Cvitan se žali da DORH spise drži na podu a Bajić sudskog vještaka iz Splita platio 360 tisuća kuna

14 prosinca, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

NA TELEFONSKI POZIV MLADENA BAJIĆA SUDSKI VJEŠTACI  DOBILI POSAO OD USKOK-a BEZ UGOVORENE CIJENE ZA FINANCIJSKO-KNJIGOVODSTVENO VJEŠTAČENJE U SLUČAJU HPB BANKOMAT!SUDSKI vještaci za financijsko-knjigovodstveno vještačenje potvrdili su na Županijskom sudu u Zagrebu da su na telefonski poziv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića dobili posao vrijedan više stotina tisuća kuna u predmetu HPB Bankomat.

Na raspravi održanoj 2.12.2015.g. svjedočili su sudski vještak Vladimir Krklec i Ante Blažević ( u krugu na naslovnoj fotografiji) koji je potvrdio poznanstvo sa Mladenom Bajićom koje traje više od 20 godina, potvrđeno nam je iz odvjetničkih krugova branitelja u predmetu „HPB Bankomat“.

Posebno je zanimljiva okolnost da je posao vrijedan više stotina tisuća kuna dodijeljen upravo dvojici sudskih vještaka iz Splita, i to na osobni poziv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića bez da je prethodno ugovorena cijena izrade financijsko-knjigovodstvenog vještačenja.

Dvojici sudskih vještaka iz Splita povjerena izrada vještačenja još u prosincu 2009.g., a troškovnike i cijenu koštanja vještačenja nisu uopće ugovorili, već je samo USKOK-u u lipnju 2010.g. dostavljen troškovnik i račun za plaćanje, izjavio je sudski vještak Vladimir Krklec.

sani, cvitan

Sani Ljubičić, Uskokov „mozak“ operacije; Dinko Cvitan, bivši ravnatelj USKOK-a 

Sudski vještak Vladimir Krklec izjavio je kako je Ante Blažević na izradi vještačenja radio nešto više od mjesec dana do kraja veljače 2010.g. kada je saznao kako je u sukobu interesa kao tadašnji predsjednik uprave Splitsko-dalmatinske banke, te se zbog toga povukao iz vještačenja u predmetu „HPB Bankomat“. Ni jedan ni drugi se nisu mogli prisjetiti koliko im je USKOK platio za izradu vještačenja u predmetu „HPB Bankomat“, ali su se ipak prisjetili da su od USKOK-a naplatili sve račune.

Vještak Vladimir Krklec izjavio je da je i osobno u ljeto 2010.g. poslao Anti Blaževiću nacrte troškovnika kako da se naplati od USKOK-a, samo još nije poznato što je to USKOK plaćao Anti Blaževiću koji je zbog sukoba interesa navodno odustao od izrade vještačenja u predmetu „HPB Bankomat“.

PLAĆAJU VJEŠTAKE K’O PIJANI MILIJARDERI, A NEMAJU NI STOLOVA, NI LADICA, NI PROSTORA ZA RAD! 

“Manjak ljudi, nedostatak prostora, neadekvatni uvjeti za rad, spisi po podovima, ljudi koji kleče i na koljenima podcrtavaju – slika su uvjeta u kojima rade djelatnici DORH-a i USKOK-a”, riječi su glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji je posljednjim istupima u medijima izazvao burne reakcije. Što se htjelo reći hrvatskoj javnosti i na koga se to požalio glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, nije poznato. Možda su kritike upućene na Milanovićevu Vladu koja mu nije osigurala dovoljno prostora za rad i sredstava u proračunu, ili je pak kritika upućena na prethodne Vlade Jadranke Kosor i Ive Sanadera.

Ili je pak posrijedi pokušaj pravdanja za nezakonito postupanje DORH-a i USKOK-a u brojim predmetima po kojim su zatraženi inspekcijski nadzora Ministarstva pravosuđa koje Maxportal objavljuje.

Koliko je USKOK platio vještačenje „HPB Bankomat”?

Na Županijskom sudu u Zagrebu utvrđeno je kako je Uskok za izradu vještačenja u predmetu „HPB Bankomat“ angažirao dvojicu sudskih vještaka da zajedno izrade nalaz i mišljenje, no nedugo potom vještak Ante Blažević je, prema riječima svjedoka, već nakon 30 dana prekinuo s radom na tom predmetu zbog sukoba interesa na kojem ga je upozorio Mladen Šunjić djelatnik Hrvatske poštanske banke i jedna djelatnica Hrvatske narodne banke.bajić, blažević

Međutim, Ante Blažević je unatoč svemu nastavio s vještačenjem u predmetu HPB Bankomat te USKOK-u fakturirao usluge vještačenja za koje Sudu i obrani optuženih nije poznato niti koliko iznose, niti koje su usluge fakturirane, a kako saznajemo iz odvjetničkih krugova u spisima ne postoje troškovnici i računi temeljem kojih je USKOK plaćao Blaževiću u predmetu „HPB Bankomat“.

Maxportal je u posjedu računa sudskog vještaka Vladimira Krkleca ispostavljenog USKOK-u za uslugu vještačenja u predmetu „HPB Bankomat“. Krklecu je isplaćeno nevjerojatnih 316.000,00 kuna. Koliko je koštao ostatak vještačenja kojeg je naplatio Ante Blažević, još uvijek je nepoznanica. No, ne zadugo. Treba se zapitati i zašto s popisa ovlaštenih sudskih vještaka nisu angažirali nekog iz Zagreba ili su vještaci is Splita, ipak malo kompetentniji iz razloga koji su poznati samo onima koji su ih angažirali.

U svakom slučaju troškovi njihovih dolazaka u Zagreb (avionske karte, troškovi osobnih i službenih vozila) nisu zanemariva stavka.

Kako stvari stoje, vještačenje „HPB Bankomat“ je državu koštalo i basnoslovnih 600.000,00 a možda i koja kuna više, što je u usporedbi sa studijom Damira Polančeca znatno više. Da podsjetimo, zbog izrade studije koja je plaćena 500.000,00 kuna Damir Polančec je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu koju je već i izdržao.

Zašto računi Ante Blaževića nedostaju u spisu, odgovore bi trebala dati zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić kao glavni Cvitanov operativac i „mozak“ operacije koja je Ministarstvu pravosuđa prijavljena za brojne nezakonite radnje ne samo u „HPB Bankomatu“, već i u više drugih predmeta.

Vještačenje splitskog dueta „Krklec&Blažević“ koštalo je državu ni manje ni više već 300 stolova i 300 stolica i to po maloprodajnoj cijeni u trgovinama IKEA, a uz popust i desetak kompjutera za zapisničarke koje navodi Cvitan da mu nedostaju.
Koliko će državu u konačnici koštati Bajić, Cvitan, Ljubičić, možemo samo nagađati.
(Preslika račun Vladimira Krkleca od 04.06.2015.g. po kojem je USKOK platio 316.000,00 kuna nalazi se na kraju teksta.)

Prekršili Zakon o bankarskoj tajni

ČEDO MALETIĆ, MLADEN ŠUNJIĆ, DUBRAVKA KOLARIĆ: DORHU, USKOKU I VJEŠTACIMA DAVALI DOKUMENTACIJU O KREDITNIM PLASMANIMA BEZ NALOGA SUDA!

Sani ljubičić, zamjenica ravnatelja USKOK-a i više odgovornih osoba u PNUSKOK-u mjesecima su ispitivali djelatnike Hrvatke poštanske banke o kreditnim plasmanima HPB-a prije nego li su uopće izdali nalog za vještačenje, a sve to bez naloga Suda čime su prekršili zakon o bankarskoj tajni koji je reguliran ne samo Zakonom o kreditnim institucijama i Odlukama HNB-a, već u Uredbama EU o čuvanju bankarske tajne.sani, čedo, dubravka

Nakon izvršenih ispitivanja svjedoka na Županijskom sudu u Zagrebu isplivale su brojne nezakonitosti i nepravilnosti počinjene od strane glavne i odgovorne u „HPB Bankomatu“ Sani Ljubičić koja je prema iskazima svjedoka Damira Vujića (direktora HPB-a za upravljanje naplatom), Zdenka Perkovića (direktora Sektora HPB-a za gospodarstvo) i drugih djelatnika HPB-a koji su ispitivani u USKOK-u zlorabila položaj i ovlasti na način da je na njih vršen utjecaj da iskazuju o kreditnim plasmanima koji predstavljaju bankarsku tajnu, pa čak i tražeći da potpišu Zapisnike koji ne sadrže činjenice o kojima su iskazivali. Neke od djelatnica HPB-a poput Nevenke Pleše dostavljali su zamjenici ravnatelja USKOK-a dokumentaciju o kreditnim plasmanima koji nisu bili predmetom HPB Bankomata, a na svjedočenju je Nevenka Pleše uz više odgoda izbjegla odgovarati na pitanja obrane objasnivši Sudu da je u pauzi između između dvaju ročišta izgubila pamćenje i da se više ničega ne sjeća.

ČEDO MALETIĆ, MLADEN ŠUNJIĆ, DUBRAVKA KOLARIĆ: DORHU, USKOKU I VJEŠTACIMA DAVALI DOKUMENTACIJU O KREDITNIM PLASMANIMA BEZ NALOGA SUDA!

Kako saznajemo, nedugo potom Nevenka Pleše iako teškog zdravstvenog stanja i izgubljenim pamćenjem i nadalje obavlja redovite poslove u HPB-u u Amruševoj ulici u Zagrebu, te se i javlja na telefonske pozive iz čega se zaključuje da joj se zdravstveno stanje po izlasku sa Županijskog suda u Zagrebu poboljšalo.

I sadašnja članica uprave HPB-a Dubravka Kolarić svjedočila je na Županijskom sudu u Zagrebu, te je odgovarajući na pitanja obrane iskazala kako iznošenje informacija o kreditnim plasmanima predstavlja bankarsku tajnu, a vještak Vladimir Krklec je iskazao kako je u Hrvatskoj poštanskoj banci dokumentaciju o kreditnim plasmanima dobivao upravo od Dubravke Kolarić i Mladena Šunjića koji je u više navrata upozoravao sudskog vještaka Antu Blaževića da ne bi smio imati uvid u dokumentaciju i raditi vještačenje o kreditnim plasmanima HPB-a zbog sukoba interesa koji ima kao predsjednik uprave Splitsko dalmatinske banke u kojoj je dioničar i Ecija Bajić Kuljiš, supruga tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Vještak Vladimir Krklec je iskazao na Županijskom sudu u Zagrebu kako je svjestan da uvid u dokumentaciju predstavlja bankarsku tajnu, ali je smatrao kako mu je poziv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića bio dovoljan da izvršava uvid u dokumentaciju.

Čedo Maletić, predsjednik uprave HPB-a smjenjen je 2014.-te godine s čelnog mjesta HPB-a Odlukom Vlade Zorana Milanovića nakon neuspješne privatizacije kada je grupacija Fantasyland iz Samobora stavila zabilježbu na glavnu zgradu HPB-a u Jurišićevoj ulici 4 u Zagrebu zbog tužbi protiv Banke u iznosu većem od 800 milijuna kuna. Kao predsjednik uprave HPB-a nije poduzeo nikakve mjere kako bi spriječio kršenje bankarske tajne što bi u konačnici moglo rezultirati enormnim tužbenim zahtjevima klijenata kod kojih je HPB postupio protivno zakonu i pravilima kojima je regulirana obveza čuvanja bankarske tajne.

Maletić trenutno se smjestio u koncern „Agrokor“ tražeći utočište pred kaznenim progonom koji se vodi zbog prijavljenih nezakonitih radnji u Hrvatskoj poštanskoj banci d.d. i IMEX banci o čemu su mediji već pisali. No, za svaku je pohvalu što se Čedo Maletić još uvijek nije zaposlio u tvrtku Agrokor projekt d.o.o. koja je nedavno kupila dionice HPB-a po početnoj minimalnoj cijeni dionice od 600,00 kuna, nakon što je zbog poslovanja Čede Maletića i njegove uprave Banka pretrpjela najveće gubitke u povijesti svoj poslovanja zbog čega pala adekvatnost kapitala HPB-a ispod zakonm propisanog minimuma na 6,8%.

Stoga i ne čudi traženje utočište u koncernu Agrokor, makar kao privremeno rješenje do smjene kadrova u USKOK-u i DORH-u koji se oglušuju na pljačku državne imovine štiteći institucionalni kriminal i korupciju.

No, ništa nije vječno, kao što to nije bio niti bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Za dan 13.01.2015.g. na Županijskom sudu u Zagrebu zakazan je nastavak ispitivanja vještaka Ante Blaževića u predmetu „HPB Bankomat“. Rasprava je otvorena za javnost, pa ako postoji zainteresiranost građana i medija mogu se prijaviti za nazočnost.

Preslik računa sudskog vještaka  Vladimira Krkleca

krklec 3

krklec 1

krklec 2

D. Lukić/Foto:Arhiv mp


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->