IZLAZNE ANKETE: Fidesz slavi, Orbanovoj stranci 58 posto mandata

travanj 8, 2018 maxportal
Share Button

Prema prvim procjenama izbornih rezultata koje je objavio liberalni portal Index.hu, stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana osvaja 116 od 199  (58 %) zastupničkih mjesta u novom parlamentu.Isti portal  tvrdi da večeras neće niti neslužbenih konačnih rezultata zbog velikog broja birača te neke izborne jedinice neće uspjeti izbrojati sve glasove.

Procjena rezlutata:

Fidesz: 40 %

Jobbik: 22 %

Socijalisti: 14% 

 

Prvi se rezultati izborne komisije očekuju u 22.00 sata.

Odaziv birača na nedjeljnim mađarskim parlamentarnim izborima dosegao je 68,13 posto do 18,30 sati, pola sata prije zatvaranja birališta, što je veći odaziv nego na trima prethodnim izborima, objavilo je izborno povjerenstvo.

Mađari danas glasaju na parlamentarnim izborima na kojima je dosadašnji premijer Viktor Orban veliki favorit za treći mandat zaredom na čelu vlade.

U nedostatku anketa na izlasku s birališta, prvi privremeni rezultati bit će poznati tek kasnije navečer.

Odziv birača na mađarskim parlamentarnim izborima dosegao je 68,13 posto do 18,30 sati, pola sata prije zatvaranja birališta, što je veći odziv nego na trima prethodnim izborima, objavilo je izborno povjerenstvo.

Na izborima 2014. godine, na kojima je Fidesz premijera Viktora Orbana premoćno pobijedio, odziv je bio 61,73 posto. Neki analitičari ocijenili su da bi odziv birača iznad 70 posto mogao ugroziti osvajanje većine u parlamentu za Fidesz, koji je uoči glasovanja bio veliki favorit.

Na biralištima su zabilježene velike gužve, a glasačima nakon 19 sati više nije dopušteno priključivanje redovima, no onima koji već čekaju u redu dopustit će se glasovanje. Taj bi proces na nekim biralištima mogao potrajati satima.

Orbanova Nacionalna-konzervativna stranka Fidesz čini se sigurni pobjednik, po analitičarima. Pripisuje joj se prednost od 20 do 30 postotnih poena u anketama, a pogoduje joj glasovanje u jednom krugu koje kombinira jednostavnu većinu po okrugu i proporcionalnu.

Od 199 zastupnika, 106 će biti izabrano izravno iz izbornih jedinica, a preostala 93 proporcionalno sa stranačkih lista.

Najveća nepoznanica odnosi se na stopu sudjelovanja i opseg obećane pobjede.

Orban koji je usredotočio svoju kampanju na migracijsku “prijetnju”, pobijedio je 2010. i 2014. s dvotrećinskom većinom u parlamentu i sada je pitanja hoće li koalicija njegove stranke Fidesz i Kršćansko-demokratske narodne stranke (KDNP) ponoviti taj uspjeh što bi omogućilo da mijenja ustav kao i nakon izbora 2010.

Mađarske oporbene stranke i Orbanovi kritičari kažu da je do 2013. on iskoristio tu ovlast da prilagodi izborni sustav Fideszu. Stranka je godinu dana poslije uvjerljivo pobijedila na izborima.

Oporba, koja je podijeljena, u kampanji je osuđivala klijentelizam, raspad javnih službi i nedovoljnu kupovnu moć, usprkos najnižoj stopi nezaposlenosti (3,8 posto).

Orban je u kombinaciji sa snažnim utjecajem na javno mnijenje putem državnih i privatnih medija naklonjenih vladi, izgradio čvrste temelje da još produži svojih osam uzastopnih godina na vlasti, uz mandat koji je odradio od 1998. do 2002.

Aktualni premijer može se pohvaliti solidnim gospodarskim pokazateljima: Mađarska je 2018. rasla osmu godinu zaredom po stopi od četiri posto. Inflacija je također pod kontrolom, a nezaposlenost se kreće oko 3,8 posto.

No Orbanova popularnost najviše počiva na njegovu protivljenju imigraciji, posebno muslimana.

“Migracija ugrožava našu sigurnost, naš način života i kršćansku kulturu”, poručuje mađarski premijer koji redovito upozorava da će Zapad propasti, a Europa postati  većinski muslimanska ako europske zemlje ne poduzmu preventivne mjere.

Unatoč kritikama iz Bruxellesa koji Budimpešti prijeti kaznama zbog nepoštivanja migrantskih kvota, Mađari Orbana  većinom podržavaju, a njegov je put uzor za protuimigrantske struje u istočnoj i srednjoj Europi.

MP/foto:Bernadett Szabo

 

Komentari
Share Button