Vesna Pusić u Saboru organizirala prezentaciju velikosrpskih stavova o Domovinskom ratu

27 ožujka, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman u zastupničkom je pitanju upozorio na brošuru autora Gordana Bosanca (Centar za mirovne studije) koja se dijelila za vrijeme Okruglog stola o deset godina civilnoga sudjelovanja Republike Hrvatske u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, koje je u Saboru organiziralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje vodi Vesna Pusić.“Ovakvi stavovi bliski su pogledima na Domovinski rat što ih zastupaju politički krugovi u Srbiji”, upozorio je Miroslav Tuđman u zastupničkom pitanju

Zanimljivo je kako su u brošuri čiji je izdavač Beogradski centar za sigurnosnu politiku (Belgrade Centre for Security Policy), prezentirani srpski stavovi, piše Narod.hr.

“Hrvatska je dio svojeg nacionalnog identiteta izgradila na ‘vojnoj pobjedi’ i takav militaristički razvijeni identitet bio je suštinski dio hrvatske suverenosti”, stoji u spomenutoj brošuri.

Kontroverzna “Oluja”?

U nastavku brošure koja je u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova predstavljena u Saboru “Oluja” se, i unatoč presudi Haškog suda, naziva kontroverznom vojnom akcijom.“Hrvatska službeno slavi kontroverznu vojnu akciju ‘Oluja’ kojom je oslobođen hrvatski teritorij 1995.”vucic-pusic[1]

Autor nigdje ne govori o agresiji na Hrvatsku već o Hrvatskoj kao “konfliktnoj” zemlji, te da je “post-konfliktna zemlja s velikim udjelom vojske u stvaranju nacionalnog identiteta” pa bi zato trebala početi “prepoznavati ulogu civila u sukobima i u razdoblju nakon njih”.

Na ovako iznesene stavove, reagirao je Miroslav Tuđman u zastupničkom pitanju.

“Ovakvi stavovi bliski su pogledima na Domovinski rat što ih zastupaju politički krugovi u Srbiji. Zato je važno napomenuti da je promotivni materijal na Okruglom stolu u organizaciji MVEP-a tiskan u Beogradu, da je izdavač Belgade Centre for Security Policy, te da su urednici Marko Milošević i John Karsrud. (…)

S obzirom da su teze iznijete u ovom materijalu u svezi s karakterom Domovinskoga rata, ocjene vojno-redarstvene operacije “Oluja”, te hrvatskoga “militarističkoga” identiteta u suprotnosti sa činjenicama molim odgovor na sljedeća pitanja:

1) Podržava li i Vlada stavove u materijalima što ih distribuira MVEP, a ako ne hoće li se od njih ograditi, odnosno hoće li ministarstva i u buduće promovirati autore i publikacije koje su u suprotnosti sa hrvatskim Ustavom? (Očito je prva potpredsjednica Vlade i ministrica MVEP gospođa Vesna Pusić, suglasna sa tezama budući je čelnica institucije koja je organizirala Okrugli stol i na kojem se dijelio promotivni materijal.)

2) Centar za mirovne studije raspolagao je u 2013. godini s budžetom od 4,523 milijuna kuna. Skoro 81% sredstava taj je Centar dobiva iz stranih izvora. Unatoč tome, ili baš zbog toga, s pravom možemo postaviti pitanje hoće li hrvatska Vlada pristajati na financiranje djelatnosti ovoga Centra? (Pojedinci imaju pravo na svoja osobna politička uvjerenja, ali vrsta je političkog mazohizma da hrvatska država financira one udruge i projekte koje zastupaju teze suprotne povijesnim činjenicama, pozitivnim pravnim propisom, Ustavnim odredbama, te službenim stavovima RH.)

3) Hoće li Vlada RH predložiti i usvojiti kriterije po kojima se ne mogu financirati projekti udruga, centara ili pojedinaca koji su u suprotnosti s vrijednostima na kojima počiva hrvatsko društvo, odnosno vrijednostima koje su definirane u hrvatskom Ustavu, te službenoj hrvatskoj politici? (Ustav vrlo precizno određuje karakter Domovinskoga rata, a optužbe o karakteru vojnoredarstvene operacije „Oluja” odbacili su i međunarodni sudovi. No, očito je da su udruge koje su radile i podupirale optužnice haškoga Tužiteljstva o „Oluji” kao zločinačkoj operaciji, i dalje ustraju na svojim krivotvorinama. Nije vrijeme da se njihova aktivnost prestane financirati iz državnoga proračuna?)”

“Hrvatske oružane snage činili su civili u nametnutom joj ratu, budući da Hrvatska svoje vojske nije imala kada je na nju izvršena agresija 1991. Prema tome hrvatski identitet ni u teoriji ne može biti “militaristički”, ” ističe u svom zastupničkom pitanju Miroslav Tuđman.

Pusić: Odgovornost za sadržaj publikacije snosi autor Gordan Bosanac

Tuđmanu je odgovorila ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, navodeći kako su stavovi izneseni u publikaciji koju je u Saboru prezentiralo ministarstvo na čijem je ona čelu, osobni stavovi autora.goran bosanac

“Publikaciju “Civilni kapaciteti Hrvatske za mirovne misije i operacije” autora g. Gordana Bosanca iz nevladine udruge Centar za mirovne studije, nije financiralo niti distribuiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Odgovornost za sadržaj publikacije snosi autor Gordan Bosanac te izdavač Belgrade Centre for Security Policy. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova se može slagati ili ne slagati s nekim mišljenjima i stavovima pozvanih sudionika, ali ne cenzurira njihova mišljenja na okruglim stolovima koje organizira”, odgovor je na prvo pitanje.

Na druga dva pitanja poručuje kako su kriteriji prema kojima se financiraju projekti udruga, centara ili pojedinaca “navedeni u točki II. Kodeksa pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga i Zakonu o udrugama”, navodi u svome odgovoru ministrica Vesna Pusić.

Bosanac: Napad na temelje demokracije

Istodobno, autor kontrovertne srbijanske publikacije Vedran Bosanav Tuđmanovo zastupničko pitanje  vidi kao ”politički obračun s trenutnim nositeljima vlasti RH”.

“Vaše zastupničko pitanje vidim kao politički obračun s trenutnim nositeljima vlasti RH na što imate apsolutno pravo, ali Vam ne mogu dopustiti da taj obračun radite preko mojih leđa i preko leđa organizacije u kojoj sam aktivan – Centra za mirovne studije (CMS)”, navodi Bosanac.

Za autora srbijanske brošure Tuđmanovo zastupničko pitanje je “napad na temelje demokracije”.

“Potpuno je neprimjereno da saborski zastupnik daje ocjene o protuustavnosti rada udruge. Tu se radi o već viđenom napadu na temelje demokracije”, poručuje Bosanac.

Na koncu zaključuje da je riječ o udruzi “proistekloj iz Domovinskog rata”.

“Centar za mirovne studije je također udruga proistekla iz Domovinskog rata. Da nije bilo rata, vjerojatno ne bi bilo niti našeg Centra.”, zaključuje Bosanac

S Bosancom se očito slaže i aktualna ministrica Vesna Pusić, čije je ministarstvo u prosincu prošle godine dodjelilo Centru za mirovne studije 250.000 kuna.

Iako ministrica vanjskih poslova Pusić tvrdi suprotno, Ministarstvo vanjskih poslova već je dodjelilo proračunska sredstava Centru za mirovne studije. Tako je prosincu prošle godine Ministarstvo vanjskih poslova dodijelilo Centru za mirovne studije za program “Dva sukoba, dva prostora – zajednička želja za mirom” 250.00,00 kuna.

R.H./HR svijet

Foto: MVEP


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •