Izbornik Dalić i igrači obratili se naciji uoči odlaska na SP u Katar

14 studenoga, 2022 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hrvatska nogometna reprezentacija ovog se ponedjeljka okuplja u Zagrebu, a  u popodnevnim satima leti za Rijad, gdje će u srijedu igrati jedinu provjernu utakmicu prije Svjetskog prvenstva. S druge strane Dalićevim igračima bit će selekcija Saudijske Arabije (11.00 sati, Nova TV).



Hrvatska reprezentacija na SP-u u Kataru prvu utakmicu  igra 23. studenoga protiv Maroka. Uoči današnjeg puta hrvatske reprezentacije na Bliski istok izbornik Dalić obratio se javnosti.

“Sve je u redu, svi su igrači zdravi, svi su odradili svoje utakmice za vikend i dolaze ili su već došli u Zagreb. Još čekamo Vidu, on je imao utakmicu kasno sinoć. Nema nikakvih promjena u odnosu na prvotni popis. Ti igrači danas idu u Saudijsku Arabiju, tamo imamo trening sutra, a u srijedu utakmicu protiv Saudijske Arabije”, započeo je Dalić.

“To nam je prva i zadnja pripremna utakmica. Dat ćemo šansu igračima kojima treba utakmica, koji nisu igrali standardno i puno u zadnje vrijeme. Kalkulirat ćemo u smislu sastava i igrača. U četvrtak ćemo imati regeneracijski trening, a u petak idemo u Dohu i počinjemo s ozbiljnim radom. Pratit ćemo prijateljske utakmice Maroka i Kanade pa ćemo imati puno više informacije”, rekao je pa dodao:

Zna li se sastav za Maroko?

“Maroko nam je vrlo bitna, ako ne i ključna utakmica. Protivnik koji je sjajan, možda i nismo imali tako veliko mišljenje o njemu u početku, ali imaju sjajnu reprezentaciju, punu dobrih igrača. Opasni su, nezgodni stabilni.”

“Ne znam što će biti do Maroka. Moramo odraditi par treninga, vidjeti stanje igrača i prirediti se. Čeka nas teška utakmica. Ovisit će i o našoj analizi Maroka, da vidimo što su im jače, a što slabije točke. Jučer im se ozlijedio važan igrač (Harit). Mi se moramo spremiti za ono gdje smo najjače, a to je naš vezni red, tu moramo napraviti prevagu. Oko sastava ćemo razgovarati 22. na press konferenciji.”

Je li  Vaha pomogao oko Maroka?

“Nisam se čuo s Vahom, nisam ga niti zvao. To ne bi bilo ni korektno s moje strane. On je tu reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo. Znam koliko je on principijelan, ne bi mi on to rekao niti bi ga ja pitao. Imamo svoje skaute. Ne bi ni meni bilo zgodno da me netko to pita za Hrvatsku, a da nisam izbornik.”

Tko su favoriti Svjetskog prvenstva?

“Sastavi, primjerice, Brazila… vidi se koliko je to jako. Imaju igrače iz najjačih europskih klubova. Puno je takvih igrača i otpalo u Brazilu. Po meni je to najkvalitetnija reprezentacija, prema popisu. No i prije četiri godine su bili u ulozi favorita pa su ispali u Belgiji. Ništa nije sigurno. Rekao sam da je tu desetak reprezentacija koje se mogu nadati visokom plasmanu.

Francuska, aktualni prvak, Argentina s Messijem je uvijek opasna, i njemu i Ronaldu s Portugalom je to zadnje SP. Njemačka je u krugu favorita, Nizozemci mogu biti jako opasni, bili su sjajni u Ligi nacija. Tu su pravi Španjolci s pravom reprezentacijom i s puno potentnih igrača.

Englezi su imali kiks u Ligi nacija, ali ima najskuplju i najbolju ligu na svijetu i tu je izbor igrača ogroman. Očekivao sam više od njih u zadnje dvije-tri godine, igrlai smo protiv njih u Ligi nacija, oduševili su me. Belgija je tu, četiri godine je bila top 1 na FIFA-inom renkingu. Ne bježim od toga da smo i mi kvalitetni, ali neću stavljati nikakav teret ni igračima ni sebi na leđa.

Krivo mi je što je ovo Svjetsko prvenstvo samo za odabrane. Oni koji stalno prate Hrvatsku ne mogu otići zbog skupoće u Katar. To mi je žao.”

Situacija s igračima koji su imali ozljede?

“Svi smo bili u strahu kad se Gvardiol ozlijedio. Srećom, sve je u redu. Dogovor je bio da se napravi maska i da preskoči ovu zadnju utakmicu, ali on, kakav je, odigrao je to i bio je sjajan. Ima mali problem s vidnim poljem zbog te maske, ali dobro da je odigrao jer je prebrodio taj prvi strah.

Mislim da kad imaš masku ipak to nije 100%, to je mali problem. Ali nama je Joško jedini ljevak na poziciji stopera, igra odlično i ja u potpunosti računam na njega.

Marcelu će trebati utakmica u Saudijskoj Arabiji, sad je igrao 12 minuta, jedan od naših ključnih igrača. S njim i bez njega nismo isti. Drži balans i kontrolu cijelu reprezentacije. Ima sigurnost, mirnoću i možda i najveće samopouzdanje od svih. Nadam se da će on doći u pravu formu, njegova trka nije upitna.”

Navijači

“Ni prije četiri godine nije bilo okupljanja u prvom kolu. Ako krenu rezultati, za čas ćemo se organizirati i bit će puni trgovi diljem države. Samo da napravimo dobar rezultat. Ako mi to napravimo, opće je poznato da se organiziramo u sekundi. Nestat će i dresova i svega ostaloga.

Ako pobijedimo Maroko, drugu utakmicu će trgovi biti puni svugdje. Samo da mi budemo dobri. Znamo koliko hrvatski narod prati reprezentaciju i koliko nam je svima velika želja da ponovno nešto pravimo.”

“Luka je igrao u srijedu, treba mu malo odmora, ali svakako će nastupiti. Vidjet ćemo u razgovoru s njim. Nije to nama bezvezna utakmica, bitna nam je, ali morat ću sa stožerom iskalkulirati za kog je ta utakmica najbolja.”

Oršić i Erlić: Ostvarenje sna

Oršić: “Meni osobno prvo iskustvo. Ne znam što očekivati. O motivaciji ne treba govoriti, svi smo maksimalno spremni. Nadam se da ćemo se dobro pripremiti u ovih tjedan dana i probati proći skupinu. To je jedan od prvih ciljeva, vidjet ćemo za dalje.”

Erlić: “Ostvarenje sna, nema se što reći. Svi igrači sanjaju igrati na Svjetskom prvenstvu. Trebamo dobro ući, počevši od Saudijske Arabije, to je dobar test. Treba ići utakmicu po utakmicu, razmišljati o Maroku, a onda dalje.”

O minutaži

Oršić: “To je teško pričati. Izbornik je tu koji bira i odlučuje. Svi moramo biti spremni i onda će izbornik odlučiti. Perišić i ja smo bili u kontaktu, u zadnje vrijeme nismo toliko, ali u dobrim smo odnosima, naravno. Desno krilo? Igrao sam, ali jako davno, u Speziji i Celju. Igrao sam sve pozicije prema naprijed. Vjerujem da bih se snašao. Ne bi to bila ista razina kao lijevo ali zašto ne.”

Erlić: “Ja sam malo manje vremena proveo s ekipom od Mislava. Super sam uklopio, našao sam miks mladih i starih igrača i super su me primili. Čekao sam poziv, a sad kad sam tu, mogu malo više razmišljati o protivnicima. Potrudit ću se da ih što bolje proučim. Svi dečki koji su tu mogu se nadati početnom sastavu. Najbitnije je da Hrvatska igra.”


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->