Dramatično na suđenju Perkoviću i Mustaću: Najavljen preokret, svjedočio Špiljkov sin Vanja

20 srpnja, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

PRED Visokim zemaljskim sudom u Münchenu u ponedjeljak je nastavljen proces protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća zbog optužbe za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Münchena.Kao prvi svjedok se u ponedjeljak treba pojaviti Zdravko Borojević, osoba povezana s Vinkom Sindičićem, bivšim djelatnikom Službe državne sigurnosti i jednom od mogućih krunskih svjedoka u ovom procesu.

Borojević se nije pojavio u sudnici pa se sudac Dauster opet požalio na hrvatsko pravosuđe da neuredno uručuje pozive svjedocima, a potvrdu o uručenju poziva ni danas nisu dobili.

Dauster je upozorio i Zdravka Mustaća da se njegova braniteljica Lidija Horvat, tijekom saslušanja Josipa Manolića video vezom iz Zagreba, u sudnici pojavila kao na prepad.

“Nisam želio intervenirati, ali to tako ne ide i na to ću upozoriti Lidiju Horvat. Sud u Zagrebu je u tom slučaju bio samo izdvojena sudnica ovog suda u kojem ja odlučujem tko smije nazočiti suđenju, a tko ne”, rekao je Dauster.

Perkovićev branitelj dr. Rihard Beyer najavio je za srijedu veliki preokret. Kazao je da su za svjedoka pozvali Milana Damjanovića iz Banja Luke. Beyer ga je predstavio kao djelatnika Vojno zrakoplovne akademije JNA, bivšeg vojnog atašea u Londonu pa operativnog suradnika Informativnog centra Generalštaba JNA. Ukratko, Damjanović je bio agent KOS-a.

Dr. Bayer navodi da će sud uvjeriti da je Đureković ubijen po nalogu KOS-a zbog njegovih saznanja o podzemnom vojnom aerodromu Željava i vojnim naftnim rezervama INA-e te da shodno tomu Josip Perković i Zdravko Mustać s ubojstvom nemaju veze.perković, munchen

Na klupi za svjedoke danas se pojavio Vanja Špiljak, sin bivšeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Mika Špiljka. Nalog za ubojstvo Stjepana Đurekovića, navodi se u optužnici, dao je upravo Vanjin otac Mika Špiljak kako saznanja o gospodarskom kriminalu u INA-i, a u koji je upleten njegov sin, ne bi ugrozila njegovu političku karijeru.

Šezdesetdevetogodišnji poduzetnik nastanjen u Zürichu, Vanja Špiljak je pred sudom svjedočio da je u INA-i radio od 1968. do 1971. i nakon povratka iz inozemstva, od 1976. do 1987., te je u pojedinostima objašnjavao po kojim načelima je funkcionirala tadašnja INA.

“U tom razdoblju sam se bavio raznim djelatnostima. Od 1976. do 1980. u Beogradu kao savjetnik komercijalnog direktora na poslovima dobivanja dozvola za uvoz i izvoz različitim ministarstvima, a nakon toga sam u Zagrebu preuzeo funkciju komercijalnog direktora u odjelu za koordinaciju poslova u inozemstvu”, rekao je Špiljak.

Od 1981. do 1983. je radio kao pomoćnik direktora INA Commerce, no Špiljak, kako kaže, nije sudjelovao u poslovima vanjske trgovine s obzirom na to da je u rujnu 1982., započeo proces istraga oko mogućih malverzacija unutar INA-e u kojemu je i sam sudjelovao.

“Ja sam i sam sudjelovao u radnoj skupini koja je surađivala i koordinirala istragu s istražnim organima”, rekao je Špiljak.

U rujnu 1983. je prešao u poslovodni odbor INA-e, zadužen za poslove s JNA, gdje je ostao do 1987., kada je otišao u Švicarsku. No istraga je, kako je nadalje svjedočio Špiljak, vođena i protiv njega samog.

“Istraga je vođena i protiv mene zbog anonimne dojave jednog djelatnika INA-a, točnije INA Commerce i to za dva slučaja. U listopadu su policajci izvršili pretres mog ureda i zaplijenili mnoge spise”, rekao je Špiljak.

Špiljak je objasnio kako je o razlogu istrage saznao mnogo kasnije, kada se Hrvatska spremala za ulazak u Europsku uniju i kada je osnovano saborsko povjerenstvo koje se bavilo ovim pitanjem.

“Žao mi je da oca nisam pitao više o tom slučaju. No iz dokumenata koje sam imao kasnije sam saznao da je djelatnik INA Commerca Ivica Burić anonimno nazvao Stanu Dolanca i rekao mu da se u mom radnom stolu nalazi velika količina gotovine. Dolanc je tada republičkom sekretaru SUP-a Pavlu Gažiju naredio da izvrši pretres. Tada nisu naravno našli ništa. Do dan danas mi nije jasno kako je ovakva istraga mogla biti provedena na temelju anonimne dojave”, rekao je Špiljak.perkovic_sudenje-hrt-660x330[1]

“Nekoliko mjeseci kasnije isti djelatnik INA-e Burić me prijavio da sam uvezao zrakoplov mimo važećih propisa. Nakon toga je sve obustavljeno”, rekao je Špiljak.

“Moj otac je 1982. htio otići u mirovinu. No tada je donesena odluka da on zamijeni Vladimira Bakarića na dužnostima zastupanja Hrvatske u saveznim organima”, odgovorio je Špiljak na upit suca u vezi s funkcijama njegovog oca Mike početkom osamdesetih.

Đurekovića, koji je ubijen u srpnju 1983. Špiljak, kako kaže, nije upoznao.

“S odjelom marketinga, na čijem čelu je stajao Stjepan Đureković, nisam po prirodi posla imao kontakta”, rekao je Špiljak. U razgovoru s ocem Vanja je zaključio da se glede svih optužbi na njegov račun radilo o intrigama.

“Ja precizno ne bih mogao odgovoriti na pitanje tko stoji iza toga. No Stane Dolanc je, protiv svih normi, izišao u medijima s tvrdnjom o pronevjeri od četiri milijuna dolara, prije rezultata svih istraga. On je tjedan dana kasnije govorio o dva milijuna. I to u nedjeljnom dnevniku koji je bio gledan u čitavoj Jugoslaviji”, rekao je Špiljak.

Na pitanje suca koji bi mogli biti motivi Stane Dolanca da diskreditira obitelj Špiljak, svjedok je odgovorio da može samo špekulirati.

“Nešto kasnije Franjo Kajfež (tadašnji poduzetnik, kasnije ministar u hrvatskoj vladi) predsjedništvu SRH piše pismo u kojem kaže kako ga je Gaži prisilio da kaže kako je nazočio susretu u Milanu gdje sam navodno primio mito. Susretu je navodno prisustvovao i Gojko Santrić. Kajfež u pismu piše da nikad nije prisustvovao tom susretu”, rekao je Špiljak.

Gaži je, kako dalje svjedoči Špiljak, u više navrata od Kajfeža tražio da ponovno lažno svjedoči i tereti ga.

“Gaži je kasnije tvrdio da je morao prekinuti istragu u INA-i zato jer ‘tamo rade djeca narodnih heroja’. Kada je Gaži bio natjeran da kaže tko ga je natjerao da prekine istragu, reagirao je optužbom da su neki članovi hrvatskog vodstva ‘ruski obavještajci’ “, rekao je Špiljak.

Špiljak je rekao kako je optuženog Zdravka Mustaća upoznao još u osamdesetima na jednom od sastanaka vezanih uz pitanje društvene zaštite, a Josipa Perkovića je upoznao nakon svog svjedočenja u procesu protiv Krunoslava Pratesa.

Saslušanjem Vanje Špiljka završilo je današnje ročište, a proces se nastavlja u srijedu.

Slijede burni dani u minhenskoj sudnici. Nakon svjedočenja agenta KOS-a Milana Damjanovića, svjedočit će agent SIS-a Antonio Lekić, po onome što Maxportal zna, krunski svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaću.

D. Lukić/foto:hrt


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->