KRAJ KARIJERE VELIKOG KAPETANA! Zbog zdravstvenih problema završio je karijeru

svibanj 20, 2019 maxportal
Share Button

Sandro Sukno, jedan od naših najvećih vaterpolista današnice, zbog zdravstvenih problema prijevremeno je morao otići u mirovinu, a sportskoj javnosti obratio se priopćenjem putem Hrvatskog vaterpolo saveza (HVS) kojeg prenosimo u cijelosti.“Poštovani prijatelji sporta,

kolege suigrači, treneri, vaterpolski dužnosnici, a nadasve navijači, osjećam se dužnim ovim putem izvijestiti javnost kako sam morao donijeti nimalo jednostavnu odluku.

Odlučio sam iz zdravstvenih razloga okončati aktivnu igračku karijeru.

Naime, nakon operacije na srcu u SAD-u početkom prošle godine koja je zaista uspješno otklonila sve moje tadašnje tegobe, te oporavka koji je potrajao godinu dana, u kontaktu s nekolicinom najeminentnijih stručnjaka, liječnika iz Hrvatske i inozemstva, a nakon temeljitih pregleda i rezultata kontrolnih pregleda, pokazalo se da moje ukupno zdravstveno stanje nije optimalno za nastavak bavljenja vrhunskim sportom i da ne postoji stopostotno jamstvo zdravstvene sigurnosti.

Na operativni zahvat u Clevelandu odlučio sam se upravo radi sporta, mog najdražeg vaterpola koji je sastavni dio mog života. Jednako vrijedi i za razdoblje oporavka, te sam doista učinio sve ne bih li dobio s više strana, od najboljih i najstručnijih liječnika, potpuno mišljenje i najčišću sliku svog zdravlja. Na žalost, neću se uspjeti vratiti suigračima u bazen, ali baš kao što je vaterpolo sastavni dio mene, tako se nadam da ni ja nikada neću otići iz ovog našeg divnog i uspješnog sporta kojem i osobno puno dugujem.

Osobito bih se ovim putem želio zahvaliti svima koji su bili dio moje igračke karijere. Svojoj obitelji, suigračima, trenerima i dužnosnicima. Zahvaljujem se navijačima i javnosti na ljubavi kojom sam bio obasut tijekom karijere, ali i na brizi u zadnjih godinu-dvije. Velika hvala liječnicima koji su uprli sve snage ne bi li mi pomogli u željenom povratku u bazen.

Zahvaljujem se svim klubovima čiji sam član bio tijekom karijere, osobito matičnom klubu VK Jug CO u kojem sam trenirao posljednju sezonu nadajući se povratku.

Hvala Hrvatskom vaterpolskom savezu na pažnji, razumijevanju i punoj podršci koju sam uživao sve minulo vrijeme.

Zauvijek ostajem najveći navijač naše hrvatske vaterpolske reprezentacije i hrvatskog sporta.

S poštovanjem, Sandro Sukno”

Sukno se dugo je ramišljao u vezi ove odluke, ali nije htio riskirati zbog problema sa srcem koji ga je i ranije udaljio iz bazena.

Prije više od godinu dana Sandro je dobio kćer, što je vjerojatno jedan od glavnih razloga zašto nije htio ulaziti u veći rizik s kojim bi se nosio u nastavku karijere.

U ožujku prošle godine Sukno je operirao srce u SAD-u zbog čega je neko vrijeme morao odustati od vaterpola, a i tada se spominjala mogućnost završetka karijere kapetana hrvatske vaterpolo reprezentacije.

Tadašnji Suknov klub Pro Recco odmah po primitku loših vijesti raskinuo je ugovor s najboljim svjetskim igračem, a primio ga je matični Jug s kojim je trenirao posljednju sezonu u nadi da će se potpuno oporaviti. Osim Pro Recca i Juga, Sukno je igrao i za riječko Primorje.

Sandro je za Hrvatsku je debitirao s 18 godina pa osvojio četiri zlatne te po tri srebrne i brončane medalje na najjačim turnirima u vaterpolu

S Hrvatskom je osvajao zlata na OI-u u Londonu 2012. godine, na SP-u u Budimpešti 2017. godine, na EP-u u Zagrebu 2010. godine i na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. godine.

Srebrne medalje Sukno nosi s OI-ja iz Rija 2016. godine, sa SP-a u Kazanju 2015. godine i Svjetske lige iz Podgorice 2009. godine, dok će bronce pamtiti na tri Svjetska prvenstva – u Rimu 2009. godine, u Šangaju dvije godine kasnije i u Barceloni 2013. godine.

Dva puta najbolji igrač Jadranske lige i jednom najbolji igrač svijeta

Proglašen je najboljim igračem Jadranske vaterpolske lige 2013. godine, bio je drugi najbolji strijelac sa 61 postignutim zgoditkom.

U izboru portala Total Waterpolo proglašen je za najbolje igrača svijeta u sezoni 2016./17. od struke i novinara.

Megy M. /Foto: budapest2017.com

 

Komentari
Share Button