Dr. Kujundžić Tiljak: HDZ-ovi kandidati za Zagreb dolaze s vodeće znanstvene institucije u Hrvatskoj

12 svibnja, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak na lokalnim izborima jedna je od dvije zamjenica je HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba dr. Davora Filipovića.



Dr. Kujundžić Tiljak rođena je u Velikoj Gorici, živi u Zagrebu, specijalistica je socijalne medicine i zdravstvene zaštite. Pročelnica je Katedre za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku te ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Predaje medicinsku statistiku i analizu podataka u medicinskim istraživanjima. Voditeljica je kolegija Opće kompetencije liječnika specijalista koji slušaju polaznici svih sveučilišnih specijalističkih poslije-diplomskih studija na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Posjeduje veliko stručno, ali i političko iskustvo.

Počinjemo sa strukom. Otkud liječnica u politici? Koji su motivi da se i operativno uključite u politiku?

Ovo nije prvi put da me sudbina skrenula na taj kolosijek. Davne 1991. godine, kao mlada liječnica, nedugo nakon diplome, tada specijalizantica socijalne medicine i najmlađa asistentica u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, mobilizirana sam u Stožer saniteta gdje sam dobila zadatak da se bavim organizacijom zbrinjavanja izbjeglica, prognanika.

Iz Stožera sam prešla u novoosnovani Ured Vlade Republika Hrvatske za prognanike i izbjeglice gdje sam vodila suradnju s međunarodnim humanitarnim organizacijama, a kako je brzo postalo neophodno da se ta suradnja koordinira s više razine,  imenovana sam savjetnicom potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske zaduženog za humanitarnu djelatnost profesora Mate Granića gdje sam se bavila organizacijom  zbrinjavanja svih žrtava rata.

Potom sam dvije godine provela u Uredu predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana gdje sam se kao pomoćnica predstojnika Ureda prof. Jure Radića također bavila problematikom zbrinjavanja žrtava rata i međunarodnom humanitarnom pomoći. Potom sam u novoosnovanom Ministarstvu razvitka i obnove, od 1995 do 1998. godine vodila Odjel za povratak prognanika, a zatim sam dvije godine kao savjetnica potpredsjednika Vlade i ministra znanosti i tehnologije Republike Hrvatske prof. Ivice Kostovića sudjelovala u rješavanju problematike organizacije znanstvene djelatnosti u Republici Hrvatskoj.

Čitavo to vrijeme bila sam uključena u nastavu i znanstvena istraživanja na mojoj matičnoj ustanovi – Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon što sam 1999. godine rodila blizance kćer i sina, odlučila sam u potpunosti se povući iz politike te sam se posvetila  obitelji, struci i znanosti.

Premda mi nije uvijek bilo lako uskladiti obiteljske obaveze sa zahtjevnom profesionalnom i znanstvenom karijerom, uspjela sam ispuniti sve svoje obaveze na vrijeme i kontinuirano sam napredovala u struci i znanosti.

Specijalistica sam socijalne medicine i organizacije zdravstvene zaštite, redovita profesorica u trajnom zvanju, pročelnica Katedre za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku i ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predsjednica sam Vijeća biomedicinskog područja Sveučilišta u Zagrebu te vodim Krizni stožer Sveučilšta u vezi COVID-19 pandemije.

Kao što je devedesetih godina bilo posebno vrijeme  – vrijeme rata, obrane i stvaranja hrvatske države, danas smo opet u zahtjevnom vremenu. U tijeku smo pandemije COVID-19, a ujedno su nas zadesili i razorni potresi. Kao i nekada, pozvali su me da se angažiram politički na poslovima za koje posjedujem specifična znanja i dugogodišnje stručno iskustvo, a ja kao liječnica i znanstvenica uvijek idem tamo gdje me trebaju.

Predsjednik Tuđman je volio liječnike u politici, imao je nekoliko ministara i važnih suradnika iz svieta medicine.. Jednom sam ga pitao tome, kazao je de je riječ o uglednim ljudima koji mogu dati veliki doprinos društvu, a zbog profesije liječnika disciplinirani su, ozbiljni i odgovorni u poslu. Stoji li ta ocjena?

Predsjednik Franjo Tuđman je bio mudar čovjek. Mi liječnici smo educirani i uvježbani da svakom problemu pristupamo ozbiljno, analiziramo činjenice te donosimo promišljena i učinkovita rješenja temeljena na znanosti i struci. Ne bi li to trebala biti i odlika dobrog političara?

Živimo vrijeme smo pandemije, Vi dolazite iz struke, aktivno ste uključeni u sustav zdravstvene zaštite. Nakon godinu dana možemo ocjenjivati kako se Hrvatska i Zagreb nosila s pandemijom?

Moja uža struka je medicinska statistika – sve se bazira na brojevima. A brojevi govore da se Republika Hrvatska, uključujući i grad Zagreb, uspješnije nose s pandemijom nego neke druge države Europe i Svijeta.  Tome je svakako pridonijela i naša dugogodišnja tradicija i kultura brige za očuvanje vlastitog zdravlja i sprečavanja bolesti koja je utkana u sveukupnu hrvatsku kulturu. Za to je zaslužan naš omiljeni učitelj, velikan hrvatske i svjetske medicine i javnog zdravstva, dr. Andrija Štampar.

Ono što su nas on i njegovi učenici i nasljednici naučili svakako je doprinijelo i uspješnosti hrvatskog i zagrebačkog modela borbe protiv COVID-19 pandemije.

Dakako, neupitan je ključni doprinos medicinske struke u suočavanju s pandemijom COVID-19.  Epidemiolozi, infektolozi, mikrobiolozi i svi ostali medicinski eksperti uključeni na svim razinama od donošenja odluka o uvođenju i provođenju javnozdravstvenih mjera i reorganizaciji sustava zdravstva pa sve do liječenja svakog pojedinog bolesnika te masovnog cijepljenja naših građana, većinom su i ugledni nastavnici medicinskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Za nekoliko dana je prvi krug lokalnih izbora u Zagrebu. Jeste li zadovoljni provedenom kampanjom?

Nije bitno jesam li ja zadovoljna, o tome odlučuju birači u nedjelju 16. svibnja 2021. godine.

Tijekom kampanje bilo je nekoliko ružnih neistina o Davoru Filipoviću, kako ste to doživjeli?

Svako tko se upusti u bavljenje politikom mora biti spreman na niske udarce. Unatoč tome, nepravde i laži me uvijek pogode. Smatram da je puno važnije usmjeriti pažnju na pozitivne vrijednosti i konstruktivne kritike.

Liječnica ste, otkud poriv bilo kome da širi laži o protukandidatu koje je lako dokazati kao neistine? Kako to objašnjavate?

To je zbilja teško pitanje i ne znam odgovor. Bilo bi dobro kada bi medicina mogla pronaći uzroke takvog neprihvatljivog ponašanja – možda bi se moglo i spriječiti.

Koji bi bili glavni motivi da Zagrepčani glasaju za kandidata HDZ-a Davora Filipovića i Vas kao njegovu zamjenicu?

Davor Filipović, Iva Hraste Sočo i ja dolazimo s vodeće znanstvene institucije u Republici Hrvatskoj – Sveučilišta u Zagrebu. Svatko od nas ima iza sebe uspješnu stručnu i znanstvenu karijeru te smo i zaduženi za sektore u kojima smo najstručniji. Ujedinjuje nas želja da, uvažavajući struku i znanost, pridonesemo organizaciji života u našem voljenom gradu. Potvrdu da smo najbolji izbor tima za upravljanje Gradom Zagrebom treba tražiti u našim dosadašnjim postignućima i rezultatima.

Po anketama (koje naručuju mediji, a ne političke stranke) kandidat HDZ-a izgledan je za ulazak u drugi krug, ali u drugom krugu nije favorit?

Vjerujem da naši birači znaju dobro odlučiti, a to je jedina anketa kojoj možemo vjerovati.

Koji su ključni projekti koje bi pokrenuo HDZ-ov gradonačelnik po preuzimaju upravljanja Zagrebom?

Odgovoriti samo u sferi sektora za koji ću ja biti zadužena. Naš prvi i ključni zadatak po preuzimanju upravljanja Zagrebom je pobijediti pandemiju COVID-19 organizacijom cijepljenja što većeg broja građana u što kraćem vremenu budući je Vlada Republike Hrvatske osigurala isporuku dovoljne količine potrebnog cjepiva.

To je jedini način da se vratimo u normalu u svim segmentima života i rada u Gradu Zagrebu kako bismo mogli provoditi obećane projekte a koji će u sektorima zdravstva i obrazovanja za koje ću ja biti zadužena omogućiti da svaki građanin u svakom dijelu Zagreba dobije najbolju kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite te da svakom zagrebačkom djetetu osiguramo najbolje moguće obrazovanje.

Može li zamisliti situaciju da niste na listi i da kao osoba ( kao liječnica, kao žena…. ) pratite kampanju za izbore u Zagrebu. Kome bi išao Vaš glas i zašto?

Hrvatskoj demokratskoj zajednici  i njezinim koalicijskim partnerima na sve četiri liste jer je sada bitno.

Uz medicinu i  politiku bavite se i glazbom. Svirate u  jazz orkestru „Green Hill Club“. Otkud ljubav prema jazzu?  Hoćete li zasvirati u izbornoj noći?

Glazbom se bavim cijeli život. S dirigentom i osnivačem jazz orkestra profesorom Brunom Baršićem surađivala sam godinama na Medicinskom fakultetu. Kao voditelj predmeta „Opće kompetencije liječnika specijalista“ koji slušaju svi polaznici specijalističkih poslijediplomskih studija na našem Fakultetu zamolila sam ga da u okviru modula „Liječnik profesionalac“ održi predavanje na temu „Liječnik profesionalac u slobodno vrijeme“.

Profesor Baršić za svako predavanje angažirao je cijeli jazz orkestar koji svaki puta odsvira nekoliko pjesama, a profesor budućim specijalistima prenosi svoju životnu filozofiju da je uz uspješnu stručnu i znanstvenu karijeru važno imati i posebno vrijeme za sebe u kojem se možemo baviti s onim što nas usrećuje. I tako, nakon niza predavanja u kojima sam samo slušala, profesor me nagovorio da donesem svoju flauti i da im se pridružim.

Na žalost, u izbornoj noći nećemo svirati, budući naš maestro profesor Bruno Baršić vodi Respiracijski centar u Bolnici Dubrava i tamo je u ovom trenutku potrebniji.

Ipak, svi mi iz orkestra se nadamo da će se staro normalno brzo vratiti i da će se zvuci Green Hill Club-a opet čuti sa Zelenog brijega u Zagrebu.

M. Marković/Foto:


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->