Glavaš došao u Osijek, na dočeku i branitelji iz Savske: Hrvatska je danas podijeljena kao i 1946.

1 veljače, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Branimir Glavaš stigao je oko 20.30 u Osijek. Granicu je prešao oko 19.30 i nakon više od pet godina u izgnanstva vratio se u Hrvatsku “Prije nepunih šest godina kada sam otišao iz herojskog grada iz moje domovine Hrvatske u egzil, ostavio sam iza sebe državu i koliko toliko složan hrvatski narod. A gdje smo danas? Danas je Hrvatska podijeljenija nego ikada. Podijeljena je kao u vrijeme nakon Drugog svjetskog rata. Takav odnos među hrvatskim narodom ne jamči budućnost, uspjeh i prosperitet Hrvatske o čemu smo maštali 1990., 1991 i svih poratnih godina, Bljeska, Oluje i  mirne reintegracije”, rekao je Galavaš po dolasku u Hrvatsku.

Uoči povratka u Osijek u Drinovcima je rekao: ‘Vraćam se kući, danas je radostan slavljenički dan. Sutra je novi dan – kreću nove radne obveze u smislu pravne bitke’ glavaš, doček

“Presretan sam što sam ovdje. Sutra ćemo se počet bavit pravnim problemima. To je u prvom redu pravna bitka, nastavak za dokazivanje nevinosti. Sve preostalo vrijeme ću uložit ću politički rad. Novom predsjedniku i novoizabranom vodstvu pomagati ću u radu u stranci kako bi se učvrstila i pripremila za nadolazeće parlamentarne izbore koji slijede”, prve su riječi Branimira Glavaša nakon što je oko 19,15 ušao u Hrvatsku na graničnom prijelazi Slavonski Šamac.

Glavaš je na prelaz granice čekao oko jedan sat jer je s bosanskohercegovačke strane još na snazi bila zabrana izlaska iz zemlje, koja je na snagu stupila u vrijeme kada je dobio dopuštenje da vikende provodi izvan zatvora. “U ponedjeljak ne očekujem ništa. Ne očekujem da će biti neko ročište, jer moj odvjetnik nije dobio poziv. Postoji mogućnost da u ponedjeljak odluku donese sudac pojedinac, tada sudac pojedinac nije u obavezi pozvati odvjetnika, ili mene ili državno odvjetništvo”, rekao je Glavaš.

U slučaju da o zahtjevu državnog odvjetništva raspravlja izvanraspravno vijeće, tada će, kako je istaknuo, poziv dobiti moj odvjetnik i ja osobno.

Naglasio je kako će drugostupanjsku odluku donijeti slijedećih dana Izvanraspravno vijeće.glavaš đuro g

“U svakom slučaju, istaknuo je Glavaš, očekujem da prijedlog tužiteljstva bude odbijen i da nastavim obranu sa slobode”. Glavaša je u Slavonskom Šamcu dočekalo stranačko vodstvo predvođeno Vladimirom Šišljagićem, Borom Grubišićem i Dinkom Burićem.

Glavaš je u siječnju pušten iz zatvora u Mostaru nakon što je hrvatski Ustavni sud ukinuo presudu Vrhovnog suda po kojoj je u zatvoru proveo pet godine zbog ratnih zločina nad srpskim civilima počinjenih na području Osijeka 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Glavaša došli su u Osijek dočekati građani iz brojnih gradova i mjesta Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Stigli su i branitelji iz Savske, Glavaš se srdačno pozdravio s Đurom Glogoškim, Antom Deurom, Josipom Klemom i još nekoliko prosvjednika iz Zagreba.

“Dragi prijatelji, Hrvati i Hrvatice, sve vas pozdravljam u svoje osobno ime, ali i u ime svih branitelja koji su branili ovaj herojski grad Osijek i istočne granice Republike Hrvatske od velikosrpske agresije, i u ime svih onih drugih branitelja koji su pripadali svim herojskim aktivnim i pričuvnim brigadama HV-a i koji su bez ikakvih kalkulacija položili i svoje zdravlje i živote i bili spremni dati sve što imaju da bi Hrvatska danas živjela.

Prije nepunih 6 godina kada sam otišao u egzil, ostavio sam državu i koliko-toliko složan hrvatski narod koji je još baštinio tekovine prvog predsjednika Franje Tuđmana, a gdje smo danas, gdje smo danas? Hrvatska podjeljenija nego ikada, kao u vrijeme Drugoga svjetskoga rata. To nije dobro za jedinstvo, takvo ponašanje i odnos među hrvatskim narodom ne jamči uspjeh, budućnost, prosperitet i izgradnju hrvatske države po mjeri hrvatskog čovjeka, ono o čemu smo maštali od ’91 sve do Bljeska i Oluje.

Danas čujemo glas hrvatske savjesti, a hrvatska savjest su hrvatski branitelji koji su branili novostvorenu ali napadnutu hrvatsku državu. Glas za borbu i dostojanstvo države su oni, jerupravo taj rat i temelji države i hrvatske državnosti danas su ugroženi negativnim odnosima hrvatske vlasti prema hrvatskim svetinjama na kojima se zasniva hrvatska državnost.

Podjele dolaze i s lijeva i s desna, ne napadam niti branim, ali upirem prstom i u jedne i u druge da snose odgovornost za hrvatsku državu, jer je nismo tako zamislili. Na nama starima je odgovornost, a još veća odgovornost je na vama mladima da se izgradi hrvatska država po standardima svih hrvatskih ljudi, hrvatske Slavonije i Baranje i hrvatske Dalmacije i hrvatskog Međimurja i Istre i središnje Hrvatske.

I Hrvati iz BiH su u velikom postotku branili hrvatsku državu na povijesnim prostorima hrvatske države, ali u jedinicama HV-a i stoga ne dozvolimo da se pravi razlika između HV-a i HVO-a, prvi predsjednik Franjo Tuđman u svojoj poslanici ’96 jasno je naglasio jedinstvo hrvatskog naroda, bez obzira živi li u RH ili na hrvatskim povijesnim prostorima, u susjednoj suverenoj državi. Zalagao se za ravnopravnost svih hrvatskih branitelja. Velik broj Hrvata iz BiH položio je živote pod hrvatskim znakovljem, tražim da pripadnici HVO-a imaju jednak status kao i hrvatski branitelji u hrvatskoj državi.glavaš klemm

U tom smislu u potpunosti ja osobno i moji suradnici dajemo potporu hrvatskim braniteljima koji više od 100 dana izražavaju nezadovoljstvo u Savskoj 66.

Ako ova vlast, ako oni nisu u stanju služiti hrvatskome narodu, ako nemaju minimum savjesti da poštuju njihovu žrtvu iz 90-ih tada je uistinu sazrelo vrijeme da odu s vlasti i prepuste vlast onima koji će znati poštivati žrtvu hrvatskih branitelja.

I danas ima odlučnih, savjesnih i spremnih branitelja, spremnih da izraze nezadovoljstvo na drugim poljima. Kažem “NE!” progonu hrvatskih branitelja, nikada pobjednička vojska nije sudila svojim herojima do ove vlasti, neću se osvrnuti na svoj slučaj, samo najnoviji slučaj hrvatskoga generala Želja Sačića protiv kojega je neki dan podignuta optužnica, obveza svih hrvatskih građana i branitelja je da izraze nezadovoljstvo, pa ako treba i da podignu novi šator ispred DORH-a u Zagrebu”, kazao je.

“Oni nisu zaštitnici narodnih hrvatskih interesa, oni su sluge međunarodnih silnica Bruxellesa, sluge Washingtona, ne želimo one koji nisu žrtvovali mali prst za hrvatsku slobodu”, kazao je.

“Ova vlast je uzrok svih jada i razočarenja, treba nam novi zamah, da napunimo akumulatore, da budemo spremni za izazove i borbu. Nismo ispunili sve što smo obećali 90-e godine, Hrvatska po mjeri svakog čovjeka, svih struktura hrvatskog društva”, zaključio je Glavaš.

M. R./Hina
Foto: Željko Sas


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •