Ovo je Mario Mažić: Je li on najgluplji u Hrvatskoj? Tražio je zabranu pjesme “Lijepa li si”

11 lipnja, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hrvatski nogometni savez je primio je Apel Inicijative mladih za ljudska prava, SOS Racisme i Europskog antirasističkog pokreta za povlačenje pjesme Lijepa li si kao pjesme hrvatske reprezentacije na EURU 2016.Apel je poslan Izvršnom odboru UEFA-e Euro 2016. a potpisali su ga Benjamin Abtan, predsjednik European Grassroots Antiracist Movement, Dominique Sopo, predsjednik SOS Racisme iz Francuska te Mario Mažić, programski direktor Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska

U pismu navode da je pjesma Lijepa li si ”nacionalistička, agresivna i potiče na nasilje”.

Drugi motiv je za zabranu je Marko Perković, za kojega pišu da je “nacionalistički pjevač poznatiji pod nadimkom Thompson koji je referenca na strojnicu istog imena. Ovaj vatreni poklonik pronacističkog ustaškog režima na svojim nastupima često koristi simbole povezane s onima koji su odgovorni za genocid nad Židovima, Romima i Srbima u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Zbog slavljenja ratnih zločina, njegovi su koncerti zabranjivani u par zemalja, uključujući Nizozemsku, Austriju, Švicarsku… Pjesma koju su navijači odabrali kako bi predstavljala Hrvatsku, Lijepa li se, promovira osvajačke težnje prema teritorijima Bosne i Hercegovine, oživljavajući avet rata na Balkanu.”

Zbog navedenog Mario Mažić (pitanje je jesu li druga dva potpisnika pisma uopće čuli za Thompsona) piše Izvršnom odboru UEFA-e da poduzme ”potrebne mjere kako bi se osigurala pobjeda ‘totalnog nogometa’ nad nacionalizmom”.

Hrvatski nogometni savez je u siječnju 2016. proveo anketu za izbor pjesme koja će predstavljati Hrvatsku na Euru te biti puštena s razglasa uoči i nakon utakmica Vatrenih. Od čak 27.000 glasača, njih više od 80 posto dalo je glas pjesmi Lijepa li si.

“Dok sam na čelu Hrvatskog nogometnog saveza, na stadionima će svirati pjesma ‘Lijepa li si’ jer je simbol patriotizma, ponosa i ljubavi prema domovini”, jasan je stav Davora Šukera, predsjednika HNS-a.

Mažić je bio predsjednik Foruma mladih SDP-a a nakon reakcije javnosti tadašnji predsjednik te stranke Zoran Milanović stao je u obranu njegovu obranu: “Ne vidim čemu hajka na Marija Mažića, njegovo je legitimno pravo tražiti zabranu nečega što nas sviju vrijeđa“, kazao je Milanović.

Ovo je originalni tekst sa stranice Inicijative mladih za ljudska prava:

“Apel Izvršnom odboru UEFA-e
Euro 2016: poduzmite potrebne mjere kako bi se osigurala pobjeda
„totalnog nogometa“ nad nacionalizmom

Zagreb/Pariz, 10.06.2016.

S početkom Eura 2016, događaja koji mnogi s nestrpljenjem očekuju, prijeti i pojava nacionalizma. No Europsko nogometno prvenstvo trebalo bi biti proslava bratstva/zajedništva koje nadilazi nacionalne identitete i okuplja ih oko ljubavi prema okrugloj lopti.

Ova činjenica naglašena je prije par tjedana, kada je preminuo Johan Cruyff: nikada jedan igrač nije toliko revolucionirao igru. Koncept „totalnog nogometa“, čija je Cruyff bio ikona, danas dominira svjetskim nogometom kroz taktike reprezentacija i klubova. Ukratko, „totalni nogomet“ označavaju darežljivost, napad, predivna igra, pokret, kreativnost. Kićenost. Elegancija. Solidarnost. Upravo je taj duh ono što će usrećiti milione navijača i gledatelja diljem kontinenta, pa i dalje, okupljenih oko iste strasti i želje da podijele trenutke slavlja i sreće.

Nasuprot duhu bratstva/jedinstva je himna prvenstva, izabrana kao službena pjesma hrvatskih navijača i potvrđena od strane Hrvatskog nogometnog saveza. Odabrana pjesma je nacionalistička, agresivna i potiče na nasilje. Izvođač pjesme je ultra nacionalistički pjevač Marko Perković, poznatiji pod nadimkom Thompson koji je referenca na strojnicu istog imena. Ovaj vatreni poklonik pronacističkog ustaškog režima na svojim nastupima često koristi simbole povezane s onima koji su odgovorni za genocid nad Židovima, Romima i Srbima u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata.
Zbog slavljenja ratnih zločina, njegovi su koncerti zabranjivani u par zemalja, uključujući Nizozemsku, Austriju, Švicarsku… Pjesma koju su navijači odabrali kako bi predstavljala Hrvatsku, Lijepa li se, promovira osvajačke težnje prema teritorijima Bosne i Hercegovine, oživljavajući avet rata na Balkanu.

Takav radikalni nacionalizam i ksenofobija dijelom proizlaze i iz aktualne hrvatske Vlade, koja kao i njene prethodnice, odbija priznati postojanje hrvatske odgovornosti za brojne zločine počinjene između 1992. i 1994. godine u Bosni i Hercegovini, usprkos tome što su brojni slučajevi potvrđeni na UN-ovom Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Najblaže rečeno, ova pjesma je pravi poziv na mržnju, mržnju koja predstavlja neprihvatljivu agresiju, čime se suprotstavlja vrijednostima jedinstva Eura 2016. Svatko se mora uključiti kako bi se borili protiv nacionalizma i promovirali duh „totalnog nogometa“ tijekom Eura. Od Izvršnog odbora UEFA-e čvrsto zahtijevamo zabranu korištenja ove pjesme koja je u potpunoj suprotnosti sa statutima te organizacije i njezine obaveze za borbu protiv rasizma i diskriminacije.

Također, UEFA treba kazniti i Hrvatski nogometni savez, suučesnika koji je dopustio da ovaj poziv na mržnju bude službena navijačka himna reprezentacije.

Nakon što su navijači FC Barcelone dobili kaznu od 30 000 € jer su njihovi navijači mahali katalonskom zastavom na tribinama, bilo bi neshvatljivo kada UEFA ne bi reagirala na ovakav govor mržnje i promoviranje nasilja.

Francuske vlasti moraju osigurati provođenje zakona i sankcioniranje pojedinaca koje se sramimo nazivati ”navijačima”, a koji potiču ovaj poziv na mržnju.

Naposljetku, obaveza je svih onih koji vole nogomet da priguše ovu nacionalističku i ksenofobnu „navijačku himnu“ predivnim pjesmama na stadionima, u navijačkim zonama kao i pred televizorima.

Ljudi su oni koji se moraju boriti protiv populizma. Države su one koje su moraju boriti protiv nacionalizma. Svi koji se smatraju pobornicima demokracije, kao i svatko od nas, mora se boriti za demokraciju. Osigurajmo da tijekom Eura 2016 duh „totalnog nogometa“ pobjedi nad nacionalizmom!

Benjamin Abtan, predsjednik, European Grassroots Antiracist Movement – EGAM
Mario Mažić, programski direktor, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Hrvatska)
Dominique Sopo, predsjednik, SOS Racisme (Francuska).”

D. Lukić/Foto: mc


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •