AFERA DNEVNICE: Saucha tvrdi da nije uzeo novac, Uskok će saslušati Milanovića

veljača 12, 2017 maxportal
Share Button
BIVŠI premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović bit će ispitan u istrazi protiv Tomislava Sauche, saborskog zastupnika SDP-a i bivšeg predstojnika Ureda premijera u Milanovićevoj Vladi, piše Jutarnji list, dodajući da je Saucha tijekom obrane ustvrdio kako on osobno nije primio navedeni novacMilanović je u petak izjavio da ga nitko nije kontaktirao iz DORH-a, ali očekuje poziv istražitelja zbog čega je odgodio je put u inozemstvo na koji je trebao ići sljedeći tjedan.

Sudac istrage odredio je Sauchi u petak navečer jednomjesečni istražni zatvor zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja. Zamjenik ravnatelja Uskoka Krešimir Ostrogonac izjavio je kako je sudac istrage odbio prijedlog obrane da se Saucha pusti na slobodu uz jamčevinu i odredio mu istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Sauchine odvjetnice Aleksandra Horvat i Ivana Saucha, njegova supruga, najavile su žalbu na odluku o istražnom zatvoru.

Aleksandra Horvat i Ivana Saucha /Foto:Pxll

“Predložili smo jamstvo i tražili zamjenu mjerama opreza, no sudac istrage ih nije uvažio. Imamo dobre osnove za žalbu”, kazale su odvjetnice nakon što je sud odbio jamčevinu od milijun i pol kuna, trostruko višu od navodne štete.

Sauchina supruga Ivana odgovorila je, na novinarsko pitanje, da je iznenađena cijelim slučajem. “Apsolutno jesam, to privatno mogu reći.”

Uskok je u petak navečer objavio da je istragu protiv Sauche pokrenuo temeljem podataka iz Izvješća Državnog ureda za reviziju o radu Vlade u 2015. u svezi isplata dnevnica posebnim savjetnicima predsjednika Vlade od 307.000 kuna, izvršenih na osnovu 57 naloga za službena putovanja u inozemstvo, a ‘nakon javnih istupa istih u kojima su izjavili da na službena putovanja nisu putovali niti su im novčani iznosi povezani sa službenim putovanjima isplaćeni’.

Uskok sumnja da je Saucha od studenoga 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade “u kojem svojstvu je bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu Državnog proračuna, tajnici svog Ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga.

Pri tome je određivao svrhu, vrijeme trajanja i mjesto službenog putovanja u inozemstvo, uz naznaku da troškove putovanja i smještaja snosi organizator te je potom nalagao da se u gotovom novcu iz sredstava Državnog proračuna isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika.

Tako izrađene putne naloge je potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica. Sukladno njegovim uputama izrađeno je ukupno 117 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo na imena posebnih savjetnika predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Nakon što su ovlašteni službenici Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim putnim nalozima za službena putovanja u inozemstvo koja će stvarno biti i izvršena, obračunali te na teret sredstava Državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnica.

Tako isplaćene novčane iznose okrivljenik je zadržavao za sebe te svojim potpisom putnih računa kao naredbodavatelj potvrđivao da su službena putovanja doista i obavljena, iako je znao da to nije odgovaralo istini”, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Na opisani je način na štetu državnog proračuna pribavio imovinsku korist u iznosu od preko 540 tisuće kuna i 1.360 eura“, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

MO/Foto:FaHKomentari
Share Button