Glasnogovornica SDP-a Durđica Klancir vodila je harangu protiv Anite Malenice

srpanj 14, 2017 maxportal
Share Button

Izboru novinarke Ante Malenice u Vijeće za elektroničke medije prethodila je rijetko viđena medijska harnaga, a u njenu obranu stali su brojni ugledni novinari različitih svjetonazora i političkih opredjeljenja.Maxportal je primio informaciju da je harangu protiv Malenice organizirala Đurđica Klancir, novopečena glasnogovornica SDP-a.

Anita Malenica za članicu VEM-a izabrana je u sjednici Hrvatskog sabora u petak  14. srpnja. Na istoj sjednici  Sabor je, na njen zahtjev, dužnosti predsjednice Vijeće za elektroničke medije razriješio Mirjanu Rakić, a na tu je dužnost imenovao Damira Hajduka.

Zbog isteka mandata razriješena je članica Vijeća Vesnu Roller, a članovima Vijeća, uz Anitu Malenicu, imenovani su Vanja Gavran i  Davor Marić.

Nakon što je imenovana u Saboru Anita Malenica na facebooku je napisala:

“Hvala svima na potpori. Hvala i onima koji su me izabrali u Vijeće. Mrziteljima koji su me blatili opraštam.Učinili su to stoga jer njihova “glasnogovornica” nije prošla u Vijeće a bila je kandidatkinja među nas 63. Bog ih blagoslovio.”

Medijsko-politička haranga protiv Malenice krenula je nakon objave da je ušla među tri kandidata za Vijeće. Kronologija događaja, kako je predočena Maxportalu, izgleda ovako:

Kad je objavljeno da je Malenica među tri kandidata za članstvo u Vijeću za elektroničke medije Đurđica Klancir pokreće akciju. U tajništvu HND-a traži dokumentaciju o Aniti Malenici koja je 2001. godine prijavljena Vijeću časti HND-a zbog intervjua s Ljubom Ćesićem Rojsom objavljenim u Slobodnoj Dalmaciji.

U autoriziranom intervjuu Rojs je u negativnom kontekstu govorio o Milanki Opačić, kao bivšoj tajnici Jovana Raškovića. Opačić je bila uvrijeđena, ali umjesto da prijavi Rojsa krenula u progon novinarke i prijavila je Vijeću časti HND-a.

Vijeće časti HND-a je te 2001. godine Malenici zamjerilo što tijekom intervjua nije imala odmak od Rojsovih izjava i Slobodnoj Dalmaciji izrekla upozorenje.

Kad je Klancir pribavila odluku Vijeća u SDP-u nije bilo otimanja tko će s tom informacijom istupiti u javnost. Većina zastupnika svjesna je da Anita Mlenica ima primjeren javni autoritet i da će izazvati otpor novinarske struke.

Stvar je u svoje ruke ipak uzeo SDP-ov komandos Damir Tomić iz Đakova, član saborskog Odbora za medije. Usprotivio se izboru Malenice za članicu VEM-a argumentom da ju je Vijeće časti HND-a prozvalo zbog govora mržnje pa je neprimjereno da ona danas u Vijeću regulira rad drugih medija.

SDP-ov zastupnik Tomić je zbog nekoliko medijskih istupa na sebe navukao bijes brojnih SDP-ovaca koji mu prigovaraju da zbog njega ( i Stazića) javnost danas SDP tretira kao stranku koja se bavi samo ustašama i partizanima. I zbog toga gubi izbore.

Nakon Tomićeva istupa, i teksta na portalu Index, Malenica je odgovorila:

“Milanka Opačić se uvrijedila jer ju je (Rojs) prozvao da je bila tajnica Jovanu Raškoviću, čelniku Srpske demokratske stranke. Milanka Opačić nije tužila Rojsa nego mene Sudu časti novinarskog društva, čija predsjednica je u to doba bila Sanja Modrić. To je cijela istina, a ostalo su podmetanja”.

Ostalo je javnosti poznato. Brojni novinari, i lijevi i desni, i crveni i crni, dali su joj nepodijeljenu podršku. Sabor je na plenarnoj sjednici potvrdio njeno imenovanje. Za njeno imenovanje glasovalo je 85 zastupnika, protiv 30, a 19 je bilo suzdržanih.

Nakon izbora Malenica se oglasila na facebooku: “Dragi moji fb prijatelji od ponedjeljka više ne mogu komentirati ni medije ni politiku. Od mene, ubuduće, samo sport i glazba. Hvala!” Isto je odgovorila i na naš upit vezano za Durđicu Klancir.

S informacijama koje smo primili razgovarali smo i s Đurđicom Klancir, a njena izjava na upit Maxportala je “No comment”.

M. Marković/foto: pxll/hrtKomentari
Share Button