Afera Dnevnice: Oni su službeno ‘putovali’ u Švicarsku

ožujak 7, 2017 maxportal
Share Button

Nakon što je Nacional objavio popis osoba i europskih destinacija u koje su, navodno, tijekom 2016. službeno putovali savjetnici premijera, Vladini dužnosnici i savjetnici demantiraju da su vidjeli Švicarsku.Na popisu osoba koje su putovale u inozemstvo laze se i savjetnici bivšeg premijera Tihomira Oreškovića. Posebni savjetnik za unutarnju politiku Davor Huić za tportal je rekao da kao Oreškovićev savjetnik nije bio ni na jednom službenom putu izvan Hrvatske te da nije primio dnevnice.

Potvrdili su nam da se očito radi o lažiranju putnih naloga jer da oni nisu išli na ta putovanja, za koja su nekome isplaćene dnevnice te da prije objave teksta u Nacionalu nitko iz Državnog odvjetništva nije kontaktirao s njima. Štoviše, sve do jučer, kažu, nisu imali nikakva saznanja o tim, očito lažnim putnim nalozima.

Državno odvjetništvo nije kontaktiralo ni sa Stjepom Bartulicom, Oreškovićevim savjetnikom za vanjsku politiku, čija se putovanja također navode u spomenutom tekstu.

Bartulica je na popisu otkrio najmanje jedno putovanje za koje je siguran da se nije dogodilo. Kaže kako tijekom 2016. godine nije putovao u Luksemburg, odnosno da je netko lažirao to putovanje kako bi si isplatio dnevnice koje nije smio.

Na popisu koji je objavio Nacional je i glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak. Niti nju, kaže, nitko iz Državnog odvjetništva još nije zvao vezano uz službena inozemna putovanja.

DORH nije kontaktirao ni sa službenicama s kojima smo danas razgovarali, a koje rade u Vladi i koje su također na tom popisu. Jedna od njih rekla nam je kako je njezino putovanje u inozemstvo sigurno lažirano jer tijekom 2016. službeno nije putovala nikamo izvan Hrvatske.

Doznajemo da je lažiranje službenih putovanja i izdavanje pripadajućih dnevnica vrlo očito i u slučaju službenice Ane Balaband. Prema popisu koji je objavio Nacional, ispada da je Balaband prošle godine dva puta službeno putovala u Beč i Ženevu te jednom u Basel.

‘To je očito falsifikat. Gospođa Balaband radi u odjelu koji se bavi predstavkama i pritužbama građana i udruga. Ona jednostavno nema nikakvog razloga službeno u ime Vlade putovati izvan Hrvatske i sigurni smo da su lažni putni nalozi na njezino ime’, kaže naš izvor iz Vlade.

Više sugovornika nam je reklo kako ih u ovom slučaju najviše čudi ponašanje DORH-a. Ne mogu, kažu, razumjeti to da DORH nije obavio svoj posao do kraja. Tim više što je zbog sumnje da je lažirao putne naloge i primao isplate od dnevnica u istražnom zatvoru u Remetincu bio Tomislav Saucha, saborski zastupnik i bivši predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića.

MP/foto:pxll

 Komentari
Share Button