ISTRAGA PROTIV BAJIĆEVIH CURA: Unutarnji obračun ili akcija za spas Bajića i Cvitana

18 prosinca, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

BAJIĆEVE I CVITANOVE SURADNICE SANI LJUBIČIĆ, ŽELJKA POKUPEC, SINEVA VUKUŠIĆ I SUNČICA BLAŽEVIĆ PRIJAVLJENE ZBOG SUMNJE U OZBILJNA KAZNENA DJELA!



Više osoba prijavljeno je glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu zbog sumnje u brojna kaznena djela počinjena pri obnašanju službene dužnosti.

Najnovije priopćenje državnog odvjetništva o pokretanju istrage protiv bivše županijske državne odvjetnice Željke Pokupec i općinske državne odvjetnice Sineve Vukušić otvara brojna pitanja na koja glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan treba dati odgovore. I ne samo Cvitan, već i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić za čijeg su mandata te županijske državne odvjetnice zajednički djelovale, iz prijava proizlazi protivno zakonu i propisanim procedurama.

Je li riječ o uistinu konkretnoj akciji čišćenja kriminala u vlastitim redovima ili pak samo o medijski eksponiranoj akciji koja ima za cilj zaštititi čelne glave DORH-a i USKOK-a?

Postavlja se pitanje vjerodostojnosti pravosudnih tijela i inesitucija, imajući u vidu da je ovaj više ispred državnog odvjetništva i USKOK-a zajednički sudjelovalo u brojnim predmetima u kojim su razotkrivene nezakonitosti pri obnašanju službene dužnosti radi čega su prijavljene zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti kažnjivo po čl. 291, st. 2 KZ-a, krivotvorenja službene ili poslovne isprave kažnjivo po čl. 279, st. 1 i 2 KZ-a, ovjeravanja neistinitog sadržaja kažnjivo po čl. 281, st. 1 i 2 KZ-a, oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenog spisa kažnjivo po čl. 318 KZ-a, sprečavanje dokazivanja kažnjivo po čl. 306, st. 1 i 2 KZ-a, lažno prijavljivanje kaznenog djela kažnjivo po čl. 304, st. 1 i 2 KZ-a, iznuđivanje iskaza kažnjivo po čl. 297, st. 1 i 2 KZ-a.

Maxportal je već objavio zahtjeve grupacije Fantasyland i Slavena Čolaka za provođenjem inspekcijskih nadzora nad radom državnog odvjetništva i USKOK-a u predmetima po kojim su zajednički djelovale i nezakonito postupale Sani Ljubičić kao bivša zamjenica ravnatelja USKOK-a, Sunčica Blažević, zamjenica županijske državne odvjetnice u Zagrebu i Željke Pokupec, bivša županijska državna odvjetnica u Zagrebu protiv koje je sada pokrenuta istraga zbog pogodovanja okrivljenim osobama kako bi se istražiteljima onemogućilo prikupljanje dokaza radi umanjenja kaznenopravne odgovornosti okrivljenika.

pokupec, bajić

Mladen Bajić i Željka Pokupec

Mediji nagađaju da je posrijedi provođenje istražnih radnji protiv Sineve Vukušić i Željke Pokupec radi pogodovanja okrivljenom Saši Burušiću, sinu načelnika PU Zagrebačke Gorana Burušića koji je bio osumnjičen u više predmeta, a neki mediji kao moguće razloge pokretanja istrage navode optužnicu koju je Željka Pokupec na svoju ruku podigla protiv Željka Sačića a da o tome nije obavijestila Dinka Cvitana.

Što je posrijedi, tek će se vidjeti, no Maxportal je već objavio zahtjeve za provođenje inspekcijskih nadzora u kojim su prijavljene Željka Pokupec, Sani Ljubićić i Sunčica Blažević u više predmeta po kojim je ovaj trojac, očito bez kormilara, ili moguće bez znanja kormilara, počinio brojna kaznena djela, što se tek treba vidjeti.

S razlogom se postavlja pitanje zašto USKOK nije uhitio osobe i zatražio istražni pritvor kako je to radio u svim drugim slučajevima, pogotovo iz razloga što se radi o teškim optužbama za kaznena djela počinjena pri obnašanju službene dužnosti.

Ili Remetinec nije predviđen za djelatnike državnog odvjetništva i USKOK-a, ili su Sineva i Željka dale osobno jamstvo Cvitanu da neće komunicirati s osobama koje USKOK treba ispitati tijekom istrage.

SANI LJUBIČIĆ I SINEVA VUKUŠIĆ ŠTITILE NEZAKONITOSTI U MINISTARSTVU UNUTARNJIH POSLOVA?

Sani Ljubičić kao zamjenica ravnatelja USKOK-a prijavljena je glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu zbog zlouporabe položaja i ovlasti i pogodovanja prijavljenim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su zajedno sa djelatnicima tvrtke Austrofin leising nezakonito otuđili vozilo marke Subaru vrijednosti veće od 400.000,00 kuna koje se nalazi u imovini tvrtke Fantazija vodeni park., te su unatoč nepostojanju sudskog naloga i rješenja Suda odbijali izdati potvrdu o privremenom oduzimanju vozila.

Kaznene prijave protiv djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova je ispred Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu vodila zamjenica općinske državne odvjetnice u Zagrebu Ksenija Jurin Panić, a Općinska državna odvjetnica u Zagrebu Sineva Vukušič je od ožujka 2013.-te godine odbijala postupati i donijeti državno-odvjetničku odluku unatoč opetovanim zamolbama prijavitelja za postupanjem protiv prijavljenih djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova čime su odgovorne osobe Općinskog državnog odvjetništva Ksenija Jurin Panić i Sineva Vukušić zaštitile prijavljene osobe i spriječile dokazivanje protiv prijavljenih počinitelja kaznenih djela.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a potom i novi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nisu se očitovali na više pisanih zamolbi prijavitelja da ih se izvijesti o statusu kaznenih prijava, već je cijeli predmet stajao u ladicama Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu više od 20 mjeseci.

KULMINALCIJA NEZAKONITOG POSTUPANJA: SANI LJUBIČIĆ  PREUZELA PREDMET SINEVE VUKUŠIĆ I DONIJELA DRŽAVNO-ODVJETNIČKU ODLUKU BEZ IJEDNE PROVEDENE DOKAZNE RADNJE!

Tvrtka Fantazija vodeni park iz Samobora o svemu je izvijestila i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića tražeći provođenje unutarnje kontrole nad prijavljenim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su oduzeli automobil vrijednosti 400.000,00 kuna odbijajući pri tome izdati potvrdu o privremenom oduzimanju vozila, te su unatoč opetovanim zamolbama prijavitelja isto odbijali učiniti i u prostorijama policijske postaje u Novom Zagrebu čiji su policijski djelatnici policijskim vozilom „pauk“ izvršili nezakonito oduzimanje predmetnog vozila.

Kulminacija kriminalne aktivnosti uslijedila je odmah slijedeći dan nakon nezakonitog oduzimanja predmeta od strane djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova kada je automobil marke SUBARU nestao sa parkirališta policijske postaje u Novom Zagrebu, te je ustanovljeno kako su policijski djelatnici (brojevi značke dostavljeni uz prijavu Općinskom državnom odvjetništvu) automobil SUBARU predali odgovornoj osobi Austrofin leisinga koja je istog dana predmetno vozilo prodala trećoj osobi, a Austrofin leising je stavljen u likvidaciju odmah nakon prijave grupacije Fantasyland protiv odgovornih osoba iz policije i Austrofin leisinga.

No, to nije kraj. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić zatražila je da joj se dostavi kaznena prijava podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, te je ista odmah bez ikakvog provođenja dokaznih radnji donijela državno-odvjetničku odluku koju je osobno potpisala navodeći kako je oduzimanje predmeta bez izdavanja potvrde o privremenom oduzimanju predmeta zakonom dozvoljeno.

Sani Ljubičić, sadašnja županijska državna odvjetnica u samo nekoliko dana preuzela je više predmeta iz Županijskog odvjetništva u Zagrebu i Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu po kojim su prijavitelji iste osobe, te je redom odbacivala kaznene prijave bez provođenja ikakvih dokaznih radnji štiteći time prijavljene počinitelje kaznenih djela u predmetima koji su godinama stajali u ladicama Željke Pokupec i Sineve Vukušić.

Nadalje, ista je odlučivala u predmetima po kojima se kao zamjenica ravnatelja USKOK-a trebala izuzeti od odlučivanja, što je razlogom podnijetih zahtjeva za provođenjem inspekcijskih nadzora u brojnim predmetima po kojim je Sani Ljubičić postupala protivno zakonu i propisanim procedurama.

RANKO OSTOJIĆ I MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA UTVRDILI NEZAKONITO POSTUPANJE POLICIJE! SANI LJUBIČIĆ NIJE NIŠTA NITI UTVRĐIVALA!

Nakon što je Sani Ljubičić ustvrdila da policija ima ovlasti oduzimati predmete građanima i pravnim osobama bez naloga i rješenja Suda , te da policija nema niti obvezu izdavanja potvrda za predmete koji se oduzimaju, očitovalo se Ministarstvo unutarnjih poslova temeljem pritužbe prijavitelja Fantazija vodeni park d.o.o. kojom se traži provođenje unutarnje kontrole nad radom prijavljenih djelatnika – policajaca koji su sudjelovali u oduzimanju vozila marke SUBARU policijskim „pauk“ vozilom.OSTOJIĆ. SANI

Očitovanjem Ministarstva unutarnjih poslova od 13.ožujka 2015.g. utvrđeno je da su djelatnici MUP-a postupili protivno Zakonu i pravilnicima o postupanju, te da je pritužba prijavitelja osnovana vezano uz prijavu nezakonitog oduzimanja vozila bez izdavanja potvrde Ministarstva unutarnjih poslova o privremenom oduzimanju predmeta.

Kojim zaslugama je Sani Ljubičić dospjela na mjesto čelne osobe Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, nije poznato. Odgovore na to pitanje vjerojatno zna samo glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan koji joj je bio i neposredno nadređeni kao ravnatelj USKOK-a u predmetima koje je vodila, a iz brojnih prijava upućenih Ministarstvu pravosuđa protiv Sani Ljubičić proizlazi da pri postupku donošenja državno-odvjetničkih odluka nije trošila vrijeme na provođenje dokaznih radnji.
Što je radila sve to vrijeme, nije poznato. Ali, trebao bi znati njen nadređeni, sada glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

TKO VODI ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U ZAGREBU?

Za obnašanje funkcije u bilo kojoj imalo ozbiljnoj ili renomiranoj tvrtki propisani su minimalni uvjeti i kvalitete koje osoba mora posjedovati kako bi mogla pridonijeti razvoju i interesu tvrtke koja joj osigurava egzistenciju. Ljudski resursi, njihova kompetentnost i odgovornost mjerljiva je kategorija kojom se određuje potencijal i smjer u kojem će se razvijati ostvarenje poslovnog plana. Bez kompetentnosti i odgovornosti nema uspješnog poslovanja, a niti je moguć razvoj tvrtke i ostvarenje zacrtanog poslovnog plana.

U čemu se sastoji Bajićev i Cvitanov „poslovni“ plan i je li on uopće postoji? Ako da, koji su minimalno propisani standardi i uvjeti koje kandidati za imenovanja na mjesta čelnih osoba državnih odvjetništava i njihovih zamjenika trebaju zadovoljiti. Ili je poslovni model DORH-a i USKOK-a samo kružni tok u kojem cirkuliraju osobe imenovane po podobnosti, a ne stručnosti, te bez ikakve provjere stvarne kompetentnosti, psihičkog i zdravstvenog stanja osobe, njihovog obiteljskog života i statusa u društvu, te ostalih parametara bitnih za određivanje potencijala neke osobe za obnašanje pojedine dužnosti.

Osoba koja obnaša dužnost u bilo kojoj ozbiljnoj tvrtki treba proći brojne testove kojim se utvrđuje poslovna sposobnost, te adekvatno tome i određuje mjesto na kojem bi ta osoba dala svoj maksimum kojim će pridonijeti uspješnom poslovanju i razvoju tvrtke.

Zar istu proceduru ne bi trebale proći i osobe u državnim institucijama i pravosudnim tijelima, ili su za njih standardi, pravila, procedure i kriteriji zapošljavanja potpuno suprotni onim u poslovnom okruženju.
Upravo je nevjerojatno kako je čelna osoba Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Željka Pokupec uopće mogla biti imenovana na mjesto od posebnog državnog interesa na kojem se donose odluke koje imaju utjecaj na stabilnost pravnog i demokratskog sustava kao temelja na kojem počiva svako uspješno i razvijeno gospodarstvo, što i jest jedan od ključnih razloga situacije u kojoj se država nalazi.

A nakon razrješenja Željke Pokupec imenovana je „nova Željka“ pod imenom Sani Ljubičić koja je prijavljena Ministarstvu pravosuđa za brojne nezakonitosti i nepravilnosti u radu u predmetima koje je prethodno vodila kao zamjenica ravnatelja USKOK-a, i to upravo sa Željkom Pokupec i Sinevom Vukušić protiv kojih je USKOK pokrenuo istragu zbog zlouporabe položaja i ovlasti i pogodovanja prijavljenim i osumnjičenim osobama, baš kao i u ovom slučaju prijavljenih policajaca.

Ministarstvo pravosuđa i glavni državni odvjetnik imaju se obvezu očitovati kada su u pitanju prijave za nezakonit i nepravilan rad u pravosudnim tijelima, osobito kada se radi o čelnim osobama Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje zastupa državu protiv koje se vode sporovi u iznosima od više milijardi kuna.

Pismo ministru Orsatu Miljeniću!

Grupacija Fantasyland i Slaven Čolak izvještavali su Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske o nezakonitostima i nepravilnostima u radu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Navedene sui konkretne nezakonitosti i nepravilnosti u radu Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika, Sani Ljubičić, bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a i sadašnje županijske državne odvjetnice u Zagrebu, Sunčice Blažević, zamjenice županijske državne odvjetnice u Zagrebu, Sineve Vukušić, općinske državne odvjetnice u Zagrebu i Željka Pokupec, bivše županijske državne odvjetnice u Zagrebu koja je nakon razrješenja s dužnosti zbog nezakonitog i nepravilnog rada bez ikakvih sankcija nastavila sa pružanjem odvjetničkih usluga u kaznenim predmetima po kojim spisma je kao županijska državna odvjetnica u Zagrebu imala mogućnosti uvida u njihov status.

U pismu ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću se između ostalog navodi:

„U uređenom pravnom i demokratskom društvu kojem i Republika Hrvatska kao punopravna članica EU pripada, nedopustivo je i zakonom nedozvoljeno da djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova oduzimaju imovinu građana i pravnih osoba bez izdavanja potvrde o oduzimanju predmeta ili sudskog rješenja.
Postupanje gđe. Sani Ljubičić koja je kao zamjenica ravnatelja USKOK-a pokušala zaštititi počinitelje kaznenih djela predstavlja ekvivalent samom činu izvršenja kaznenih djela počinjenih od strane prijavljenih djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.

Bez obzira da li se radi nekompetentnosti ili svjesnom kršenju zakona i zakonom propisanih procedura, postupanjem zamjenice ravnatelja USKOK-a gđe. Sani Ljubičić i ostalih odgovornih osoba u ovom predmetu pričinjena je materijalna šteta ne samo prijaviteljima, već u konačnici i Republici Hrvatskoj i njenim građanima koji plaćaju cehove nekompetentnosti i protupravnog postupanja službenih osoba u tijelima i institucijama države.

Shodno tome, ovaj predmet predstavlja eklatantan primjer nezakonitog postupanja u kojem su sudjelovali djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova pod zaštitom zamjenice ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta što predstavlja grubo narušavanje pravne sigurnosti i temelja pravnog i demokratskog sustava Republike Hrvatske.

Službene osobe dužne su postupati u skladu sa zakonom i zakonom propisanim procedurama, te pravno dopuštenim sredstvima suzbijati kriminal i nezakonitosti na svim razinama društva bez izuzetaka, jer selektivan pristup i višegodišnje nečinjenje, te nepoštivanje zakonom propisanih procedura osim što predstavlja kazneno djelo, grubo narušava pravnu sigurnost i temelje pravnog sustava.

O nezakonitostima i nepravilnostima u radu odgovornih osoba Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, podnositelji ovog zahtjeva su konstantno i pravovremeno tijekom razdoblja 2013.g. – 2015.g. izvještavali općinsku državnu odvjetnicu u Zagrebu (gđa. Sineva Vukušić), te bivšeg i sadašnjeg glavnog državnog odvjetnika koji nisu poduzeli nikakve mjere kako bi se počinjene nezakonitosti i nepravilnosti u radu institucija koje predstavljaju otklonile.

Ministarstvo pravosuđa je sukladno zakonu i nadležnosti obvezno spriječiti svaki oblik zlouporabe unutar pravosudnih tijela i institucija, izvršiti inspekcijski nadzor radi utvrđenja stvarnog činjeničnog stanja, otkloniti nezakonitosti i nepravilnosti ukoliko su iste inspekcijskim nadzorom utvrđene, te poduzeti odgovarajuće mjere protiv odgovornih osoba koje su postupale protivno zakonu i propisanim procedurama.

Izostanak provođenja inspekcijskog nadzora upućuje kako Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske nije provelo inspekcijski nadzor upravo iz razloga što je prijava tvrtke Fantazija vodeni park i više nego osnovana zbog čega bi trebale snositi odgovornosti ne samo prijavljene osobe, već i one koje pokušavaju zataškati kriminal u pravosudnim tijelima.

I nadalje se očekuju rezultati inspekcijskog nadzora Ministarstva pravosuđa nad radom odgovornih osoba Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu u predmetu br. K-US-209/14.

U cijelosti objavljujemo dopise grupacije Fantasyland upućene Sinevi Vukušić, Mladenu Bajiću i Dinku Cvitanu vezano uz nezakonit i nepravilan rad odgovornih osoba Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje su svojim postupanje spriječile provođenje dokaznih radnji protiv prijavljenih osoba – policajaca.

Također, u cijelosti objavljujemo i zahtjev za provođenjem inspekcijskog nadzora upućen prema ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koji je uslijedio nakon što je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić svojom odlukom ustvrdila kako se policija ima pravo preuzeti ulogu suda, te oduzimati predmete građanima bez izdavanja ikakvih potvrda i bez sudskih rješenja.

D. Lukić/Foto:arhiv mp


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->