Anketa u 4 županije: Koga podržavaju birači na sjeveru i jugu, istoku i zapadu Hrvatske

27 listopada, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

CroElecto od danas Vam na svakodnevnoj osnovi iznosi rezultate po županijama. Nakon što svi rezultati budu iskazani, iznijeti će se i ukupno istraživanje CATI metodom na nacionalnoj razini u uzorku od 3123 ispitanika.



 

Vukovarsko – srijemska županija

U Vukovarsko –srijemskoj županiji nema nekih iznenađenja po pitanju građanskih simpatija prema HDZ-u koje sa svojih 31,o6% iskazuje povjerenje aktualnim političkim definicijama. Na drugom mjestu je MOST s 11,36% birača.

Iznenađenje je živi zid koji vodi tijesnu bitku s tradicionalnim SDP-om s istih 7,58% biračkih simpatija. Zadnja tri mjesta su možda zanimljivija od prva četiri.

U istom omjeru građanskih preferencija su i tradicionalni „slavonski“ HDSSB, tradicionalno državni HSP i „novo-nastali“ NHR s 0,76% biračkih preferencija

Najpozitivniji aktivni političari u Vukovarsko-srijemskoj drže čelnici iste politike. Iza Premijera i Predsjednice su Ivan Pernar i Božo Petrov s ukupnih, skoro, 10%. Na začelju je Gabrijela žalac s 2,27%.

Na prvom mjestu negativno doživljenih političara je Andrej Plenković s 20,45%. Iza njega dolazi Davor Bernardić s 10,61%, te Ivan Pernar s 3,03%, Ivan Šuker s 2,27% i Damir Krstičević s 2,27%.

Ministar Tolušić je prepoznat u tradicionalno poljoprivrednom kraju kao vrijedan čovjek što je vidljivo kroz krajnji rezultat istraživanja s 11,36%, ali je vidljivo kako taj kraj također ima puno nade i na financijskom polju koje aktualni ministar Marić nosi s 10,61%.

Ostala tri ministra su tu po prepoznatim angažmanima spram bolnih točaka u društvu gdje je vodeća Gabrijela žalac s 6,06%, te iza nje Tomislav Medved i Goran Marić s istih 3.03%.

Na čelu najnegativnijih je ministar Zdravko Marić s 11,36%, za kojim su Martina Dalić s 6,06%, Milan Kujundžić, Nada Murganić i Predrag Štromar s istih 3,03%.

Istarska županija

 

 

U Istri ideja o samostalnosti, bar kroz istraživanje građanskih preferencija, neće biti ostvarena. Uz IDS na prvom mjestu s 21,57% je ne tako daleki HDZ s 17,65%. Također s respektabilnih 13,73% i 11,76% su SDP i živi zid. Na petom mjestu je stranka umirovljenika s 3,92%.

Ideju o osamostaljenju nacionalne pokrajine ruši i tandem najpopularnijih političara. Najpopularnija je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 21,57%, te iza nje na drugom mjestu i premijer Andrej Plenković s 13,73%. Na začelju najpopularnijih su Davor Bernardić s 3,92%, Ivan Pernar s 1,96% ali i ministar Damir Krstičević s istih 1,96%.

Utvrđeno najnegativniji u Istri je premijer Andrej Plenković s visokih 23,53%. Ostali, u Istri, u odnosu na premijera nose sitne bodove pa tako Davor Bernardić, Zlatko Hasanbegović i Nada Murganić imaju istih 3,92%, te na začelju Milorad Pupovac ima 1,96% negativnih bodova.

Najpozitivnije doživljeni ministar u Istri je ministar Zdravko Marić s 11,76%. Iza njega građani su prepoznali Blaženku Divjak i Damira Krstičevića kao najvrjednije i najcjenjenije s istih 7,84%.

Tomislav Tolušić i Davor Božinović dijele pretposljednje i posljednje mjesto s 3,92%.

Najpozitivnije doživljeni ministar u Istri je također i najnegativnije doživljeni ministar Zdravko Marić i to s visokih 19,61% negativnih bodova. Iza njega su Milan Kujundžić s 7,84%, Predrag Štromar i Blaženka Divjak s 5,88%, te Martina Dalić s 3,92%.

Dubrovačko-neretvanska županija.

 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji stranačke preferencije građana iskazuju tijesne simpatije između HDZ-a i MOST-a s istih 23,33% opredjeljenja. Uz njih je SDP s 20,00% kao stranka na koju se treba računati u mogućim koalicijama ukoliko nema dogovora između vodećih. Ostale preferencije iskazuju revolt kroz disperziju glasova gdje su trenutno vodeći HSP AS i Bandić 365 s istih 3,33% građanskog povjerenja.

Najpozitivniji političar u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, očekivano je Božo petrov s petinom građanskih preferencija. No, zbirno, HDZ kao stranka u simpatijama prema političarima ima trećinu, pa tako Andrej Plenković nosi 16,67%, a Kolinda Grabar-Kitarović 13,33% preferencija. Iza njih su popularni Vlaho Orepić s i Davor Bernardić s istih 6,67%.

Najmanje simpatija i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nose lideri dviju najvećih nacionalnih stranaka, Andrej Plenković i Davor Bernardić. O ostalima u ovoj najmanje popularnoj ljestvici vrijedno je istaknuti kako naš najaktivniji-neaktivni političar Zoran Milanović nosi dio nepopularnih političara uz rame s Zlatkom Hasanbegovićem i željkom Reinarom s istih 3,33%.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema velikih podjela u podrškama ministrima. Najpozitivnije doživljeni ministri su Damir Krstičević s 23,33%, Tomislav Tolušić s 13,33% i Zdravko Marić s 6,67%. Ostali u ovom ispitivanju nisu ni spomenuti.

Najnegativniji ministri u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su ipak više doživljeni u broju i analizama građana gdje ministri Zdravko Marić uz bok s Goranom Marićem nose prva dva mjesta. Na trećem mjestu su Marko Pavić, Milan Kujundžić i Oleg Butković s istim omjerom negativnih preferenciju od 3,33%.

Međimurska županija

U međimurskoj županiji veliku podršku uživa lijevo orijentirana politička struja pa tako neupitno SDP vodi s 25,00% građanskih preferencija. HDZ je na drugom mjestu s 10,71%, a iza su živi zid s 7,14%, te MDS i MOST s istih 3,57%.

 

Ono što je zanimljivo primijetiti u Međimurskoj županiji jesu pozitivno doživljeni političari. Na prvom mjestu je predsjednica s 17,86%, te na drugom Andrej Plenković uz bok s Arsenom Baukom i Gordanom Marasom s istih 7,14%. Posljednje mjesto, ispred svih drugih na političkoj sceni RH, pripada Krešimiru Beljak s 3,75%.

Kao i obično, uz vrh pozitivnih preferencija, Andrej Plenković je i u vrhu negativnih. U Međimurskoj županiji je to visokih 25,00% negativnih bodova. Iza njega su također lideri druge po veličini nacionalne stranke, Gordan Maras s 7,14% te Davor Bernardić, koji dijeli posljednje mjesto s Milijanom Brkić-em i Martinom Dalić u istom postotnom omjeru od 3,57% negativnih preferencija.

Ministri s najviše građanskih simpatija, od istih 7,14%, u Međimurskoj županiji su izjednačeni Damir Krstičević, Tomislav Tolušić i Blaženka Divjak. Drugo, odnosno četvrto i peto mjesto pripadaju Predragu Štromar i Zdravku Marić s također istih 3,57%.

Najnegativnije doživljeni rad u ministarstvu pripada ministrici Blaženki Divjak s 10,71%. Iza nje su s istim bodovnim ocjenama od 7,14% Nada Murganić, te Zdravko Marić. Posljednje mjesto nose Martina Dalić i Marko Pavić s 3,57% negativnih konotacija ponaosob.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •