Mamić iz Međugorja: “Ja sam navijač Zvezde, ne želim ju protiv sebe!”

23 veljače, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Ne želim Zvezdu protiv sebe, želim Zvezdu pored sebe. I neka Zvezda napreduje, ja sam njihov navijač i navijač svih klubova s ovih prostora”,  glasno poručuje Zdravko Mamić.



Zdravko Mamić u Međugorju se osvrnuo na aktualne događaje. Uvjeren da će Dinamo obraniti naslov prvaka  Hrvatske i iduće sezone igrati Ligu prvaka.  U razgovoru za Večernji list kaže da je zadovoljan je stanjem u HNL-u.

“Dinamo je već 20 godina prisutan u Europi. To je jedan doseg, Dinamo je postao tvornica trofeja. Mi smo u posljednjih 15 godina osvojili 14 titula, svake godine sudjelujemo u Ligi prvaka ili ligi UEFA-e. Bitno smo unaprijedili Dinamo, a sve je kulminiralo time da smo treću godinu za redom probili još neke limite. To su proljeća u Europi, osvojeni bodovi u tim europskim ligama…

Baš sam oduševljen time kako Dinamo napreduje i raste. Vrhunac toga bila je ova skupina u kojoj je Dinamo primio samo jedan pogodak u šest utakmica, gdje smo suvereno osvojili prvo mjesto i pobijedili etablirane momčadi”, rekao je Mamić.

Osvrnuo se i na pobjedu protiv Krasnodara, rekavši kako su Modri mogli i uvjerljivije pobijediti.

“Nadam se da to nećemo kompromitirati, Krasnodar je ozbiljna i dobra momčad, ali evo, mislim da smo u jednom dobrom raspoloženju, u dobroj formi i nadam se još jednom dobrom rezultatu. Teško je reći, ali u posljednje tri godine vidjeli smo kontinuitet u uspjehu, što je ozbiljan iskorak Dinama. Puno je lakše popeti se na neki nivo nego taj nivo zadržati. Dinamo je u ove tri godine pokazao da to može i to mene ohrabruje da mi to u budućnosti možemo”,istaknuo je.

Pojasnio je prihode Dinama te ih usporedio s velikim europskim klubovima, ističući kako su uspjesi u europskom nogometu tek manji izvor prihoda za velike klubove.

“Za neki dodatan iskorak u kratkom vremenu…Mislim da je to kratkoročno nemoguće. Mi u našoj državi od prodaje naših proizvoda ne prihodujemo niti pet posto budžeta, nema sponzora, nema gledatelja, nemamo niti stadion dostojan igranja u HNL-u, a još manje u nekoj europskoj ligi. Nedostaju prihodi od televizijskih prava, od dolazaka na stadion, marketinga, prodaje suvenira… nedostaje sve ono što čini budžete za 90 posto europskih klubova.

Njima je igranje u Europi najmanja stavka prihoda, a nama je to 90 posto prihoda. Jednom Bayernu, Manchesteru ili Barceloni to je možda 10 posto prihoda. Možete si onda misliti u kojim smo problemima”, dodao je.

‘Dinamo za tri godine može izgraditi stadion’

Komentirao je i pitanje novog stadiona za Dinamo. Mamić je naglasio da u klubu samo čekaju dozvolu od Grada Zagreba kako bi od svojih sredstava krenuli u gradnju novog stadiona.

“Međutim, ako bi se prilike rapidno promijenile te kad bi nam se dozvola gradnja stadiona… Nama u Zagrebu ne dozvoljavaju da sami sagradimo stadion. Naravno da ne očekujemo i ne tražimo ništa od drugih. Naravno da od Zagreba, kao vlasnika trenutnog stadiona, očekuješ da se brine o svojoj imovini. Međutim, mi očekujemo od njih da nam kažu kako oni neće graditi novi stadion, ali i da mi, ako imamo snage i resursa, možemo sami sagraditi stadion. Moraju reći da će nam to dozvoliti. Takvu odluku mi čekamo. Budite sigurni, ako bi do takve odluke došlo, Dinamo bi u roku od tri godine izgradio ozbiljan i moderan stadion. To bi onda bio okidač za još bolje pozicioniranje Dinama u Europi, a siguran sam da bi onda jednog dana mogli doći do toga da konkuriramo za prvaka Europe”, dodao je Mamić.

Osvrnuo se i na stanje u HNL-u te pohvalio pojedine klubove.

“Hrvatska liga iz godine u godinu napreduje. To je jedan fenomen koji ni ja ne mogu objasniti. Kažem Vam, tamo nema novca za ove dvije kave i mineralnu vodu koju sada pijemo. Divim se tim sportskim djelatnicima, tim čudotvorcima…Nemaju sredstava, a opstaju i kvaliteta lige raste. Vidimo da je u posljednjim godinama Rijeka imala strahovit rast. Jedne godine su čak prekinuli našu dominaciju koja je trajala 15 godina. Vidimo i da je Osijek ozbiljna momčad, ozbiljan konkurent.

Ove godine su nam sigurno oni najveći konkurent jer imaju dobre igrače, a sada su to nadogradili našim bivšim trenerom. On je odličan trener koji zna posao. Sa sobom je donio jednu karizmu, autoritet i znanje. Jako ih respektiram i jako ih se bojim. Ne nužno zato što su nam po kvaliteti dorasli, već zato što smo se oni i mi izdigli od ostatka hrvatske lige. U nekom lošijem periodu moglo bi doći do zamora naših igrača. Ne zazivam takav period, ali mi imamo puno veić fond utakmica u odnosu na Osijek i druge klubove.

Nadam se da nas neće sustići umor i kriza, što bi moglo njima donijeti prednost. Međutim, uvjeren sam da će Dinamo ove godine osvojiti titulu i igrati u Ligi prvaka, naglasio je.

‘Ne želim Zvezdu protiv sebe’

Mamić je spomenuo i kako su u klubu već počeli povlačiti strateške poteze kako bi osigurali što bolji plasman, ali je priznao da ne bi htio da Crvena zvezda bude protivnik Dinama u europskom natjecanju.

“U tom smislu već vučemo neke poteze. Kupili smo nekoliko mladih hrvatskih reprezentativaca. Mi smo u ovo najteže korona doba investirali i kupili igrače koji su se u svojim klubovima pokazali kao budućnost hrvatskog nogometa. Uložili smo novac da bi ih rezervirali te se nadam da će to donijeti neku novu svježinu i kvalitetu u sljedećoj sezoni. Jasno sam rekao da u ovom trenutku ne želim Zvezdu. Dva su razloga. Jedan je jer nam ne treba nikakvo ’emocionalno pražnjenje’. Tu nema nikakve dvojbe da to ne bi bila obična utakmica te da bi igrači Dinama i Zvezde živjeli za tu utakmicu pa potrošili zadnji atom snage ne bi li jedni druge pobijedili. Onda bi kasnije i jedni i drugi patili. Nemam niskih strasti, pametan sam i pragmatičan čovjek, a mom klubu to ne treba. Kako to netko želi tumačiti, kao strah, kao ovo, kao ono… Fućka mi se!

Ja želim Zvezdu pored sebe, a ne protiv sebe. Neka Zvezda napreduje. Pa ja sam navijač Zvezde i svih klubova s ovih prostora, odmah poslije navijača Dinama. Da klubovi danas igraju, utakmica bi sigurno bila neizvjesna, odlučivale bi nijanse, trenutno raspoloženje…. Trebalo bi nam 10 utakmica da znamo koji klub je bolji. U jednoj ili dvije utakmice to sigurno ne bi znali reći, pobjedu bi mogla odnijeti trenutačna inspiracija nekog pojedinca. Međutim, Zvezda je izrasla u respektabilan klub kakav je bila i nekada, naglasio je Mamić.

‘Dinamo u  proračun uplati više nego ostali u pet godina’

Zaključno se osvrnuo na kritike upućene njemu i Dinamu, ali i na to što očekuje od hrvatskog nogometa u budućnosti.

“Zvali su me oni koji mogu doći u kontakt sa mnom i koji su zainteresirani, bilo da su navijači Dinama ili moji prijatelji. Dobio sam stopostotnu podršku. Naravno, ona nije realna jer do mene ne dopiru oni koji misle drugačije, koji bi željeli zlo meni ili Dinamu… Puno puta sam pokazao da ne gledam vlastiti interes već da podmećem svoja široka leđa za interes Dinama.

Mene možete gaziti koliko hoćete , ali kada krenete na Dinamo ja tu nemam kočnice. Uvijek sam reagirao i uvijek ću reagirati. Naravno, kako ne reagirati kad stvarate takve vrijednosti za svoje navijače, svoj grad, državu, promociju… U Dinamu 460 ljudi prima plaću i oni imaju najveće plaće u Hrvatskoj. Dinamo u jednoj godinu u državni proračun uplati više novca nego ostatak hrvatskog sporta u pet godina! Pa zar to nije vrijedno čuvati?

Sjećam se kad se ovaj nesretni rat dogodio, kada sam putovao po Americi, Maldivima i drugim državama. Ljudima nisam znao objasniti… Nitko nikada nije čuo za Hrvatsku, BiH, Crnu Goru…

Kad sam rekao bivša Jugoslavija svi su rekli da su idioti, kolju se. Ali kada sam rekao za Šukera ili Bobana, svi su znali o kome pričam. Prilika postoji, to nije nikakav suludi san. Tako mala država od četiri milijun stanovnika je u 20 godina dva puta ostvarila svjetski uspjeh, treća u Francuskoj ’98. i druga sada u Rusiji. Radi se o jednoj nogometnoj velesili koja samo dva puta od svog postanka nije bila na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Mi smo permanentno sudionici svih prvenstava. Siguran sam da imamo odlične igrače, a ako bi se opet stvorila neka dobra energija, ništa nije nemoguće”, zaključio je Mamić.

Megy M. /Foto:


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->