NIŠTA OD OBEĆANJA: Vlada u zadnji tren odustala od 1000 eura za svaku bebu

srpanj 27, 2016 maxportal
Share Button

Od jednokratne naknade u iznosu od 1000 eura za svako novorođeno dijete ipak neće biti ništa. Barem ne ove godine, potvrđeno nam je neslužbeno iz Vlade, piše Jutarnji list.– Vlada je odustala od donošenja uredbe kojom bi se takva naknada isplaćivala svoj djeci rođenoj nakon 1. rujna. Razlog je pravne prirode. Naime, prema pravnom tumačenju, uredba koju donese sadašnja tehnička Vlada ne može trajati dulje od 1. listopada ove godine. Bilo bi doista neozbiljno dići naknadu samo djeci rođenoj u rujnu – kaže naš sugovornik iz Vlade.

Ministrica socijalne politike Bernardica Juretić je najavila kako će Vlada na prvoj sjednici nakon raspuštanja Sabora donijeti uredbu sa zakonskom snagom kojom će podići naknadu za novorođenu djecu na približno 1000 eura te da će ona stupiti na snagu 1. rujna.

Međutim, prema članku 88. Ustava, uredbe Vlade donesene na temelju zakonske ovlasti prestaju vrijediti istekom roka od godinu dana od dobivene ovlasti ako Hrvatski sabor ne odluči drukčije, što znači da 1. listopada ove godine prestaje jednogodišnji rok u kojem takve uredbe mogu vrijediti.

Naknada od 1000 eura za svako rođeno dijete bilo je najzvučnije predizborno obećanje HDZ-a. Vlada ga je odavno mogla ispuniti, odnosno regulirati Zakonom, no odlagala je tu izmjenu zakona kojom se naknada diže sa sadašnjih 2328 kuna na planiranih 7483,5 kuna  jer u proračunu nije imala osiguran novac za cijelu godinu, nego samo za posljednja četiri mjeseca. Stoga su zakonske izmjene upućene u javnu raspravu tek u lipnju, s namjerom da stupe na snagu 1. rujna.

U međuvremenu je pala Vlada i raspustio se Sabor, te se zakon nije mogao donijeti u uobičajenoj proceduri.

D. L. /Foto:n1

 

Komentari
Share Button