Aktivisti SDP-a opet traže da se Hrvatska ispriča za ‘Oluju’

srpanj 27, 2017 maxportal
Share Button

Drugu godinu zaredom Inicijativa mladih za ljudska prava (YiHR) formirana od bivših aktivista SDP-a, ključna osoba je bivši predsjednik Foruma mladih Mario Mažić, traži od Vlade Republike Hrvatske da se ispriča za  ‘Oluju’ i zločine počinjene u kolovozu 1995. godine.Ta projugoslavenska organizacija, (a zapravo “ostaci JNA u povlačenju”) vodila je sličnu kampanju i 2016. godine, a ove godine kampanja se odvija na internetu i uživo, uključujući i postere na javnom prijevozu u Zagrebu.

Već godina dana objavljuju Peticiju isprike “onima koji su nevini stradali u ‘Oluji’ i onima koji su izgubili svoje najmilije i najvrijednije. Peticiju je, po njihovoj informaciji, za godinu dana potpisalo 400 osoba.

Mario Mažić je programski direktor Inicijative, riječ je o istoj osobi koja je tražila da se zabrani pjesma “Lijepa li si” , hrvatska sportska himna koju su navijači proglasili najpoželjnijom nacionalnom pjesmom. Mažića je u zabrani pjesme Lijepa li si podržao jedino Zoran Milanović : “Ne vidim čemu hajka na Marija Mažića, njegovo je legitimno pravo tražiti zabranu nečega što nas sviju vrijeđa.”

VEZANI SADRŽAJ:  

 

Mažić je rođen je u Sisku, završio je opću gimnaziju i upisao Fakultet političkih znanosti 2006. godine, a  2008. osnovao je Youth Initiative for Human Rights 2008. gdje je trenutno programski direktor. U političkom smislu bio je vrlo aktivan u SDP-u, gdje je bio čelnik Foruma mladih SDP-a, ali danas u svim nastupima prikriva tu informaciju.

“Inicijativa je osnovana s osnovnim ciljem da pridonese spriječavanju ponavljanja nasilnih sukoba na području bivše Jugoslavije. No, u Inicijativi razumijemo da za osiguranje trajnog mira nije dovoljno samo instrumentalno onemogućiti sukob. Kako bi stanje mira bilo osigurano, potrebno je izgraditi stabilne i učinkovite, ali istovremeno responzivne i odgovorne institucije, temeljene na principima demokracije i ljudskih prava”, promovirao je Mažić Inicijativu mladih za ljudska prava.

Za Pupovčeve Novosti    je rekao da je “nepristojno nazvati veličanstvenima” akcije  Bljesak i Oluju i da bi Hrvatska umjesto proslave Blejska i Oluje, koje “izazivaju turbulencije”, trbala se ispričati za počinjene zločine.

“Hrvatska je imala pravo provesti vojne akcije kako bi vratila svoj teritorij, naročito nakon propasti Plana Z4, ali nitko nema pravo ubijati i protjerivati civile. A čini mi se da s time često imaju problema i Hrvati i Srbi. No, mi kao društvo imamo obvezu priznati počinjene zločine, za njih se ispričati i odgovorne procesuirati. To nije lako, ali je potrebno. Jer, jednostrana obilježavanja vojnih akcija samo izazivaju turbulencije”, rekao je.

Hrvatsku vlast Mažić naziva zločinačkom, a  ratnike koji su u ‘Oluji’ oslobodili zemlju naziva zločincima:

“Kada govorimo o ‘Oluji’, žrtve je protjerala hrvatska vlast, a kasnije ih je vrlo ružno iskoristila srbijanska vlast. One koji su preživjeli zločine što ih je hrvatska strana počinila u “Bljesku”, srbijanska je vlast tretirala kao izdajice koje su se predale, pa je obilježavanje njihove patnje vrlo teško, ali i iznimno važno. Društvo se mora fokusirati na suosjećanje prema žrtvama i osudu zločinaca, a to je nemoguće sve dok se zločince glorificira”, istaknuo je.

Tvrdi da DORH u Hrvatskoj u većini istražuje zločine koje su počinili pripadnici agresorskih postrojba:

“Čini mi se da sve vrijeme Odvjetništvo Republike Hrvatske apsolutnu prednost daje zločinima počinjenim od strane srpskih snaga. To policija više istražuje i tu ima daleko više postupaka. Naše institucije radije procesuiraju odgovorne Srbe nego odgovorne Hrvate. Što se tiče suđenja u odsutnosti, ona naprosto ne garantuju pravo na pravično suđenje. Obrana je nužni dio tog prava, a ona ne može biti zagarantirana, ako se nekome sudi u odsutnosti”, ističe Mažić.

Za Oluju misli da treba procesurati najviše vojne i policijske zapovjednike:

“Što se tiče Oluje, vjerujem da je potrebno istražiti kakvu su ulogu u svemu tome imali Ivan Jarnjak, koji je u to vrijeme bio ministar unutarnjih poslova i Mate Laušić, bivši načelnik uprave vojne policije. Oni su bili na takvim pozicijama da su morali imati saznanja o tome što se događalo na terenu. Te istrage se u Hrvatskoj ne vode.”

Mažić piše kako se oni ( Youth Initiative for Human Rights) “ispričavaju  i očekuju da će najviša državna tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici planirali i izvršili operaciju Oluja, učiniti isto”.

 

M. Marković/foto:facebookKomentari
Share Button