Slučaj Polančec i sudski vještaci: Pravna država u kojoj zakoni nisu jednaki za sve

2 svibnja, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

MAXPORTAL je u više navrata javno ukazivao i objavio dokumente iz kojih je vidljivo kršenje zakona i propisanih procedura od strane državnog odvjetništva i USKOK-a u brojim predmetima po kojim su Ministarstvu pravosuđa podnijeti zahtjevi za provođenje inspekcijskih nadzora. Do današnjeg dana još uvijek nemamo saznanja jesu li inspekcijski nadzori provedeni.Kako stvari stoje očito nisu, jer prijavljene osobe i nadalje nesmetano troše proračunska sredstva, iako su sukladno zakonu i propisima trebale biti razriješene s dužnosti kao i bivša županijska državna odvjetnica u Zagrebu Željka Pokupec te bivša općinska državna odvjetnica u Zagrebu Sineva Vukušić.

Pitanje plaćanja sudskim vještacima po višestruko većim cijenama od propisanih pokrenuo predsjednik Živog zida i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić, što otvara i interes javnosti i građana za utvrđenje činjeničnog stanja, ali sasvim izvjesno i temu rasprave o radu državnog odvjetništva pred Hrvatskim saborom.

USKOK NEZAKONITO ISPLAĆUJE STOTINE TISUĆA KUNA SUDSKIM VJEŠTACIMA, A POLANČEC OSUĐEN NA ZATVOR ZBOG PLAĆANJA STUDIJE U IZNOSU OD 500.000,00 KUNA!

Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 mjeseci jer je prema optužbi USKOK-a dao izraditi stručno-pravnu studiju te je na teret Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva neosnovano odobrio plaćanje računa za navedenu studiju u iznosu od 500.000 kuna za koji iznos je drugookrivljeniku, vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću pribavio nepripadnu imovinsku korist na štetu proračuna Republike Hrvatske.

Polančec je proglašen krivim za zlouporabu položaja i ovlasti, dok je Miletić osuđen zbog toga što ga je poticao na to kazneno djelo. Osuđen je godinu dana i zabranu bavljenja odvjetničkom praksom u trajanju od dvije godine. Obojica su sukladno presudi morali platiti sudske troškove te uplatiti 500.000 kuna u državni proračun.

Iz izvršenih plaćanja USKOK-a  prema sudskim vještacima u predmetu „HPB Bankomat“  i računa sudskog vještaka Vladimira Krkleca koji je javno objavljen na Maxportalu, sasvim je razvidno kako je proračun Republike Hrvatske oštećen u iznosu koji je USKOK preplatio iznad propisane cijene rada sudskih vještaka.

>>Cvitan se žali da DORH spise drži na podu a Bajić sudskog vještaka iz Splita platio 360 tisuća kuna

Stoga, odgovorne osobe Državnog odvjetništva i USKOK-a  morat će dati odgovore temeljem čega su u predmetu „HPB Bankomat“ sudskom vještaku Vladimiru Krklecu iz Splita kao fizičkoj osobi isplatili bruto iznos od 316.000,00 kuna za 790 sati rada na izradi vještačenja obzirom da je prema službenoj cijeni i Pravilniku cijena 1h rada 35 kn što iznosi sveukupno 27.650,00 kuna?

Iz navedenog proizlazi da je po tom vještačenju Vladimiru Krklecu kao fizičkoj osobi isplaćeno 288.350,00 kuna više od dozvoljenog čime je istom omogućeno nezakonito stjecanje imovinske koristi u istom iznosu na štetu državnog proračuna.

Međutim, još je potrebno utvrditi jesu li protupravnu imovinsku korist ostvarili samo sudski vještaci, ili je dio proračunskih sredstava protupravno završio u rukama odgovornih osoba naručitelja i onih koji su izvršili plaćanja iz proračunskih sredstava?!

Postavlja se pitanje tko će istragu provesti i odgovornost utvrditi,  jer istragu o ovom slučaju ne mogu provoditi DORH i USKOK, a niti Mladen Bajić, Dinko Cvitan ili pak zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić koje je kao glavna odgovrna osoba u predmetu „HPB Bankomat“ prijavljena Ministarstvu pravosuđa radi počinjenja brojnih zlouporaba pri obavljanju službene dužnosti.,

Koliko su USKOK i državno odvjetništvo platili usluge ostalih vještačenja u brojnim predmetima možemo samo nagađati, a zasigurno se radi o desecima miljuna kuna proračunskih sredstava što je višestruko veća šteta od one zbog koje je pravomoćno osuđen bivši potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva Damir Polančec za isto kazneno djelo.

Kako se radi o identičnim kaznenim djelima, potrebno je primijeniti iste zakone i odmjeriti iste kazne za odgovorne osobe USKOK-a koje su sudskom vještaku Vladimiru Krklecu nezakonito isplatile 288.350,00 kuna više od dozvoljenog čime je istom omogućeno nezakonito stjecanje imovinske koristi u istom iznosu na štetu državnog proračuna.

Shodno tome, i zatvorska kazna trebala bi biti prilagođena prouzročenoj šteti državnom proračunu Republike Hrvatske,. Kako u ovakvim slučajevima već postoji sudska praksa po kojoj za 500.000,00 kuna štete je presuđena kazna u trajanju od 15 mjeseci bezuvjetnog zatvora,  vrlo je jednostavno odrediti visinu kaznu za odgovorne osobe USKOK-a koje su sudskom vještaku Vladimiru Krklecu omogućile pribavljanje protupravne imovinske koristi u iznosu  288.350,00 kuna na štetu državnog proračuna.

Za ovo kazneno djelo ne postoji sudska niti državno-odvjetnička praksa po kojoj bi se kazna zamijenila radom za opće dobro ili guljenjem krumpira kao što je to slučaj sa bivšim potpredsjednikom Vlade RH Petrom Čobankovićem za koji slučaj  je Dinko Cvitan izjavio kako on nikada ne bi pristao guliti krumpire.

U potpunosti se slažemo sa gdinom. Dinkom Cvitanom, jer takvo što nije u skladu s temeljnim vrijednostima pravnog i demokratskog sustava Republike Hrvatske.

A upravo su gdin, Mladen Bajić i Dinko Cvitan najodgovorniji za narušavanje temeljnih vrijednosti pravnog i demokratskog sustava Republike Hrvatske klapanjem nagodbe za Petra Čobankovića koje je za milijune kuna štete državnom proračunu nekoliko mjeseci gulio krumpire što predstavlja zaštitu, a ne borbu protiv kriminala i korupcije čime je poslana kriva poruka javnosti kako se kriminal isplati.

Pravni standardi, moral, etika očito su nepoznanica za postojeće kadrove u pravosudnim tijelima koje su u slučaju Planiska sklopljenom nagodbom sa Petrom Čobankovićem grubo narušili pravnu sigurnost i vjerodostojnost pravosudnih tijela.

HRVATSKI SABOR – ODBOR ZA PREDSTAVKE I PRITUŽBE NIJE ODRŽAO SJEDNICU ZBOG NEDOSTATKA KVORUMA

Saborski Odbor za predstavke i pritužbe u petak ujutro 29.04.2016.G. nije uspio okupiti kvorum pa nije ni raspravio izvješće o radu Odbora u prvom tromjesečju ove godine, dakle od 4. siječnja do 31. ožujka. Od 12 članova došla su samo četvorica, predsjednik Zdravko Ronko (SDP), Ivan Sinčić (Živi zid), Pero Ćorić (HSP-AS) i Antun Vidaković (HDZ)

Odbor za predstavke razmatra predstavke, pritužbe i prijedloge upućene Saboru te ukazuje nadležnim tijelima na kršenje zakona i prava građana u postupku pred tijelima državne uprave i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti. Također, Saboru ukazuje na kršenje zakona i druge štetne pojave od šireg značenja i predlaže poduzimanje potrebnih mjera za njihovo otklanjanje.

Na sjednici održanoj dana 29.04.2016. nije se pojavio potpredsjednik Odbora za predstavke i pritužbe Žarko Tušek (HDZ), kao ni članovi Blaženko Boban (HDZ), Damir Felak (HDZ), Mario Habek (SDP), Orsat Miljenić (SDP), Stjepan Pintarić (HDZ), Ivan Radić (HDZ) i Damir Tomić (SDP).

U dosadašnjoj praksi „rada“ Odbora za predstavke i pritužbe nije se utvrđivao kvorum i nazočnost ili nenazočnost članova Odbora, te su po prvi puta javo objavljeni članovi Odbora koji se nisu odazvali na zakazanu sjednicu.

Predsjednik Odbora za predstavke i pritužbe Zdravko Ronko najavio je za slijedeći tjedan novu sjednicu što očito predstavlja novi pristup rada zastupnika Hrvatskog sabora kojem će se morati prilagoditi i oni koji u prethodnim mandatima nisu ispunjavali svoje obveze kao saborski zastupnici.

D. Lukić/Foto:


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •