Ekskluzivno: Sarajevo priprema optužnicu protiv Dragana Čovića za ratne zločine

ožujak 23, 2017 maxportal
Share Button

Maxportal ekskluzivno doznaje da Tužiteljstvo BiH priprema nove optužnicu protiv 11 Hrvata, među kojima je i Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH 

Remzije Smailagić, tužiteljica Tužiteljstva BiH privodi kraju istragu protiv 11 osoba, predmet je zaveden pod brojem T20 KTARZ 0006277 09, a uskoro bi mogao rezultirati i podizanjem optužnice.  Najzvučnije imena su Dragana Čovića i  Berislava Pušića.

Tko je pod istragom?

Tužiteljstvo BiH istražuje zločine protiv čovječnosti u Mostaru i Čapljini i to nad Srbima i Bošnjacima i svi od optuženih, upravo zbog ove kvalifikacije, najvjerojatnije će biti optuženi po Kaznenom zakonu BiH, daleko rigoroznijem nego što je to Kazneni zakon SFRJ, zakon koji je bio na snazi tijekom počinjenja djela.

Berislav Pušić, kojemu u Haagu traje žalbeni postupak u predmetu za koji je u nepravomoćnoj presudi osuđen na 10 godina zatvora, pod istragom je u predmetu vezanom za mostarske Srbe, gdje se Pušića sumnjiči kao djelatnika Vojne policije HVO-a.

 

Istraga se vodi i protiv Stanka Božića, ravnatelja zatvora na Helidromu u ratno vrijeme,a  s njim je povezana i istraga protiv Dragana Čovića koji se sumnjiči za zločin protiv čovječnosti, jer je kao tadašnji direktor tvornice Sokol Mostar dovodio i koristio ratne zarobljenike iz Heliodroma. Trenutno se istražuje jesu li se neki od zarobljenika nestali u vrijeme dok su radili u tvornici.

Istražuje se i Petar Krndelj, kao nekadašnji zamjenik zapovjednika civilne policije u Čapljini kojemu već teče proces na Sudu BiH u Sarajevu za događaj na Čeljevskoj adi i koji je u završnoj fazi, a presuda se očekuje u lipnju ove godine. U ovoj istrazi radi se o novom predmetu vezanom za sabirne centre u Čapljini.

Pune ladice fasikla

Pod istragom Tužiteljstva BiH je i Vinko Ćorić, nekadašnji krim tehničar civilne policije u Čapljini, Jure Barišić, zapovjednik sektora civilne policije u Čapljini, Ivica Čutura, policajac u Počitelju koji ima sličan predmet kao i u slučaju kod Krndelja te Nedjeljko Martinović, krim djelatnik civilne policije Čapljina.

Istraga Tužiteljstva BiH odnosi se i na Marijana Prcu, nekadašnjeg krim djelatnika civilne policije u Stocu protiv kojega je podignuta optužnica 2001. godine, zajedno s Perom Ragužem ratnim zapovjednikom civilne policije u Stocu i Brankom Kvesićem jednim od šefova MUP-a Herceg Bosne.

Pod istragom je i Ivan Kraljević, bivši krim. djelatnik vojne policije, koji je već u sudskom procesu s još šest osoba za vojno-istražni zatvor u Ljubuškom te je u tijeku je izvođenje svjedoka. U novom slučaju radi se o istrazi za novo djelo u svezi sa sabirnim centrima u Čapljini.

Na popisu istražitelja je Ante Buhovac, vojni policajac na Helidromu, koji je već osuđen za Helidrom i izdržao kaznu, a ovdje se provodi istraga zbog sumnje u počinjenje novog kaznenog djela.

Istrage koje se vode ne moraju nužno rezultirati i podizanjem optužnice, no dosadašnje iskustvo izvlačenja predmeta iz ladica prema političkim potrebama u vrlo nezgodan položaj dovodi hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Nije nevažno spomenuti da je i sam Čović na jednoj od posljednjih sjednica Predsjedništva HNS-a ‘off the records’ najavio mogućnost podizanja optužnice za ratni zločin.

M.M./foto:Narodne.netKomentari
Share Button