BURNO U SABORU: Oporba tvrdi da je Marić lagao, traže smjenu Dalićke i Plenkovića

srpanj 11, 2017 maxportal
Share Button
Sabor je i zasjedanje utorkom započeo stankama. I SDP i Most digli su se na noge zbog teksta u Nacionalu, u kojem se ministra financija Zdravka Marića optužuje da je znao sve o Agrokoru, ali je lagao premijeru Plenkoviću.O dokumentima koji su izašli u Nacionalu govorio je potpredsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov.

Zdravko Marić došao je na ministarsko mjesto pomoći Todoriću. I pomogao je kroz HBOR, kroz manjak kontrole poreznog nadzora. I sve se to zna. Ono što smo htjeli reći o tom čovjeku, rekli smo. Ako ima mrvu poštenja, sam će danas dati ostavku. No što reći o čovjeku koji je sve to znao i paralizirao državu da Marić ostane ministar?

Predsjednik Vlade zanemario je, prečuo, odbio sve informacije i argumente zbog kojih Zdravko Marić ne može biti ministar pa je tako prečuo da porezni nadzor nije ušao u Agrokor nijednom u 10 godina. U Saboru ga je branio za ovaj HBOR-ov kredit. Prekinuo je suradnju s Mostom jer smo se usprotivili tome. Optužio nas je da smo remetilački faktor, da smo nekolegijalni”, kazao je Petrov.

“Zbog predsjednika Vlade”, nastavio je Petrov, “dva mjeseca su ministarstva vodili državni tajnici, kupovani su zastupnici, građani su još jednom prevareni za izbore.

“Zbog ovakvog predsjednika Vlade saborska većina je tolika da je svako glasovanje triler uživo o tome hoćemo imati kvorum ili ne. Ali je 572 puta izgovorio riječ stabilnost. Hoće li predsjednik Vlade danas uzeti pet minuta pauze, prošetati, zažmiriti kad bude trebao odgovoriti na pitanje što je radio Zdravko Marić u HBOR-u?

Vjerujem da već imaju spreman odgovor, koji će biti na tragu stabilnosti. Nakon ovih dokumenata jasno je da smo bili u pravu, i oko ovoga i koalicije HDZ-a i HNS-a. Nije više pitanje može li Zdravko Marić biti ministar, nego hoće li premijer Plenković snositi odgovornost. Ovo je vrijeme razotkrivanja. Vrijeme da se pokaže tko ima obraz. Ovo je trenutak u kojem Andrej Plenković treba nakon svega dati ostavku na mjesto predsjednika Vlade”, rekao je Petrov.

Osim Petrova reagirali su i SDP-ovci tražeći ostavke i smjene:

“Ovo nije smiješna tema. Ovo je ozbiljna tema. Marić je dobio ove dokumente i svi su ministri dobili ove materijale. Niti jedno od trgovačkih društava nema pozitivno mišljenje za davanje kredita. Niti jedno se ne uklapa u programe za koje su dobiveni krediti. Najveći paradoks je to da je glavna primjedba da nisu dostavljena izvješća HROK-a”, poručio je SDP-ov Gordan Maras.

Nemoguće je da Marić nije znao ništa o kreditu HBOR-a. ‘Ako nije glasao, trebao je napraviti sve da ministrima kaže – nemojte glasati za taj kredit. To nije dostojno rizika u koji ulazimo. Volio bih da građani shvate da nije istina ono što je govorila ministrica Dalić – da su to bile besprijekorne tvrtke, a lagali su nam i Marić i Dalić. Očito ni Plenković nije znao za te informacije koje su mu zatajene. A ako nisu, onda i Plenković treba dati ostavku. Tražimo da danas razriješi i Marića i Dalić’, rekao je Maras.

 MP/Foto:Komentari
Share Button