitora, Grada, Županije i RH, na način da se osiguraju sredstva te da se izgradi adekvatniji i primjereniji objekt u kampusu na Trsatu.
  • Riječani će, ponovimo to još jednom, uz zadržavanje Portića, plaža i uređenje javnih prostora, napokon dobiti ono što zaslužuju – najbolje od najboljeg.

Kroz naš projekt „Multifunkcionalni kompleks  Stadion Kantrida“ Rijeka i Riječani dobivaju:

Prvo: NOVI STADION, kojim se legitimira bogata povijest HNK Rijeka, kluba koji je dosadašnjim uspjesima i s potencijalom novih uspjeha postao moćan simbol svog grada i okolice. Dosad pozicioniran u smjeru zapad-istok, stadion se novim projektom rotira za 90 stupnjeva, u smjeru sjever-jug. Sjeverna tribina, predviđena za Armadu i najglasnije navijače HNK Rijeka, u svojoj pozadini imat će – karakteristične stijene!

Zadržat će ih se i ugraditi u strukturu zbog povijesnih razloga, poštovanja i tradicije. Stijene su prepoznatljivost lokaliteta stadiona Kantrida, a novim projektom inkorporiraju se u konstrukciju i postaju spoj bogate prošlosti i još izazovnije budućnosti. U toj novoj sjevernoj tribini, iz poštovanja i zahvalnosti, zadržat će se i spomen ploča s imenima navijača Armade poginulih u Domovinskom ratu.

Paralelno uz istočnu i zapadnu tribinu, s obje bočne strane stadiona eliptičnog oblika, koji visinski „pada“ sa sjevera prema jugu, nalazit će se široke šetnice koje počinju s gornje, glavne ceste, Istarske ulice. Većina gledatelja na stadion će dolaziti upravo Istarskom ulicom te će šetnicama s istočne i zapadne strane bez gužvi i čekanja ulaziti na velikim dijelom natkrivene tribine.

Oko cijelog stadiona, zbog specifičnosti ove lokacije – bivšeg kamenoloma i problema koji se pojavljuju uslijed slivnih voda, kao i podizanja razine mora – izgradit će se kilometar dugačak kanal, širok dva i visok četiri metra. Njime će se, u ekstremnim uvjetima koji su specifikum ovog područja, nakupljena voda odvoditi u more.

Samo za ilustraciju, za taj zahvat, u naravi veliki, ali rješivi tehnički problem, uložit će se nekoliko milijuna eura. Noću, kad bude osvijetljen bojama HNK Rijeke, stadion će podsjećati na karakteristični brod s veslima i naglašenom provom – obilježjem Armade. Na južnoj strani stadiona koja se spušta prema moru, smjestit će se ugostiteljski objekti.

Drugo: HOTEL S 4+ZVIJEZDICE, horizontalno položen, savršeno uklopljen u ambijent, ovom dijelu grada udahnut će bogat turistički sadržaj, drugačiji od svega dosad. S pet etaža, P+4, te otprilike 200 soba orijentiranih na jug, prema moru, svojom pojavom i arhitektonskim rješenjima ni na koji način neće odudarati od izgleda tog područja, jer se radi o zazelenjenom objektu koji poštujući okolinu u kontinuitetu slijedi zatečeni krški krajolik.

Treće: TRI NEBODERA, svaki s visinom od 116 metara, čijom izgradnjom se Rijeka, u arhitektonskom i urbanističkom aspektu, približava gradovima koji se s ovakvim rješenjima opravdano smatraju najljepšima i najkvalitetnijima za život. Visoki neboderi, neposredno uz prvu liniju do mora, obilježja su Barcelone, Dubaija, Miamija i sličnih urbanih središta koja svojom inovativnošću, s modernim, hrabrim iskoracima, ostavljaju bez daha.

Neboderi su, uostalom, jedna od asocijacija na Rijeku. Sinonim Rijeke je – neboder. Neboder, u svakom dijelu grada. To je karakteristika Rijeke. Uz to, takve, visoke stambene građevine, u neposrednoj su blizini lokacije stadiona, i to sa sjeverne, zapadne i istočne strane. Tri planirana nebodera, direktno spojena s hotelom, imat će 35 kata, dio su iste ili slične priče.

Četvrto: PARKING, Sva parking mjesta, njih ukupno 1350, nalazit će se u garažama, tako da vanjski prostori maksimalno dobiju na volumenu, prozračnosti i mogućnosti kvalitetnijeg iskorištavanja.

Zaključak

Naravno, sama po sebi investicija u nogometni stadion nije isplativa. To podrazumijeva da se, kao imperativ i conditio sine qua non, može i mora postići ekonomska održivost cijelog projekta.

U konkretnom slučaju to onda znači, s jedne strane, gradnju sadržaja poput stadiona, dok je s druge strane prisutan element komercijalnog i isplativog ulaganja u hotel i tri nebodera koji će investitoru generirati dobit, a on će zauzvrat izgraditi stadion i prepustiti ga Gradu Rijeci koji dobiva u vlasništvo značajan infrastrukturni objekt.  Ovakav model već dugo vremena egzistira u svijetu kao uspješan i provediv.

Cilj našeg Konzorcija otvaranje je ovakve mogućnosti suradnje koju prepoznajemo i nudimo kao priliku da Rijeka i Riječani dobiju ono što im pripada – najljepši i najoriginalniji stadion s pratećim komercijalnim sadržajem!

M.M. /Foto: HNK Rijeka

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->