IVAN VILIBOR SINČIĆ: 15 MINUTA ISTINE O RADU DORHA

travanj 19, 2018 maxportal
Share Button

Dinko Cvitan, jučer je pred Hrvatskim saborom odgovarao na pitanja saborskih zastupnika vezano uz Izvješća o radu DORH-a za 2015. i 2016. godinu.Ivan Vilibor Sinčić, u svom izlaganju prozvao je Državno odvjetništvo za nezakonit, nepravilan, nesavjestan i neodgovoran rad naglašavajući da će se Živi zid boriti do kraja da se ispitaju i odgovornost Dinka Cvitana kao glavnog državnog odvjetnika ali i odgovornost svih drugih u državnom odvjetništvu. S

pomenut je i slučaj podnijetih kaznenih prijava protiv Hrvatskog telekoma gdje su kaznene prijave stajale četiri godine u ladicama Općinskog državnog odvjetništva, a nakon čega su prijave odbačene bez ispitivanja okrivljenika.

Državno odvjetništvo je prozvano zbog nepostupanja po kaznenim prijavama, kašnjenju u podizanju optužnica i namjernog tjeranja u zastaru pri čemu je istaknut primjer zakašnjelog podizanja optužnice protiv direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea zbog čega je Županijski sud u Zagrebu odbacio optužnicu USKOK-a.

Istaknut je i slučaj HAC-a gdje je optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbacilo optužnicu Županijskog državnog odvjetništva jer je državno ovjetništvo prekoračilo zakonske rokove.

Nadalje, Ivan Vilibor Sinčić je spomenuo i slučaj osam godina nedonošenja državnoodvjetničke odluke u jednom predmetu, te istaknuo i prijavu koju je uputila Fantazija projekt pravosudnoj inspekciji Ministarstva pravosuđa protiv odgoovrnih osoba Državnog odvjetništva i USKOK-a, a koja prijava je dostavljena i na znanje svim saborskim zastupnicima vezano uz nedonošenje državnoodvjetničke odluke u jednom od predmeta više od 100 mjeseci iako je zakonski rok za donošenje državnoodvjetničke odluke 18 mjeseci, zatim  krivotvorenja službenih spisa, preplaćivanja sudskih vještaka višestruko nego je propisano, nepostupanje po kaznenim prijavama, itd.

Sinčić je istaknuo i kako je predmete vodila bivša zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić koja je, umjesto da je sankcionarana, unaprijeđena na mjesto šefa Županijskog državnog odvjetništva, a potom prije 15-ak dana imenovana i na mjesto zamjenika glavnog državnog odvjetnika.

“Umjesto da državno odvjetništvo progoni kriminal, on se stavio u službu zataškavanja kriminala. Osim što su stradale brojne fizičke osobe, naši građani, pogotovo oni koji su prijavljivali nepravilnosti, stradalo je hrvatsko gospodarstvo.

Blokirani su brojni milijunski projekti, investicije su blokirane. Tko će doći u takvu zemlju ulagati ili čekati još sto mjeseci? Vaš novac stoji negdje i čeka 100 mjeseci, svi će bježat iz takve zemlje. Nije nitko lud da potroši pola života na hrvatsko pravosuđe,” istaknuo je Sinčić.

Ivan Vilibor Sinčić – 15 minuta istine o radu DORH-a!! 18.04 … – YouTube

 

PISMO GRUPACIJE FANTASYLAND MINISTARSTVU PRAVOSUĐA I SVIM SABORSKIM ZASTUPNICIMA!

Maxportal objavljuje jedan od više desetaka dopisa grupacije Fantasyland upućenih Ministarstvu pravosuđa, Vladi Republike Hrvatske i svim saborskim zastupnicima vezano uz Ministarstvu pravosuđa prijavljeni kriminal državnog odvjetništva i USKOK-a zbog čega je još 2015.g. podnijeto 6 zahtjeva u 6 različitih predmeta za provođenje inspekcijskih nadzora nad radom Državnog odvjetništva i USKOK-a, a po kojim prijavama do današnjeg dana nije proveden niti jedan inspekcijski nadzor od strane Ministarstva pravousđa RH.

U pismu grupacije Fantasyland, između ostalog se navodi:

Poštovani,

„Niste postupali, niti reagirali. Niti Odbor za pravosuđe, niti Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske kojem su prijavitelji/oštećenici Fantazija projekt i dr. još 2015.g. podnijeli 6 (šest) zahtjeva za provođenje inspekcijskih nadzora nad radom Državnog odvjetništva i USKOK-a u 6 (šest) različitih predmeta uz cjelovito dostavljenu dokaznu dokumentaciju iz koje nesporno proizlazi nezakonit i nepravilan rad Državnog odvjetništva i USKOK-a.

Iz godine u godinu prihvaćali ste Izvješća o radu državnog odvjetništva bez ikakve provjere sadržaja istih, a prijave o nezakonitom i nepravilnom radu Državnog odvjetništva i USKOK-a, te njihovih čelnih osoba odlagali ste u ladice upravo kao što je to ustaljena višegodišnja praksa rada Državnog odvjetništva i USKOK-a u predmetima iz njihove nadležnosti.

Nezakonito trošenje državnog novca od strane USKOK-a za plaćanje sudskim vještacima po 11 puta većoj cijeni od propisane i prouzročena šteta državnom proračunu od više stotina tisuća kuna, nedonošenje državnoodvjetničkih odluka u zakonom propisanim rokovima, kršenja zakona i zakonom propisanih procedura pri provođenju istraga i donošenju državnoodvjetničkih odluka, krivotvorenje službenih isprava i uništenja službenih spisa istrage te brojne druge nezakonitosti, nepravilnosti i zlouporabe u radu Državnog odvjetništva i USKOK-a od kojih su mnoge i javno objavljene zasigurno predstavljaju činjenice tremeljem kojih ste već odavno svi gore naslovljeni imali obvezu reagirati i poduzeti odgovarajuće mjere koje Vam sukladno zakonu stoje na raspolaganju.

U uređenoj pravnoj državi je nedopustivo da pravosudna tijela i glavni državni odvjetnik već više od 80 (osamdeset) mjeseci nisu donijeli državno-odvjetničku odluku unatoč opetovanim zamolbama prijavljenih osoba da im se ista dostavi čime su odgovorne osobe Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske postupile protivno zakonu narušavajući temeljna prava zajamčena Ustavom Republike Hrvatske i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda…

Da ste po predmetnim prijavama reagirali promptno i odgovorno, prijavljene osobe gdin. Dinko Cvitan, Mladen Bajić, Sani Ljubičić i dr. ne bi imali mogućnost nastaviti sa ustaljenom višegodišnjom praksom kršenja zakona i propisanih procedura što u njihovom načinu rada predstavlja pravilo, a ne izuzetak…“

SUDSKA PRAKSA ZA ZATVORSKU KAZNU DINKU CVITANU, SANI LJUBIČIĆ, …

Sani Ljubičić idejni je začetnik i moderator pokretanja postupka pod kodnim nazivom „HPB Bankomat“ koji je 2009.g. punio naslovnice gotovo svih medija, no tijek sudskog postupka koji traje već devetu godinu razotkrio je ne kriminal optuženih, već kriminal unutar odgovornih osoba državnog odvjetništva i USKOK-a koji su radili na predmetu tzv. „HPB Bankomat“.

Cvitan se žali da DORH spise drži na podu a Bajić sudskog vještaka iz Splita platio 360 tisuća kuna

Plaćanja sudskih vještaka iz Splita  po cijenama 11 puta većim od propisane čime je državni proračun oštećen više stotina tisuća kuna, angažiranje vještaka iz Splita telefonskim putem bez postupka javne nabave, a sve to unatoč višestrukom sukobu interesa sudskog vještaka Ante Blaževića koji je istovremeno predsjednik uprave Banke Splitsko dalmatinske u kojoj je jedan od većih dioničara Ecija Kuljiš Bajić, inače supruga Mladena Bajića, samo su neke od počinjenih zlouporaba od strane visokopozicioniranih čelnih osoba DORH-a i USKOK-a, te bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić u predmetu „HPB Bankomat“.

Maxportal je u posjedu računa sudskog vještaka Vladimira Krkleca ispostavljenog USKOK-u za uslugu vještačenja u predmetu „HPB Bankomat. Vještaku Krklecu je isplaćeno nevjerojatnih 316.000,00 kuna. Koliko je koštao ostatak vještačenja kojeg je naplatio Ante Blažević, još uvijek je nepoznanica.

 Slučaj Polančec i sudski vještaci: Pravna država u kojoj zakoni nisu jednaki za sve

Kako stvari stoje, vještačenje „HPB Bankomat“ je državu koštalo i basnoslovnih 600.000,00 a možda i koja kuna više, što je u usporedbi sa studijom Damira Polančeca znatno veća šteta po državni proračun. Da podsjetimo, zbog izrade studije koja je plaćena 500.000,00 kuna, bivši potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec je već pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Optužnicu protiv Damira Polančeca podnio je USKOK, a presudu donijelo sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem Ivana Turudića.

Kako već postoji i državnoodvjetnička i sudska praksa, postupak protiv Cvitana, Bajića i Sani Ljubičić trebao bi biti brzo okončan. Kada će biti pokrenut, ostaje nam za vidjeti…

PRESLIK RAČUNA SUDSKOG VJEŠTAKA VLADIMIRA KRKLECA:

Kako je USKOK plaćao sudske vještake po 10 puta većoj cijeni 


 

Video i audio zapisi, te brojni dokumenti koje će Maxportal u narednim mjesecima svakodnevno objavljivati, stravična je slika stanja u hrvatskom pravosuđu čiji krakovi kriminalne hobotnice sežu od Državnog odvjetništva, USKOK-a, pa sve do najviših tijela sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj.

Prema dostupnim  informacijama, cijeli slučaj tzv. „HPB Bankomat“ prijavljen je i nadležnim europskim instancama, a kako saznajemo u završnoj fazi je izrada dokumentarnog filma čija će promocija biti uskoro.

M.M. /foto:print screen

Komentari
Share Button