Petar Škorić: Prijevremeni izbori u Splitu i na razini države bili bi spas za Hrvatsku!

28 veljače, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Šef splitskog HDZ-a, ratni suradnik generala Ante Gotovine, komentira aktualno stanje u gradskom parlamentu, situaciju unutar stranke, odlazak Drage Prgometa te plan u slučaju dolaska HDZ-a na vlast u Splitu



Je li Željko Kerum “miniranjem” neformalne koalicije s gradonačelnikom Ivom Baldasarom otvorio mogućnost novih izbora? Mislite li da će se kritičnost naspram aktualne vlasti nastaviti, s obzirom da je Kerum više puta pokazao kako mu nije problem promijeniti stranu?

– Prije svega g. Kerum i na političkoj pozornici djeluje kao trgovac, kojeg prvenstveno vode njegovi osobni interesi što je na brojnim primjerima do sada potvrdio. On je i omogućio dolazak na vlast SDP-a i dosadašnju većinu gradonačelniku Baldasaru. Potom se potvrdio se kao najpouzdaniji partner SDP-ovoj vlasti, na gradskoj i na državnoj razini. U svim ključnim odlukama podržavao je gradonačelnika Baldasara i premijera Milanovića. Prije nepunih mjesec dana čak ih je i javno nahvalio. Taj nagli politički salto mortale, podsjeća me bježanje s broda koji tone i pokušaj pravodobnog preustrojavanja. No to dovodi u pitanje svaku političku vjerodostojnost.

Do sada ni po čemu nismo mogli vidjeti spremnost gosp. Keruma za prijevremene izbore, niti da se radi o “miniranju” njegove koalicije s SDP-om. To potvrđuje i posljednji igrokaz oko Turističe palače gdje je upravo g. Kerum, unatoč javno deklariranom negativnom stavu, omogućavajem kvoruma dopustio da taj projekt prođe u ovom nakaradnom obliku. S ovakvim “kritičnim” nastupom on zapravo pokušava djelovati na dva suprostavljena kolosijeka. S jedne strane podignuti vlastitu cijenu i dobiti ustupke od gradonačelnika Baldasara i SDP-a, a s druge strane dodvoriti se Hrvatskoj demokratskoj zajednici koja je izgledni pobjednik parlamentarnih izbora.

Ako u HGS-u nastave najnovijim smjerom te dođe do paralize rada Gradskog vijeća zbog nedostatka kvoruma oko svih važnih pitanja, jeste li spremni za nove izbore u Splitu?

– Mi smo za izbore potpuno spremni, bez obzira na to kad oni bili. Fascinantna nesposobnost i nesnalaženje SDP-ove vlasti koja ni u čemu ne uspijeva, i od koje proteklom razodblju nismo dobili nikakav konkretan prijedlog ili projekt koji bismo mogli podržati, ide nam u prilog. U više samo navrata rušenjima kvoruma morali sprječavati donošenje više loših i štetnih odluka za Grad Splita.škorić

U Splitu imamo vlast koja je čista preslika Milanovićeve vlade, koja je zemlju dovela do ponora. Ne želimo da se to dogodi i u Splitu, pa se kao jedini konstruktivan zaključak nameću se prijevremeni izbori na razini Grada i na razini države. Za oboje je HDZ potpuno spreman.

U slučaju prijevremenih lokalnih izbora, tko bi bio kandidat HDZ-a i možda još važnije, kakav je plan stranke u slučaju dolaska na vlast?

– Mi držimo da je program važniji od kandidata. Sveobuhvatan, detaljan, beskompromisan program. Sve je u programu, jer on govori o kandidatima, o stručnosti i ambicijama, realnosti, obrazovanju, svemu. A nakon izbora služi kao kontrola rada.

Podsjetio bih Vas da su nezavisni stručnjaci, u suradnji s našim kandidatom ing. Vjekoslavom Ivaniševićem, napisali program od 156 stranica! Taj program, ili bolje rečeno strategija razvoja Splita za 2014.-2020. dotiče se svih problema, potencijala i mogućnosti Grada – od kotarske i infrastrukturne tematike, preko obrazovnog i socijalnog sustava, razvoja turizma i gospodarstva, pa do metropolitanskog pozicioniranja Splita kao centra Dalmacije kojem gravitira 1000 000 stanovnika.

S obzirom da je Split u ove dvije godine zapao u još veće probleme i da ni jedan gorući problem nije riješen, naš je program i sada aktualan, s do izbora ćemo ga dopuniti svim novim pitanjima i mogućnostima. Ponavljam: taj program nije naš, nego gradski! On je neizrecivo važan dokument, barem za raspravu o našoj budućnosti. Prilozima našeg 21 predsjednika gradskih kotareva i mjesnih odbora, te prijedlozima 16 stručnih pododbora koji proteklih godinu dana analiziraju postupke (zapravo promašaje!) ove gradske uprave, pripremili osnove projekata i prijedloga rješavanja svih bitnih pitanja u gradu Splitu.

Da smo mi dobili izbore 2013. već bismo bili pokrenuli sanaciju Karepovca, stavili Dračevac u funkciju poduzetničkog centra, informatizirali rad i upravljanje kvalitetom gradske uprave, oformili (od postojećih zaposlenika) tim od barem 50 ljudi za rad na EU fondovima… Uređenje žnjanskog platoa i zapadne obale bili bi pri kraju. Imali bismo projekt uređenja Istočne obale i projekt cjelovitog uređenja obalnog pojasa sve do Stobreča, itd.

A o samom kandidatu će odlučiti odgovarajuća tijela Hrvatske demokratske zajednice, ali sigurni smo da će kandidat prije svega biti ugledna i cijenjena osoba koja može od Splita napraviti prosperitetan grad, lijepog i ugodnog življenja i kojom će se građani ponositi.

Koji su najveći grijesi gradonačelnika Baldasara?

– Prema dosadašnjim radnim učincima naš gradonačelnik g. Baldasar gotovo da je bezgrešan… jer se ništa ne radi. Strašan je, neoprostiv, njegov grijeh nečinjenja! Njegovo nečinjenje dovelo je, na primjer, Hajduk u situaciju u kojoj je sada., a da ne pričamo o katastrofalnom financijskom i sportskom stanju u KK Split.

Ne postoji institucija u području kulture koja zahvaćena barem jednom aferom od strane aktualne vlasti, a slično je i u svim ostalim područjima.
split-660x330[1]

Činio je samo jedno: pristrano i korumpirano zapošljavanje više od sto pedeset djelatnika po svim gradskim tvrtkama, institucijama i samoj Banovini; dodjeljivanja poslova stranačkim donatorima i “SDP-ovim firmama”.

Sjetit ćete se da je g. Baldasar svoju kampanju počeo u odori željezničara na kolodvoru na Istočnoj obali. Uređenje Istočne obale bila je glavna stvar njegova programa. A nije ju ni dodirnuo. Sada građani znaju da ih je prevario, da je blefirao.

No, on je svjestan svojega postupanja! Sebi priprema poslova za vrijeme kad prestane biti gradonačelnik.

Kako komentirate da se na ponovljeni natječaj za plodouživanje Turističke palače nitko nije javio?

– To najviše govori o nesposobnosti SDP-ove vlasti da iti jedino svoje obećanje provede u djelo. Na tom pitanju gradonačelnik Baldasar se potpuno iskompromiotirao.Od početka je zaobilazio i ignorirao Gradsko vijeće na kojem nije omogućio sadržajnu raspravu i odlučivanje o modelu uređenja turističke palače. Nije uopće dopustio da raspravljamo o mogućnostima realizacije cjelokupnog projekta, već je odmah trgujući s pojedinim vijećnicima progurao svoj model rekonstrukcije i davanja na plodouživanje svome stranačkom sponzoru. Nakon sumnji o mogućem pogodovanju poništio je natječaj i kazao kako će to grad sam sagraditi, da bi se naknadno ponovno vratio već propalom modelu plodouživanja.

Ne znamo što zapravo gradonačelnik Baldasar uopće hoće i zašto nam ne dopušta sadržajnu raspravu o samoj koncepciji uređenja turističke palače, u čemu bi sudjelovali urbanisti, konzervatori i sve stručne službe, jer Grad Split po svemu zaslužuje trajno i kvalitetno definiranje tog najvrjednijeg gradskog prostora koji bi dodatno osnažio vizuru Splita, a ne ponovnu nakaradnu privremenu rekonstrukciju objekta za daljnjih 20 godina. Sve ovo se moglo pripremiti i početi graditi kao nulta građevina u godinu i pol dana, što znači da je ova vlast imala viziju i krenula tim putem radovi su već mogli početi.

Oporbena koalicija „Hrvatskog zajedništva“ koju predvodi HDZ u pojedinim trenucima nije se pokazala jedinstvenom, a to je najviše došlo do izražaja na pitanju Turističke palače kada je Damir Roda Ćosić istupio protiv odluke koalicije.

– Kao široka koalicija od HSLS-a do HČSP-a nerijetko imamo različita mišljenja o pojedinim pitanjima. No različitost mišljenja i pogleda naše je bogatsvo. Ali oko svih važnih pitanja za Grad smo jedinstveni.

Hrvatska demokratska zajednica nije ušla u koaliciju s gospodinom Damirom Ćosićem – Rodom, već sa strankom HSP Ante Starčević, čiji on više nije član.

Kako komentirate prve dane od preuzimanja dužnosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, hoće li i nadalje imati problema s Vladom?

– Simbolično ću reći da je u svega nekoliko dana od preuzimanja vlasti Predsjednica imala zapaženiju ulogu u odnosu na svog predhodnika za vrijeme njegovog čitavog mandata. Predsjednica nema problem s Vladom, već s premijerom Milanovićem, i to samo zbog njegova neprimjerena ponašanja. To je ponašanje učinilo da do pitanja razlika u konkretnim pitanjima još nisu ni došli. No, zastupajući sve građane Hrvatske, predsjednica mora pritiskati Vladu da rješava probleme, da ih barem vidi i prizna, jer nad problemima zdvajaju i hrvatski građani i stručnjaci EU. U tomu leži i tajna i moć njezine pozicije!

Od preuzimanja mandata Predsjednice već je ispunila nekoliko svojih obećanja- smanjenje Ureda, prijedlog sazivanja tematske sjednice Vlade o gospodarstvu, angažiranje mladih i najboljih kadrova za suradnike, obraćanje Ustavnom sudu u pitanju deložacije iz jedine nekretnine, početak rješavanja prosvjeda branitelja, dogovorena posjeta Sarajevu i drugi međunarodni susreti…

Prijevremeni parlamentarni izbori ili ne, kakve su Vaše prognoze kada jednom dođe do njih.

– Nakon ovakvih rezultata trogodišnjeg mandata, da je u boljem stanju i bolje kadrovski ekipiran, SDP ne bi mogao smisliti kad mu je bolje a kada gore odrediti izbore. Naš rast i rezultate potvrdili smo na svim dosadašnjim izborima, a najponosniji smo na posljednju pobjedu na predsjedničkim izborima. Sigurni smo da ćemo taj pobjednički niz nastaviti i na predstojećim parlamentarnim izborima.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet napustio je stranku. Kakav je po tim pitanjima stav splitskog HDZ-a?

– Ne znam što je mislio Prgomet posljednjim izjavama. Nije bilo korektno iznošenje stavova oprečnih usuglašenoj politici vodstva , a koji su dogovoreni na najvišim tijelima stranke u čijem radu sudjeluje i Drago Prgomet kao zamjenik predsjednika. Ako se s nečim nije slagao mogao je na Predsjedništvu stranke o tome ravnopravno raspravljati.

Prgometu želim svaku sreću, a pobjede HDZ-a na svim dosadašnjim izborima potpuno ga demantiraju kad govori o stilu vođenja stranke pod vodstvom predsjednika Karamarka.

Koliko su gradske i županijske organizacije HDZ-a neovisne u svom odlučivanju pa i po pitanju koaliranja, u odnosu na nacionalni HDZ?

– Načelna nepisana, ali demokratska i samorazumljiva, pravila nalažu da je moguće koaliranje sa svim strankama koje su kompatibilnog svjetonazora i koje djeluju za dobrobit Hrvatske.  O koalicijama na nacionalnoj razini odlučuje Predsjedništvo stranke, a na nižim razinama županijski i gradski odbori. O razini demokratičnosti i neovisnosti u odlučivanju govori činjenica da smo mi u splitskom HDZ-u na proteklim kotarskim izborima omogućili svakom kotaru i mjesnom odboru izbor koalicije koju su sami ugovarali na razini tih kotareva.škorić, gotovina

U javnosti se često spominje legendarni sastanak u Kninu 1995. nakon Oluje, na kojem je general Gotovina bijesan unatoč spektakularne pobjede, zbog određenog „nereda“ u oslobođenom gradu, bjesnio na zapovjednike. Možda je ovo prigoda da napokon razjasnite ono „Škoriću, di je križ?“

– Taj sastanak održan je dan nakon oslobođenja Knina, dok su još trajale borbe i oslobađanje preostalih okupiranih područja.

Primarno, na sastanku su izneseni planovi daljnjih aktivnosti i zadaće postrojbama, ali je i istodobno vršena priprema za dostojanstven dolazak državnog vrha, stranih veleposlanstva i medija pri čemu je general Gotovina je vojničkim žargonom zatražio od vojnih zapovjednika i podređenih povećani angažman na zavođenju reda na svim područjima uključujući i samo čišćenje i ukrašavanje grada Knina. Pritom je na red došao i nedostajući križ u prostoriji u kojoj se održavao sastanak. Budući da sam ja bio njegov savjetnik za informiranje, dopalo me pitanje “Škoriću, di je križ”.

Posebno sam ponosan što sam bio jedan od najbližih suradnika generala Gotovine. O mom odnosu i radu pod zapovjednišvom generala Gotovine najbolje govore brojne pohvale i državna odlikovanja od predsjednika Tuđmana za koja me upravo general Gotovina predložio.

M.M./Dalmacijanews
Foto. T. Prljević


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->