DIP je utvrdio da nijedan kandidat nije prekoračio ograničenje ukupnog iznosa troškova.Ukupni troškovi svih kandidata iznose 16.994.711,36 kuna.

Kandidati su kršili Zakon o financiranju. Dvije fizičke osobe platile su trošak zakupa mrežne stranice za Antu Đapića bez njegova znanja. Dvojac će se prijaviti jer nije izdao potvrdu o donaciji.

Jedna će osoba zaraditi prijavu jer je tiskala plakate u iznosu od 300 kuna za Kolindu Grabar-Kitarović, a nije izdala potvrdu niti je obavijestila kandidatkinju. Trinaest osoba platilo je gotovo 8000 kuna za zakup javnih površina za Mislava Kolakušića, a za to nisu izdale potvrdu.

Nedjeljko Babić nije dostavio 14 izjava donatora da se protiv njih ne vodi postupak naplate nepodmirenih obveza, Dalija Orešković nije dostavila 13 takvih izjava, a Katarina Peović čak 60.

Nedjeljko Babić primio je sedam donacija izvan zakonom propisanog roka, a Dario Juričan primio je tri donacije u ukupnom iznosu od 599,99 kuna izvan roka te ih je vratio također izvan roka.

Kolakušić je koristio sredstva udruge ANTIKORUPCIJA, što je zabranjeno, a Dejan Kovač nije uplatio u državni proračun 900 kuna donacija stiglih iz anonimnih izvora.

Zoran Milanović ije u zakonskom roku uplatio 20 tisuća kuna dvije donacije primljene preko treće osobe. Uplate su propustili i Dalija Orešković, Ivan Pernar i Miroslav Škoro (gotovo 18 tisuća kuna iz anonimnih izvora).

Među ostalim propustima koje je pobrojilo Državno izborno povjerenstvo, Orešković i Škoro nisu vodili Knjigu blagajne.

Koliko će dobiti kandidati iz proračuna

Državno izborno povjerenstvo donijelo je Odluku o isplati naknade za troškove izborne promidžbe.

Zoran Milanović iz državnog će proračuna dobiti 1,2 milijuna kuna, Kolinda Grabar-Kitarović dobit će 1.081.793,68 kuna, a trećeplasirani Miroslav Škoro 827.501,90 kuna.

R. I. Hina