Američki kongresmen pisao Plenkoviću: Ozbiljno sam zabrinut, tražim žuran odgovor

15 rujna, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Američki kongresmen Doug Lamborn uputio je pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću u kojem zahtijeva odgovor o blokiranim američkim ulaganjima, nasljeđu korupcije, zlouporabi novca američkih poreznih obveznika i zloćudnom utjecaju Rusije u Hrvatskoj.



Hrvatska je, kao jedina država članica EU, u lipnju 2023. stavljena na Sivu listu za pranje novca i financiranje terorizma’ The Financial Action Task Force (FATF).

Kongresmen Lamborn, predsjednik Pododbora za strateške snage i viši član Odbora za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa SAD-a piše da je ozbiljan zabrinut i od hrvatskog premijera Plenkovića  traži službeni odgovora najkasnije do 30. rujna 2023.

Kongresmen Lamborn pismo je uputio i američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu.

U pismu američki kongresmen navodi:

“Američki porezni obveznici ulili su novac u hrvatsku infrastrukturu preko USAID-a, Svjetske banke, MMF-a, EBRD-a, a američkim privatnim ulagačima je blokirano ulaganje u Hrvatsku pod jednakim uvjetima, temeljenim na vladavini prava. Dok američki porezni obveznici plaćaju brodove američke mornarice koji se popravljaju u brodogradilištima Viktor Lenac i jačaju gospodarstvo grada Rijeke, domaći političari blokiraju privatna ulaganja SAD-a u tom istom gradu.

Hrvatska je stavljena na ‘sivu listu za pranje novca i financiranje terorizma’ Radne skupine za financijsko djelovanje (FATF) i jedina je država članica EU na listi.

Kongresmen Doug Lamborn dalje piše:

“Ipak, nedavni izvještaji otkrivaju da je od hrvatske vlade potreban daljnji razvoj kako bi unaprijedila reforme otvorenog tržišta i oslobodila naciju službene korupcije. O spomenutoj sustavnoj korupciji s kojom se Hrvatska suočava svjedoči uhićenje ministra graditeljstva Darka Horvata u veljači 2022. kao i umiješanost potpredsjednika Vlade Borisa u navodno manipuliranje subvencijama.”

Govoreći o korupciji i trenutnim bliskim gospodarskim vezama Hrvatske s Rusijom, kongresmen Lamborn ističe sljedeće probleme:

“Gospodarske veze Hrvatske s ruskom državom dobro su zapažene. Hrvatska tvrtka s najvećom zaradom, Fortenova, dijelom je u vlasništvu Sberbanke kojom upravlja Kremlj, a koja drži 42,5% udjela. VTB banka u ruskom vlasništvu također posjeduje 7,5% udjela u Fortenovi. Ovo potvrđuje važnost za SAD da ne dopusti istočnoeuropskim članicama NATO-a da i dalje pozdravljaju zloćudni utjecaj suparničkih nacija koje prijete našoj kolektivnoj nacionalnoj sigurnosti.”

Pismo kongresmena Lamborna iznosi na vidjelo ozbiljnu zabrinutost šefova hrvatskih državnih policija u podržavanju i pomaganju ruskih čelnika izjavom.

“Predsjednik SDP-a lijevog centra Milanović (Socijaldemokratska partija) nastavio je s proruskom politikom kao i njegova prethodnica bivša predsjednica HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović (Hrvatska demokratska zajednica). Dok su kaznene sankcije EU i SAD bile čvrsto na snazi, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vodila je trgovačko izaslanstvo na visokoj razini na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom u Rusiji s izraženom namjerom razvoja bliže gospodarske suradnje u sektorima turizma, razvoja nekretnina i energetike, od čega će dobrobiti balkanska nacija.

Grabar-Kitarović potom je službeno pozvala Vladimira Putina da sudjeluje na energetskoj konferenciji u glavnom gradu Zagrebu, na kojoj je tada sudjelovao i Putinov dugogodišnji suradnik Nikolaj Petrovič Tokarev, koji je, prema američkom ministarstvu financija, s Putinom služio kao agenti KGB-a u Dresdenu 1980-ih. Nikolajeva kći vlasnica je luksuznih nekretnina u Hrvatskoj. I Nikolaj Petrović Tokarev i njegova kći Maiya Nikolajevna Tokareva sankcionirani su od strane američke vlade.”

Pismo kongresmena Lamborna ukazuje na korupciju u Gradu Rijeci poznatom po blokiranju američkih ulaganja dok prima pomoć američkih poreznih obveznika putem multilateralnih organizacija koje podržavaju Sjedinjene Države i koristi od ugovora američkog Ministarstva obrane za popravak brodova američke mornarice:

“Američki porezni obveznici ulili su novac u hrvatsku infrastrukturu preko USAID-a, Svjetske banke, MMF-a, EBRD-a, a američkim privatnim ulagačima je blokirano ulaganje u Hrvatsku pod jednakim uvjetima, temeljenim na vladavini prava. Dok američki porezni obveznici plaćaju brodove američke mornarice koji se popravljaju u brodogradilištima Viktor Lenac i jačaju gospodarstvo grada Rijeke, lokalni političari blokiraju privatna ulaganja SAD-a u tom istom gradu.”

Čelnici reformi gospodarstva i pravosuđa te antikorupcijski aktivisti u Sjedinjenim Državama i Europi pohvaljuju pismo američkog kongresmena Douga Lamborna upućeno hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću.

“Pohvaljujemo kongresmena Douga Lamborna za njegovo principijelno vodstvo u traženju odgovora od hrvatskog premijera Plenkovića o blokiranim američkim investicijama, raširenoj korupciji u zemlji i zloporabi sredstava američkih poreznih obveznika kroz multilateralne institucije uključujući Svjetsku banku i Europsku banku za obnovu i razvoj ” rekla je Nataša Srdoč iz Rijeke, suosnivačica International Leaders Summit i America’s Roundtable.

“Hrvatska je jedina država članica Europske unije na ‘sivoj listi’ FATF-a za pranje novca i financiranje terorizma, a ovo je vrlo ozbiljno pitanje za izabrano zapadno vodstvo EU-a i NATO-a koje odobrava sredstva koja pomažu balkanskoj državi na gospodarskom i sigurnosnom planu. Primjetno nazadovanje Hrvatske u iskorjenjivanju neobuzdane korupcije i pranja novca stavlja Zapad i njegove građane koji poštuju zakon u ozbiljne ekonomske i sigurnosne rizike.”

Američki kongresmen Doug Lamborn poziva na odgovornost i upućuje sljedeća pitanja hrvatskom premijeru Plenkoviću:

Tražim odgovor na sljedeća pitanja najkasnije do 30. rujna 2023.:

1) Kada će Hrvatska ukloniti prepreke američkim privatnim investicijama, koje ne plaćaju mito?

2) Zašto se Hrvatska, a posebno grad Rijeka, koristi iznuđivačkom praksom prema američkim ulaganjima te podriva Ugovor između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vlade Republike Hrvatske o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, koji je stupio na snagu 20. lipnja 2001.?

3) Hrvatska je posljednja članica EU-a koja je sa SAD-om potpisala Ugovor o međusobnoj pravnoj pomoći (MLAT) koji je stupio na snagu u siječnju 2023. Zašto Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) i hrvatsko pravosudni sustav odbaciti kaznene prijave i odbiti istražiti ozbiljne optužbe o međunarodnom pranju novca u gradu Rijeci i Hrvatskoj?

4) Zašto hrvatske vlasti nisu zatražile pomoć američkih vlasti u slučajevima sumnje na međunarodno pranje novca u Hrvatskoj s novcem koji potječe iz Irana, Nigerije, Rusije, Lihtenštajna, Češke i Kine, između ostalih zemalja?

5) Tko su stvarni vlasnici strateške infrastrukture u i oko Luke Rijeka te tvrtke koje primaju sredstva američkih poreznih obveznika:

A. Luka Rijeka (“Luka Rijeka”), koja nadzire “usluge pomorskog prometa, lučke usluge, skladištenje i špediciju i najveći je koncesionar za prekrcaj suhog tereta u Hrvatskoj?”

B. Dubokomorski kontejnerski terminal “Zagreb” u gradu Rijeci — tko su koncesionari/stvarni vlasnici?

C. Tvrtka Gasfin — vlasnik susjednog zemljišta potrebnog za razvoj II. faze LNG terminala na otoku Krku?

D. Građevinsko poduzeće GP Krk, i njegova povezana društva, koje su dobile svaki ugovor o izgradnji za projekte koje financiraju američki porezni obveznici u gradu Rijeci?

E. Viktor Lenac Brodogradnja koja popravlja brodove američke mornarice?

6) Zašto je Hrvatska dopustila 35 metara duga luksuzna jahta Irina Vu u vlasništvu uzbekistanskog oligarha Alishera Usmanova, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, napusti hrvatsku marinu Murter u siječnju 2023. godine, dok je bila pod međunarodnim sankcijama?

D.M. /Foto: House Television

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->