Odgovor Fortenove: Grmoja ne zna što radi Foretenova ni tko je Zdravko Mamić

8 siječnja, 2024 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mostovci Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot u ponedjeljak su u Saboru iznijeli saznanja o kaznenim djelima kojima je, kako tvrde, Fabris Peruško oštetio Fortenovu u korist Pavla Vujnovca i na taj način mu omogućio preuzimanje kompanije.



O svemu se očitovala i Fortenova čiju reakciju prenosimo u cijelosti.

Saborski zastupnici stranke Most Nikola Grmoja i Zvonimir Troskot u današnjem su istupu u Hrvatskom saboru ponovili niz teza o poslovanju Fortenova grupe koje su u javni prostor već plasirane od strane ruskih aktera s interesima u Fortenova grupi, a koji su pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, te koji su, kršeći sankcije, prikriveno i nezakonito pokušali sakriti sankcionirano suvlasništvo.

Zašto su gospodin Grmoja i gospodin Troskot danas postali dobrovoljni ili plaćeni zastupnici plasiranja teza i retorike sankcioniranih ruskih aktera s interesima u Fortenova grupi nije nam poznato, ali sadržaj današnjeg istupa daje nam razloga sumnjati u njihovu istinoljubivost.

Zastupnik Grmoja je danas pred medijima čitao dio tužbe sankcioniranog ruskog SBK Art LLC-a o kojem je sud u Nizozemskoj raspravljao krajem prošle godine i koji je u potpunosti odbijen. Iste teze iznio je kroz hrvatske medije pravni zastupnik Saifa Alketbija, navodnog vlasnika SBK Art-a i Miodraga Borojevića, njegovog savjetnika, u rujnu prošle godine kada je u ime vlasnika SBK Art-a najavio podizanje kaznenih prijava, sa sadržajem koji su zastupnici Grmoja i Troskot prezentirali danas.

I dok zastupnik Grmoja najavljuje podizanje još jedne takve kaznene prijave idući tjedan, njega i zastupnika Troskota od kaznene odgovornosti za javno izgovorene laži i konstrukcije na račun Fortenova grupe i glavnog izvršnog direktora Fabrisa Peruška štiti imunitet, koji obilato koriste kako bi širili neprovjerene, neutemeljene i opasne optužbe nerazumijevajući o čemu govore, potpuno nekritički, iz samo njima poznatih razloga.

“Grmoja i Troskot pokazuju nerazumijevanje”

Zastupnik Nikola Grmoja i zastupnik Zvonimir Troskot na današnjoj konferenciji za medije pridružili su se tezama koje su pravni zastupnik i osobe povezane sa sankcioniranim ruskim SBK Art LLC-a, iznosili proteklih mjeseci više puta pred nizozemskim sudovima. Podsjećamo da je nizozemsko pravosuđe već četiri puta odbilo zahtjeve sankcionirane osobe SBK Art i njezina navodnog vlasnika, što potvrđuje zakonsku utemeljenost svih poteza uprave Fortenova grupe.

Dok zastupnik Grmoja opetovano pred medijima zaziva “sto godina zatvora za Peruška” izgovarajući redom neistine i neviđeno konstruirajući, sam ne preuzima nikakvu odgovornost, znajući da je debelo zaštićen od istrage istih onih institucija za koje je najavio da će na njih raditi pritisak.

Istovremeno zastupnici Grmoja i Troskot pokazuju nerazumijevanje tko je tko i što je čija uloga u poslovanju Fortenova grupe – ne razumiju što radi Fortenova grupa, što Zagrebačka banka, tko je Zdravko Mamić, kakvi su odnosi s dobavljačima i kreditorima ili uloga odnosno izostanak uloge Vlade Republike Hrvatske u upravljanju kompanijom.

Najava prikupljanja potpisa saborskih zastupnika u podršci kaznenoj prijavi, kakva je već podnesena od strane navodnog vlasnika sankcioniranog SBK Art-a, predstavlja pokušaj izravnog političkog pritiska na sudove. Činjenica da su dva hrvatska saborska zastupnika pristala biti glasnogovornikom teza sankcioniranih ruskih suvlasnika nažalost predstavlja i njihovo uključivanje i sudjelovanje u radu sankcioniranog ruskog SBK Art-a.

Naime, pravni zastupnici SBK Art-a u tužbi pred Sudom Europske unije protiv Europske komisije, upravo pokušavaju ishoditi sudsko ukidanje sankcija EU nad kompanijom SBK Art LCC. Pri tome pravni zastupnici ruskog SBK Art-a pred Sudom EU kao dokaze za svoje teze prezentiraju upravo izjave saborskih zastupnika, prenesene na njihovim internetskim stranicama i u hrvatskim medijima. Ta taktika je već korištena pred nizozemskim sudom, ali se tamo pokazala neuspješnom. Dodatno, zastupnici Grmoja i Troskot iznošenjem ovih neistina pomažu i bivšem vlasniku bankrotiranog Agrokora Ivici Todoriću u arbitražnom postupku koji je pokrenuo protiv Republike Hrvatske, odnosno svih njezinih građana.

Želimo vjerovati da niti jedan hrvatski saborski zastupnik nije svjesni pomagač sankcioniranih osoba širenjem neistina, uključujući i zastupnike Grmoju i Troskota. No, eventualna vješta instrumentalizacija zastupnika ili njihova neupućenost ne mogu biti izgovor i opravdanje za iznošenje neistina.

Zastupnik Grmoja u pripremi i pompoznoj najavi današnje konferencije za medije niti u jednom trenutku nije od Fortenova grupe tražio točne informacije ili pojašnjenja tuđih teza koje je nekritički plasira u javni prostor. To pokazuje da ga istina zapravo ne zanima te mu je primarni cilj bio iznijeti te teze pred što većim auditorijem.

“Očekujemo da transparentno iznesu izvor neistinitih teza”

Stoga, od zastupnika Grmoje i zastupnika Troskota kao minimum očekujemo da transparentno iznesu izvor neistinitih teza o Fortenova grupi koje nekritički preuzimaju i šire dalje, navedu razloge neprovjeravanja informacija i svakako deklariraju svoj sukob interesa u kojem se moguće nalaze, zavisno od prirode odnosa koji imaju s izvorima netočnih informacija.

Ovim putem odbacujemo i svaki pokušaj politizacije poslovanja Fortenova grupe te podsjećamo zastupnika Grmoju kako je Fortenova grupa, koja postoji od travnja 2019. godine, privatna kompanija čije poslovanje nema veze s Vladom Republike Hrvatske niti je pod bilo čijim političkim utjecajem.

Postupak izvanredne uprave Agrokora i formalno je završen rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu od 19. srpnja 2022., izvanredni povjerenici u tom postupku bili su na prijedlog Vlade RH imenovani od strane Trgovačkog suda u Zagrebu, a na postupak restrukturiranja Agrokora kroz stečaj nije potrošena ni kuna iz hrvatskog državnog proračuna. Nazivati glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe Fabrisa Peruška “Plenkovićevim povjerenikom” je politikanstvo najniže razine, čak i ispod vrlo niske razine koju smo već doživjeli od zastupnika Grmoje.

Zastupnike Grmoju i Troskota podsjećamo da je upravljanje Fortenova grupom, kao i postupak promjene njezine vlasničke strukture, u skladu s najboljim svjetskim praksama u kontinuitetu praćeno nadzorima i savjetima ovlaštenih pravnih, investicijskih i revizorskih kuća, a zakonitost cijelog postupka četiri puta su potvrdili nadležni nizozemski sudovi. Uz to, upravljanje Fortenova grupom pomno prati i američki investicijski fond HPS, kao njezin kreditor. Niti jedan pojedinac u Fortenova grupi ne može sam dogovoriti i odobriti poslovne transakcije, već odluke donose upravljačka tijela koja se u svakom trenutku sastoje od pet do devet članova.

Tako da ovim putem zahvaljujemo zastupnicima Grmoji i Troskotu na njihovoj brizi za poslovne procese unutar Fortenova grupe, koja zaista nije potrebna. Prateći njihovo djelovanje možemo samo zaključiti da u našoj kompaniji nemamo potrebe za uslugama stručnjaka profesionalnog profila cijenjenog gospodina Gromoje i gospodina Troskota.

Konačno, zastupnike Grmoju i Troskota podsjećamo kako Fortenova grupa u Hrvatskoj zapošljava više od 25.000 vrijednih zaposlenica i zaposlenika, od čijeg rada i poreza i on prima plaću. Stoga bi u svom zastupanju interesa sankcioniranih aktera protiv EU i Republike Hrvatske zastupnici Grmoja i Troskot bitno bolje trebali voditi računa da radi nečijih partikularnih interesa ne šire neistine kojima ugrožavaju poslovanje najveće hrvatske kompanije, s ukupno 45.000 zaposlenika.

Na kraju, budući da ulazimo u izbornu godinu, kao najveća kompanija pozdravili bismo da svi naši saborski zastupnici grade svoju političku poziciju na konstruktivnim vizijama, idejama i temama koje su od razvojnog i strateškog značenja za Republiku Hrvatsku i njezine građane, umjesto bavljenja ovakvim politikanstvom u kakvo se upuštaju zastupnici Grmoja i Troskot, navodi Fortenova.

R.I. /Foto: press

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->