AFERE: Kako je propao Todorićev tajni plan preuzimanja Hrvatske poštanske banke

28 svibnja, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maxportal je još prije više od 2 godine objavio dokumente iz kojih proizlazi kako su bivši predsjednik uprave HPB-a Čedo Maletić i članovi Uprave HPB-a nezakonito isplaćivali stotine tisuća kuna na svoje privatne račune na ime plaća protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske iz 2009.g. koja je definirala maksimalni iznos mjesečnih primanja za državne dužnosnike, osobe zaposlene u državnim tvrtkama, tijelima i institucijama Republike Hrvatske.



Odluku Vlade Republike Hrvatske o ograničenju plaća potpisala je tadašnja predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, a za provedbu Odluke Vlade RH  je nadležan bio upravo sadašnji ministar financija Zdravko Marić koji je u to vrijeme 2009. godine obnašao dužnost državnog tajnika u Ministarstvu financija.

Marić je istodobno u razdoblju 2009.g. – 2011.g. bio i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke koji je predsjedniku Uprave HPB-a Čedi Maletiću odobrio nezakonite isplate mjesečnih primanja u neto iznosu od gotovo 44.000 kuna mjesečno čime je tadašnji predsjednik Uprave Čedo Maletić ostvario protupravnu imovinsku korist od više stotina tisuća kuna na teret Hrvatske poštanske banke i poreznih obveznika.

Protupravnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna ostvarili su i ostali članovi bivše Uprave Hrvatske poštanske banke na čelu s Čedom Maletićem što je trebao utvrditi porezni USKOK kojem je na čelu ministar financija Zdravko Marić.

No, do današnjeg dana po tom pitanju ništa se nije niti utvrđivalo, a kamoli dogodilo.

KRUŽNI TOK TODORIĆEVIH MENAGERA:  AKROKOR – HPB – MINISTARSTVO FINANCIJA – HRVATSKA NARODNA BANKA – AGROKOR!

Čedo Maletić, bivši je predsjednik uprave HPB-a koji je nakon odlaska iz Hrvatske poštanske banke svoje utočište našao u Multipluscardu koji se nalazio u sastavu Agrokora, a prije dolaska u Hrvatsku poštansku banku obnašao je više od deset godina dužnosti u Hrvatskoj narodnoj banci, i to u sektoru bonitetne regulative  i nadzora banaka. Zdravko Marić, bivši je državni tajnik u Ministarstvu financija i bivši predsjednik Nadzornog odbora HPB-a u razdoblju 2008.g. – 2011.g., a nakon čega je svoje utočište pronašao u Agrokoru Ivice Todorića nakon čega 2015.g. prelazi na mjesto ministra financija Republike Hrvatske gdje još uvijek obnaša dužnost.

Stoga, i ne čudi da se koncern Agrokor godinama nesmetano zaduživao kod hrvatskih banaka u desetinama milijardi kuna bez ikakve kontrole i nadzora Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke.

U isto vrijeme kada Nadzorni odbor Hrvatske poštanske banke na čelu sa Zdravkom Marićem protupravno odobrava Čedi Maletiću isplatu mjesečnih primanja u neto iznosu od 44.000,00 kuna, predsjednik uprave HPB-a Čedo Maletić odobrio je povlašteni kredit Zdravku Mariću kao predsjedniku Nadzornog odbora HPB-a sa kamatnom stopom od 4% godišnje, iako su kamate po ostalim kreditnim plasmanima Hrvatske poštanske banke fizičkim osobama u isto vrijeme iznosili 7,9%,  a koja povlaštena kamatna stopa od 4% godišnje za kredit Zdravka Marića u HPB-u je protupravno ostala na snazi i nakon što je Zdravko Marić prestao obnašati čelno mjesto u Nadzornom odboru Hrvatske poštanske banke.

Čedo Maletić odobrio povlašteni kredit Zdravku Mariću u iznosu od 1.270.000,00 kuna po kamatnoj stopi od 4% godišnje, a Zdravko Marić kao predsjednik Nadzornog odbora odobrio Čedi Maletiću kao predsjedniku Uprave HPB-a mjesečna primanja u iznosu od 44.000,00 kuna neto protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske koju je kao tadašnji državni tajnik u Ministarstvu financija bio dužan provesti upravo Zdravko Marić. Povlašteni kredit predsjedniku nadzornog odbora HPB-a Zdravku Mariću čija kamatna stopa iznosi 4% godišnje nije revidirana niti nakon prestanka obnašanja dužnosti predsjednika Nadornog odbora HPB-a čime je Hrvatska poštanska banka ovom dvojcu (Čedi Maletiću i Zdravku Mariću) u pravom smislu riječi poslužila kao samoposlužni bankomat.

Tako su Zdravko Marić i Čedo Maletić prije nego su postali Todorićevi menageri u Agrokoru kružnim tokom razmjenjivali usluge na štetu Hrvatske poštanske banke i njenih dioničara, tada većinskog 99%-tnog vlasnika Rpublike Hrvatske, a nakon čega je Banka pod vodstvom Čede Maletića i sadašnjeg predsjednika uprave HPB-a Tomsilava Vujića pripremljena za privatizaciju kojom je Ivica Todorić preko tvrtke Agrokor projekti d.o.o. postao vlasnikom dionica HPB-a.

Već smo ranije objavili i pravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu kojom je Čedo Maletić osuđen za protupravno izvlačenje stotina tisuća kuna iz IMEX Banke u kojoj je obnašao funkciju predsjednika Uprave prije nego je imenovan na mjesto predsjednika Uprave HPB-a. Zanimljivo je kako je Čedo Maletić kao predsjednik Uprave HPB-a povukao i svoje kadrove iz IMEX Banke koje je potom imenovao za članove uprave HPB-a koji su zajedno s njim protupravno stekli milijune kuna putem nezakonito isplaćenih otpremnina odobrenih od strane sadašnjeg predsjednika Uprave HPB-a Tomislava Vujića, te bivše članice uprave HPB-a Dubravke Kolarić i dr. zbog čega su prijavljeni Državnom odvjetništvu koje već godinama nije ništa učinilo po tom pitanju o čemu je maxportal objavio i službene dokumente.

Nezakonito stjecanje imovinske koristi u korist bivšeg predsjednika uprave HPB-a Čede Maletića putem isplata mjesečnih primanja u iznosu od 44.000,00 kuna neto što je 27.000,00 kuna više od propisanog maksimalnog iznosa mjesečnih primanja, odigravalo se tijekom 2009/2011 pod pokroviteljstvom Zdravka Marića kao predsjednika Nadzornog odbora HPB-a, te istovremeno i državnog tajnika u Ministarstvu financija čiji je tadašnji ministar bio Ivan Šuker.

A onda su obojica predsjednika, i Zdravko Marić i Čedo Maletić, utočište i zaštitu potražili u Agrokoru Ivice Todorića čija je tvrtka Agrokor projekti d.o.o. u međuvremenu postala dioničar Hrvatske poštanske banke d.d. nakon čega je Zdravko Marić transferiran iz Agrokora na mjesto ministra financija Republike Hrvatske, a  tvrtka Agrokor projekti d.o.o. u čijem su vlasništvu dionice Hrvatske poštanske banke prenesena u vlasništvo nizozemske tvrtke koja se također nalazi u vlasništvu gazde Ivice Todorića.

IMA NEKA TAJNA VEZA: AGROKOR – DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO –  HRVATSKA NARODNA BANKA!

Dugovati državi i dobavljačima 45 milijardi kuna, a istovremeno dozvoliti Ivici Todriću kupnju dionica Hrvatske poštasnke banke preko tvrtke Agrokor projekti d.o.o., te potom dozvoliti i prijenos tvrtke Agrokor projekti d.o.o. u vlasništvo nizozemske tvrtke u vlasništvu Ivice Todorića, odgovornost je i Hrvatske narodne banke i Državnog odvjetništva zbog čega ostavke moraju odmah podnijeti i guverner Boris Vujčić i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan čiji sin Vedran je zaposlenik u menagementu Konzuma koji se nalazi u sustavu Agrokora.

Koliki je iznos kredita odobren Agrokoru i povezanim društvima koncerna Agrokor u Hrvatskoj poštanskoj banci, još uvijek je nepoznanica. No, kako saznajemo radi se o desecima milijuna EUR-a koji su plasirani šakom i kapom, a sve to uz znanje Hrvatske narodne banke i Državnog odvjetništva koje je prikrivalo plasmane odobrene Agrokoru i povezanim društvima od strane bvšeg predsjednika uprave HPB-a Čede Maletića i sadašnjeg predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vujića. Nakon što se utvrdi koliki je iznos  plasmana Agrokoru i povezanim društvima odobren u vrijeme 2009.g.-2011.g. kada je Zdravko Marić obnašao dužnost predsjednika Nadzornog odbora HPB-a u vrijeme kada je Čedo Maletić kao predsjednik uprave HPB-a, kasnije menager Multipluscarda u vlasništvu Ivice Todorića,  te utvrdi koliko je plasmana Agrokoru i povezanim društvima odobreno od strane sadašnjeg predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vujića u vrijeme kada je HPB-u kao nadređen bio ministar financija Zdravko Marić, rasvijetlit će se sve zlouporabe glavnih aktera uništenja i samnjenja vrijednosti državne Hrvatske poštanske banke, te potom provedene kriminalne privatizacije putem dokapitalizacije HPB-a koja je izvršena 2015.g.  u vrijeme Vlade RH pod vodstvom Zorana Milanovića.

Činjenica je, kako su i Zdravko Marić i Čedo Maletić nakon što su „uspješno odradili“ posao u Hrvatskoj poštanskoj banci transferirani na vodeće pozicije u menagementu Agrokora i tvrtke Multipluscard u vlasništvu Agrokora, jer ipak, gazda Ivica Todorić ne napušta svoje ljude.

IVICA TODORIĆ PLANIRAO PREUZETI HRVATSKU POŠTANSKU BANKU I TURISTIČKE PROJEKTE POD ZALOGOM BANKE ZA RUSKE INVESTITORE!

Biti dužan državi i dobavljačima 45 milijardi kuna, a u isto vrijeme kupovati Hrvatsku poštansku banku u vlasništvu države koja je koncernu Agrokor i povezanim osobama Agrokora odobrila desetke miljuna EUR-a neotplaćenih kredita, odgovornost je i Hrvatske narodne banke i Državnog odvjetništva i Vlade Zorana Milanovića koja je prodala dionice HPB-a. Činjenica je i da je Hrvatska poštanska banka pod vodstvom Tomislava Vujića nedavno prodala više od milijardu kuna potraživanja uz diskont od gotovo 85%, čime se očito žele prikriti brojni kreditni plasmani Čede Maletića zbog kojih je HNB izvršio dodatne rezarvacije HPB-a u iznosu većem od 600 milijuna kuna. Zanimljiva je činjenica kako je bivši izvršni direktor Sektora HPB-a za upravljanje naplatom Damir Perko protiv koje su podnijete brojne prijave prema Hrvatskoj narodnoj banci i Državnom odvjetništvu koje je maxportal već javno objavio, sa mjesta izvršnog direktora u HPB-u prešao raditi u Sberbanku, dok s druge strane Tamara Perko, inače supruga Damira Perka je transferirana iz Zagrebačke banke na mjesto predsjednice HBOR-a koji je prije nekoliko mjeseci odobrio 50 milijuna EUR-a kredita prezaduženom  Agrokoru.

Postavlja se pitanje; zbog čega je prezaduženi Ivica Todorić kupovao dionice HPB-a, a potom i pitanje za koga su u konačnici namijenjene dionice HPB-a koje je Ivica Todorić kupio preko tvrtke Agrokor projekti d.o.o. koje su potom prenesene u vlasništvo nizozemske tvrtke u vlasništvu Ivice Todorića?

Pitanje svih pitanja je, zbog čega i na temelju kojih osiguranja je SBERBANK odobrio više od milijardu EUR-a kredita prezaduženom Agrokoru, te koja je stvarna pozadina takve suradnje Ivice Todrića sa Sberbankom?

Dionice HPB-a koje je kupio Ivica Todorić preko tvrtke Agrokor projekti d.o.o. možda su i bile namijenjene upravo  Sberbanci koja je izdašno kreditirala Agrokor i Ivicu Todorića u iznosu većem od milijardu EUR-a, jer tko bi  prezaduženom Agrokoru odobrio milijardu EUR-a kredita, a da ne postoji strategija povrata uloženog kapitala.

No, očito niti u Sberbanci nisu imali saznanja o više od 45 milijardi kuna duga dobavljačima i milijardama kuna izdanih mjenica Agrokora koje su na koljeno bacili koncern, a što je i sam direktor ruske banke izjavio medijima.  

Odgovore na ta pitanja očito moraju dati i nadležna tijela i institucije, a to zasigurno nije DORH na čelu sa Dinkom Cvitanom čiji sin Vedran je zaposlen kao menager Konzuma, a zasigurno ne niti Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu na čije čelno mjesto je Dinko Cvitan ustoličio svoju bivšu zamjenicu ravnatelja USKOK-a Sani Ljbubičić protiv koje su Ministarstvu pravosuđa podnesene brojne prijave zbog njenog nezakonitog i nepravilnog rada.

Stoga, 5 milijuna kuna odobrenih Dinku Cvitanu za potrebe vođenja istrage i provođenja financijskog vještačenja za Agrokor, samo je dodatni trošak državi i bačen novac poreznih obveznika koji će biti transferiran sudskim vještacima pod kontrolom Dinka Cvitana i Sani Ljubičić.

Posebno je zanimljiva činjenica kako je bivši izvršni direktor Sektora HPB-a za upravljanje naplatom Damir Perko protiv koje su podnijete brojne prijave prema Hrvatskoj narodnoj banci i Državnom odvjetništvu koje je maxportal već javno objavio, sa mjesta izvršnog direktora u HPB-u prešao raditi u Sberbanku, dok s druge strane Tamara Perko, inače supruga Damira Perka je transferirana iz Zagrebačke banke na mjesto predsjednice HBOR-a koji je prije nekoliko mjeseci odobrio 50 milijuna EUR-a kredita prezaduženom  Agrokoru. Za ministra financija Zdravka Marića ni ta činjenica nije sporna. To je ipak samo državni novac koji je namijenjen onima koji to znaju najbolje.

A to su AGROKOR i njihovi menageri koji se godinama transferiraju iz državnih tvrtki i banaka u Agrokor i obrnuto, ovisno o potrebama gazde i ostalih pravih i još većih  gazda.

D. Lukić/foto:press


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->