Izbjegli Srbi tužili Hrvatsku, tražili 8 milijardi kuna za mirovine

lipanj 19, 2017 maxportal
Share Button

Međunarodna organizacija rada, specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda, odbacila je zahtjev Udruge sindikata umirovljenika Srbije iz 2014., kojom je od Hrvatske tražila isplatu oko 8 milijardi kuna.Riječ je mirovinama za razdoblje od početka agresije na Hrvatsku do 1998. godine

Odlukom Upravnog odbora Međunarodne organizacije rada Hrvatska neće morati isplatiti zaostale i neisplaćene mirovine umirovljenicima iz tzv. SAO Krajine.

Radi se o tužbi Udruge sindikata umirovljenika Srbije protiv Hrvatske, kojom su tražili isplatu mirovina od početka Domovinskog rata do 1998, godine, a prema procjenama radi se o potraživanju većem od osam milijardi kuna.

Procjenjuje se da se radi o oko 22 tisuće osoba.

Tužba protiv Hrvatske podnesena je još 2014. zbog navodnog kršenja Konvencije br. 48 o utemeljenju međunarodnog sustava očuvanja prava iz osiguranja za slučaj invalidnosti, starosti i smrti.

Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO), je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda koja promovira socijalnu pravdu i međunarodno priznata ljudska i radnička prava. Osnovana je 1919. godine Poveljom iz Versaillesa i postala je prva specijalizirana agencija UN-a 1946. godine.

MP/foto:

Komentari
Share Button