Hrvatska vojska iz zraka snimala uklanjanja tornja katedrale, objavili su video

travanj 18, 2020 maxportal
Share Button

Snimanjem iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom uklanjanja tornja zagrebačke katedrale, Hrvatska vojska dala je na raspolaganje zajednici još jednu svoju sposobnost, jer se tako omogućio brži i efikasniji način skidanja tornja oštećenog u potresu, istaknulo je u subotu Ministarstvo obrane.Uloga Hrvatske vojske u pothvatu uklanjanja tornja zagrebačke katedrale tijekom protekla dva dana bila je višestruka. Osim pripadnika Inženjerijske pukovnije, u tom povijesnom pothvatu sudjelovali su i pripadnici Vojno-obavještajne satnije na čelu sa zapovjednikom Vojno-obavještajne satnije bojnikom Mariom Maslovom koji su snimanjem iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom omogućili brži i efikasniji postupak uklanjanja tornja, navodi se u priopćenju MORH-a.

U pothvatu uklanjanja tornja zagrebačke katedrale sudjelovalo je sedam pripadnika Inženjerijske pukovnije i tri letjelice

“Postrojba je tijekom protekla dva dana imala zadaću staviti pod nadzor iz zraka područje radova s glavnim fokusom na sam sjeverni toranj i mjesto detonacije odnosno četiri potporna stupa u perimetru od 360 stupnjeva, što je uspješno i odrađeno“, pojasnio je bojnik Maslov.

Istaknuo je kako je tijekom te aktivnosti bio angažiran tim od sedam pripadnika Inženjerijske satnije.

“Kod te kontrolirane detonacije odnosno rušenja spojeva između 72. i 73. reda katedrale bilo je iznimno bitno utvrditi iz zraka i bočno te sa svih strana da je postupak uklanjanja tornja uspješno snimljen kako bi se naknadno mogao analizirati sam tijek uklanjanja tornja“, izjavio je bojnik Maslov pojasnivši da su u svakom trenutku u zraku bilu aktivne tri letjelice koje su kontrolirale cijeli postupak uklanjanja tornja.

Kako je dodatno pojasnio bojnik Maslov, tako je omogućen prikaz slike iz zraka na zemlji u realnom vremenu.

“Osim snimanja u zraku, osigurali smo stručno vođenje stručnog tima sa zemlje te prikaz mikro slike s detaljima iz zraka na zemlji u realnom vremenu tijekom cijelog procesa odvajanja vrha tornja katedrale, što je još jedna od sposobnosti Hrvatske vojske i besposadnih zrakoplovnih sustava, istaknuo je.

Bojnik Maslov poručio je kako je to bila jedna od zahtjevnijih operacija jer su letjelice morale biti jako blizu dizalica i tornju te jedna drugoj.

“Iako je ovo bila jedna od zahtjevnijih operacija jer su letjelice morale biti jako blizu dizalica i tornju te jedna drugoj što je zahtjevalo iznimne vještine pilota i spottera na zemlji, Hrvatska vojska je još jednom pokazala i dokazala da je sprema i sposobna u svakom trenutku pridonijeti zajednici i pomoći narodu kad god se to od nje zatraži”, istaknuo je bojnik Maslov te poručio: „Zajedno smo jači i brži, a ljubav prema Domovini misao je vodilja koja nam uvijek daje vjetar u leđa i omogućuje da odradimo sve, pa i naizgled nemoguće zadaće!“

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona, skinut je u petak kontroliranom eksplozijom, jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu, 22. ožujka, postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora. Vrh južnog tornja katedrale urušio se 22. ožujka u jakom potresu koji je taj dan pogodio Zagreb

R.I. /Foto:morh

Komentari
Share Button