Ivan Penava: Politika Mire Bulja je dvije kante vode i krave na plus 35

21 svibnja, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hoće li oporba bojkotirati izbore ako HDZ samostalno promijeni Zakon o izbornim jedinicama i tko su mogući koalicijski partneri Domovinskog pokreta pred izbore u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ odgovara predsjednik DP-a Ivan Penava.



Na početku emisije Penava je najavio skup ‘Ustani i ostani’ koji će se održati u Slavonskome Brodu 3. lipnja. Zamišljen je kao skup Slavonaca, ali su pozvani i drugi, Ličani, Dalmatinci… Motiv za okupljanje je, kaže – demografski slom.

– Podaci Eurostata su katastrofalni. Prema njima je od 406 regija EU-a najgora – Vukovarsko-srijemska županija. Ona gubi 2,5 posto stanovnika godišnje, a odmah iza nje je Požeško-slavonska županija s gubitkom od 1,7 posto, kazao je Ivan Penava. Dodao je kako za njima ne zaostaju ni ostale slavonske županije i Lika.’Demografska katastrofa, najgori smo’

Ovo je poruka, dodao je – da smo najgori. A nekad smo se hvalili kako smo napredniji od primjerice Češke ili Slovačke, a sad su i Rumunjska i Bugarska ispred nas. Na prosvjedu Penava očekuje dovoljno ljudi. Zahvalio je gradonačelniku Broda Mirku Duspari što je pokazao razumijevanje.

–  Za Osijek i druge gradovi i općine gdje je na vlasti HDZ “koji ne vidi ovaj problem i ne vidi slom” iluzorno je bilo očekivati da će nam pomoći. Naprotiv bilo bi za očekivati da ga slome i skrše, naglasio je Penava. Brod je drugi najveći slavonski grad, blizu je Sisak, ali i Posavljaci su tu, dodao je.

U emisiji je mnogo prostora posvećeno PPD-u, odnosu Domovinskog pokreta i te tvrtke. Peneva je ranije napad na PPD nazvao napad na Hrvatsku. Komentirao je i Miru Bulja i njegove izajve o PPD-u.

–  Miru Bulja ne želim komentirati. Njegova politika je dvije kante vode i krave na plus 35. Da je barem uzeo hrvatske kante nego one od strane kompaniije.

‘Teško stanje u Slavoniji’

U nastavku, nametnula se tema o mandatu Andreja Plenkovića i onome što je napravio za Slavoniju. Penava je ustvrdio da priča o milijardama kuna koje su uložene ne drži vodu.

– Nevjerojatne su one silne milijarde i pompozno najavljivanje projekta “Slavonija”. Isprali su nam mozak time prije 5-6 godina. Još kad sam bio unutar HDZ-a, ljutili su se na mene jer sam surađivao s gospodinom Pervanom, poduzetnikom koji je trebao investirati u grad Vukovar, kazao je.

Optužio je vladajuće da je svaka njihova aktivnost u službi gradnje imidža premijera Plenkovića i promicanja fiktivnih brojeva kada su u pitanju investicije.

– Poanta je bila u nekakvim fiktivnim brojkama o milijardama uloženih kuna. Čak ih ne negiram do kraja. Ulagali smo u infrastrukturu, vodovod, kanalizaciju, ceste. Ne želim vjerovati da u ovoj državi postoje ljudi, a kamoli političke opcije koje zatvaraju oči i okreću glavu u drugom pravcu, dodao je.

– Ti ljudi očito ne vide u kakvom je stanju jedan Ilok, a sela i općine neću ni spominjati. Ovaj koncept gdje se sve podređuje dnevnoj politici i imidžu Andreja Plenkovića u javnosti gdje zapravo ništa nije važno. Pet slavonskih županija izgubilo je 140 140 stanovnika, to je otprilike kao jedan Osijek i jedan Slavonski Brod, nastavio je.

‘Geneza problema, Penavina vlastita odgovornost’

Penava je u nastavku raširio pitanje odgovornosti na cjelokupnu državnu i lokalnu vlast.

– Svi smo odgovorni, u pravu ste, ovaj problem nije od jučer. Traje desetljećima, kojega kači u jednom dijelu ovaj popis. Kada je izašao popis, predsjednik Milanović izrekao je tvrdnju da Vlada tu ništa ne može napraviti. Praktički je branio Plenkovića, rekao je.

Iako je ustvrdio da je odgovornost na svima, veliku većinu odgovornosti prebacio je na premijera i zakonodavnu vlast.

– Premijer je najodgovorniji jer on ima većinu zakonodavne vlasti, upravlja proračunom, kreira proračun i troši naš novac. Viču mi uvijek PR-ovci, nemoj na ljude, nije oportuno, ali moramo shvatiti da u demokraciji svi imamo odgovornost.

“Napadi RF-a, ‘Imovinski pokret’, veze s poduzetnicima”

Kada se govori o odgovornosti, govorilo se i o napadima zastupnice Katarine Peović, koja tvrdi da je prijatelju isplatio 630 000 kuna za “volontiranje”, te da je na dan nakon afere sazvao presicu u velikosrpskoj agresiji.

Peović ga je također opružila da je riječ je o predsjedniku “imovinskog pokreta” koji štošta zna o uništavanju Hrvatske.

– Činjenično ću reći da je ovo 3. ili 4. napad na mene. Žao mi je što sam prešutio svaki od tih napada. O konkretnom slučaju na koji se ona poziva, bez mog znanja, presuda trgovačkog suda u Osijeku me zatiče. Presuda gdje je grad Vukovar dužan isplatiti 630 000 kuna gospodinu Čoviću, današnjem direktoru Hine, rekao je.

– Dobivam odluku Viskokog trgovačkog suda gdje potvrđuju prvostupanjsku odluku. Znači nisam bio u toj priči, ali je bitno za opis pozadine načina na koji funkcionira gospođa Peović, dodao je.

Penava se nadovezao i na pozadinu cijelog sukoba s Katarinom Peović i RF-om.

– Zašto ona zna ovu temu, zapitao se.

– Zna je samo iz jednog razloga, zato što u tom procesu gospodina Čovića koji je dobio postupak protiv grada gdje je grad bio dužan isplatiti 600 000 kuna na temelju merituma spora i 400 000 na temelju zateznih kamata. Čovjek koji ga je zastupao je Andrej Georgievski. On mene u tom trenutku zove da mu se izravno isplati novac na njegov račun, međutim ja sukladno odluci suda to isplaćujem stranci u postupku, nastavio je.

– Oni su se međusobno razišli, a što je pozadina priče. Gospodin je član RF-a. Sada kolegica Peović koja meni pokušava nešto implicirati, koji postupam sukladno odluci suda ovo radi znajući ili ne znajući, ali znanje ili neznanje ovo je četvrti napad na mene, zaključio je.

Gradonačelnik Vukovara govorio je i o vezi sa poduzetnikom Mariom Radićem, koji je zastupnik 44 brenda, od kojih su 43 strana.

– To je istina, ulazimo u domenu Marija Radića, idemo s trgovačke strane, trgovina je najlukrativniji posao. Da skratim, gospodin Radić zapošljava gotovo 3000 ljudi. Koliko znam, nisam čuo da se netko buni na uvjete rada, rekao je.

– On je prije godinu, godinu i pol postao generalni uvoznik za marku Milka. Teza i smisao kojim pogađate, tu ste u pravu, priznao je.

– U obranu tog istog Radića mogu reći da je on vlasnik robne marke koja ima proizvodnju u Osijeku, dodao je.

‘Odnos s ostatkom oporbe, stanje u proizvodnji’

Govorilo se i o činjenici da ga svi u opoziciji ne napadaju. Ima i nekih koji ga podržavaju, Peđa Grbin je pozdravio raskirnkavanje HDZ-a. Rekao je da je na svakom sdp-ovcu da odluči hoće li ići na prosvjed.

– Gledajte, iznenadio sam se, iskreno. Pozvali smo sve, sve političke aktere. Postoje neki pokazatelji kako hrvatska demokracija sazrijeva. Postoje teme gdje suprostavljeni svjetonazori mogu i moraju surađivati, ustvrdio je.

– To je premisa svakome koji se bavi radom za opće dobro. Možemo imati različit put do toga, ali neke ciljeve ipak dijelimo, zaključio je.

U nastavku, Penava se nadovezao na stanje u proizvodnjii hrane i govorio o problemu velikog uvoza.

– Svaka država koja drži do sebe, bori se za sebe. Svaka država koja drži do svoje sigurnosti i sigurnosti svojih građana, zna da su hrana i voda temelji, rekao je.

– Potencijalno imate unutarnje nemire ako ne možete prehraniti ljude. Sada sam prolazio kroz Poljsku, daleko su ispred nas, i po kućama, infrastrukturi, tu su jači od nas, ali posebno me raduje radi poljaka, krajolik je kao da prolazite Sjevernom Italijom, nastavio je.

Posebno je istaknuo proizvodnju mlijeka i svinjogojstvo.

– Nevjerojatan je podatak da je proizvodnja mlijeka u EU na 125% gdje je Danska prva sa 300 i nešto %, međutim Hrvatska je posljednja sa 48%, znači u slobodnom padu, slična je slika i sa svinjogojstvom, upozorio je.

– Obzirom da govorimo o primarnoj proizvodnji, znači organizacija sela, resurse imate, u suradnji sa sveučilištima trebate osmisliti sustav, pozvao je.

‘Suradnja s HDZ-om, sukobi s Mostom’

Prilikom razgovora o post-izbornim koalicijama i kombinacijama, Penava je govorio o suradnji s različitim opcijama.

– Imam tu nekoliko teza. Postoji suradnja koja je nužna, neophodna gdje moramo surađivati recimo sa SDSS-om, ja ih ne preferiram, ali moramo surađivati. Ja Most i ovom prigodom pozivam, jasno je da će HDZ sa svojom manjinskom, liberalnom opcijom graditi svoj blok. Jasno je da će Možemo i SDP raditi drugi blok, pretpostavio je.

– Jedino odgovorno prema hrvatskoj je da i mi gradimo svoj. U taj blok idu i suverenisti, najavio je.

Odgovorio je i na prozivke Mosta i Nikole Grmoje. Otkrio je i neke pojedinosti o pozadini sukoba između Nine Raspudića i voditelja Velimira Bujanca.

– Samo ću reći gospodinu Grmoji da imam poruke koje je slao novinarima i medijima. Zbog buduće moguće suradnje neću ih objaviti, rekao je. Najviše me strah tog momenta da nemam s kime razgovarati, htio bih da me gospodin Božo Petrov razuvjeri, nastavio je.

– Ja sam gospodina Bujanca, a ovdje je on najveći problem, koji ima povijest s Ninom Raspudićem, jer su bili kolege, upozorio da ne ide đonom i da ne bude zločest, otkrio je. Dodao je i da je zbog toga ušao u sukob sa istim.

– Kada sam to napravio, zbog toga mi je i zamjerio što sam ga javno ‘otpustio’. Dobio sam ovakve povratne odgovore. Mislili su da to neću doznati, ali, evo doznao sam, zaključio je.

‘Novi izborni zakon’

U nastavku emisije govorilo se o Zakonu o izbornim jedinicama, postavilo se pitanje, zašto to HDZ radi sam, te zašto ne implementiraju ono što opozicija predlaže.

– Hrvatska se nalazi u opasnom ambijentu i vremenu. Dobro je kolega iz SDP-a rekao (omaškom), Vučić umjesto Plenković. Ali opis cijele situacije koja stoji iza ovoga ocrtava obrise tog diktatorskog i totalitarnog, otprilike se sve svede na sintagmu, država to sam ja, rekao je Penava.

Optužio je premijera Plenkovića da ima autokratske tendencije iako stalno govori o europskim vrijednostima.

– Plenković više nije ni lijevo ni desno, njegova priča ima autokratski karakter. Mi smo svi u oporbi jedinstvenog stava. Svaki saborski zastupnik je predstavnik određene skupine građana, nastavio je.

Također je prozvao i koalicijske partnere vladajuće većine za koje tvrdi, da bi ih ovo pitanje trebalo najviše zanimati.

– Postavlja se jednostavno pitanje demokratskog deficita Andreja Plenkovića, i koalicijskih partnera. Gdje su sada liberali i manjinci, pita se.

R.I. /Foto: hrt


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->