Dr. Dragan Primorac izgledan je kandidat za ministra vanjskih poslova Hrvatske

27 prosinca, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dr. Dragan Primorac, dragovoljac Domovinskog rata, više od dva desetljeća održava bliske odnose s ključnim osobama iz političkog života Izraela, SAD-a i Njemačke i sustavno lobira za hrvatske nacionalne interese. Za ministra vanjskih poslova je važno čije telefonske brojeve ima u mobitelu.Prof. dr. Dragan Primorac hrvatski je liječnik, pedijatar, genetičar i forenzičar. Profesor je na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven te Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Osijeku. Suosnivač je Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti, Sveučilišta u Splitu. Objavio je oko 200 znanstvenih radova, kongresnih priopćenja, poglavlja u knjigama od kojih je 70-tak znanstvenih radova u časopisima koji se citiraju u Current Contentsu (CC) i Science Citation Indexu (SCI).

O rezultatima njegovog rada pisali su najugledniji svjetski znanstveni časopisi poput Science, JAMA i The Lancet te sredstva javnog priopćavanja poput New York Times, USA Today, Chicago Tribune te gotovo sve domaće i regionalne dnevne i tjedne tiskovine.  

Počasni je građanin pet gradova u RH i izvan RH, a 2015. godine zbog iznimnih doprinosa u razvoju hrvatske i svjetske znanosti odlikovan je ordenom Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića te neposredno nakon toga biva nagrađen Državnom nagradom za znanost.

Od prosinca 2003. godine do srpnja 2009. obnašao je dužnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a prema istraživanjima američkog International Republican Institute (IRI) iz 2007. godine proglašen je građani RH proglasili su ga najuspješnijim ministrom u Vladi RH.
iri primorac

Među prvim znanstvenicima u svijetu primjenjuje analizu DNA u svrhu identifikacija žrtava masovnih grobnica, a istu metodologiju primjenjuje u Hrvatskoj, a zahvaljujući njoj identificirane su tisuće žrtava Domovinskog rata koje drugim metodama ne bi mogle biti identificirane.

Dr. Primorac je dragovoljac Domovinskog rata od 14. siječnja 1991. (Specijalna policija Splitsko-dalmatinske Županije). Istodobno uključuje cijeli svoj taekwon do klub Kocunar Topers u obranu RH, a 6-oro članova kluba je dalo život za slobodnu Hrvatsku.

Član je American Academy for Forensic Sciences, Hrvatskog društva za humanu genetiku, predsjednik je i utemeljitelj jednog od najuglednijih međunarodnog znanstvenih društava i područja forenzičke i kliničke genetike “International Society of Applied Biological Science” u čijim znanstvenim tijelima rade i četiri dobitnika Nobelove nagrade.

Više od dva desetljeća održava bliske odnose s ključnim osobama iz političkog života Izraela, SAD-a, Njemačke i Botswane i sustavno lobira za hrvatske nacionalne interese.

Na parlamentarnim izborima 2007. godine nositelj je liste u XI. izbornoj jedinici (dijaspora) te ostvaruje najbolji rezultat u povijesti HDZ-a (njegova lista je dobila više od 80% glasova) i taj rezultat uz rezultat u još dvije izborne jedinice bio je razlogom pobjede HDZ-a na parlamentarinim izborima 2007. godine.

Tijekom njegova mandata, zahvaljujući poticajnim mjerama u Repubiku Hrvatsku se vraća 140 doktora znanosti s najprestižnijih svjetskih sveučilišta, a veliki broj njih i dan danas radi i živi u Hrvatskoj. Istodobno kao ministar pokreće niz mjera kojima se stvaraju preduvjeti da 1500 znanstvenih novaka stekne titulu doktora znanosti..

Usprkos svemu, ili možda upravo zbog velikog uspjeha i osjetne popularnosti, tadašnji premijer dr. Ivo Sanader, zbog osobnog animoziteta, onemogućava njegove projekte i blokira napredak. primorac, clinton, bush

U svibnju/lipnju 2009. godine predlaže drastično rezanje proračuna za sustav znanosti i obrazovanja što je obuhvaćalo ukidanje besplatnih udžbenika, prijevoza učenicima te smještaja u učeničke domove. Sve navedeno bilo je sastavnim djelom Nacionalnog programa za uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja kojim bi se svakom djetetu u RH omogućilo da besplatno završi srednju školu.

Prof.dr. Primorac se odupire toj ideji premijera Sanadera i njihov sukob postaje javan. Primorac je dao ostavku na mjesto ministra ministra znanosti, obrazovanja i športa u Vladi RH. Bila je to prva ostavka u modernoj Hrvatskoj koju je dao jedan član Vlade na vrhuncu svoje karijere iz principjelnih razloga i koji se odrekao svih beneficija koje mu je položaj u Vladi donosio. Istodobno se odrekao mjesta u Saboru RH i mandat vratio HDZ-u što je do tada bilo nezabilježeno u Hrvatskoj povijesti.

Koliko je bio pogrešan prijedlog premijera Sanadera, koji je kasnije prihvatila i Jadranka Kosor, najbolje govori podatak da je zbog ukidanja tih mjera tijekom narednih 10 godina više od 8 000 mladih neće završiti srednju školu.

U suprotnosti s rezultatima anonimnih anketa koje su trebale odrediti kandidata HDZ-a na predsjedničkim izborima 2009. tadašnji premijer Sanader na svoju ruku odabire kandidata s najnižom potporom birača u tom trenutku (Andrija Hebrang) i predsjedništvu HDZ-a priopćava da je donio osobnu odluku o tome tko će biti HDZ-ov kandidat za predsjednika RH.

U tom trenutku svima postaje jasno da je Sanader svjesno odlučio izgubiti predsjedničke izbore, a komentirajući tadašnje događaje Jadranka Kosor je u više navrata istaknula da joj je tih dana (2009/kolovoz) osobno došla delegacija utemeljitelja HDZ-a  na čelu s Đurom Pericom te su inzistirali da odmah po preuzimanju stranke povuče odluku o Hebrangu kako predsjedničkom kandidatu HDZ-a, jer nema nikakve šanse na nadolazećim predsjedničkim izborima.

primora, shimon peres

Dragan Primorac s predsjednikom Shimon Peresom i s bratom Damirom

U tom period se objavljuje na desetke novinskih članaka, direktno pod naredbom Sanadera protiv prof. dr. Primorca i njegove obitelji. To je potvrdilo niz ljudi, među njima i Vesna Škare Ožbolt u intervju Večernjem listu od 11.12.2010. godine: “Svakom je nešto po novinama podmetnuo, od Primorca, Šeksa pa sve do Šukera. Ni prema Jadranki Kosor nije bio milostiv, ali to su oni stoički podnosili” 

Draganovu bratu Damiru Primorcu Vlada je dva puta blokirala imenovanje na mjesto predsjednika Županijskog suda na koje je bio izabran od strane sudaca. Sanader je naredio poništavanje natječaja i direktno rušio ustavnu odredbu o trodiobi vlasti.

Domaći i svjetski uglednici pohvalno su govorili o dr. Primorcu. Akademik Radoslav Katičić  je kazao da je “dr.Dragan Primorac prvi ministar u povijesti Hrvatske koji je preporučio hrvatski pravopis”, a Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske naglašavali su da je projekt Državne mature, koji je započeo bivši ministar Primorac, najozbiljniji i najvrjedniji projekt Ministarstva od osamostaljenja države.

O Primorcu je pohvalno govorio i tadašnji američki predsjednik Bill Clinton:  “Dragane, Hrvatska i Vi primjer ste regiji”, a nobelovac Shimon Peres,  predsjednik Izraela je kazao “prof. Primorac je budućnost Hrvatske”

Prof. dr. Henry Lee, vodeći svjetski forenzičar “Moj učenik Dragan Primorac, čudo je od znanstvenika”.

Dakle, za ministra vanjskih poslova je važno čije telefonske broje ima u mobitelu, koliko je poznat i koga on poznaje bez ministarske dužnosti, koliki je njegov autoriret izvan svijeta politike i čija vrata otvara njegovo ime prije nego je postao ministar.

U oskudici kadrova takvog profila u Hrvatskoj dr. Dragan Primorac je optimalno i poželjno ime za dužnost ministra vanjskih poslova.

Marko Marković/Foto:Facebook D. Primorac


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •