Je li ministar Krstičević malo pobrkao lončiće!? Je, malo previše!

srpanj 20, 2017 maxportal
Share Button

Situacija s ostavkom ministra obrane Damira Krstičevića ni danas nije ništa jasnija, a on uporno ponavlja da ostaje ministar dok ga Sabor na razriješi.Ministru Krstičeviću bi netko trebao jasno reći da njega ne razrješuje Sabor nego premijer.

Krstičević se danas ponovno sastao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović  tijekom primanja zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general-bojnika Richarda Nasha i pripadnika njegova Zapovjedništva.

Iako je najavio da je dao neopozivu stavku i podvukao da mu vojnička čast ne dopušta da je povuče, ponavlja da je ministar dok ga ne razriješi Sabor.

Premijer Plenković je danas ranije na konferenciji za novinare rekao da je od ministra Krstičevića nije dobio pismenu  ostavku.

U međuvremenu ministar i dalje obavlja dužnosti, pa je tako primio visoku predstavnicu EU  za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicu Mogherini, a na pitanje nije li ova cijela situacija neozbiljna samo je kazao: “Ja sam ministar dok me Hrvatski sabor ne razriješi, mislim da je to dovoljno.”

Ovako je tekao razgovor ministra i novinara tijekom primanja zapovjednika američkog generala-bojnika:

Ostajete li ministar?
“Ja sam ministar dok me Hrvatski sabor ne razriješi”.

Ali nije to baš tako, Vi možete podnijeti pisanu ostavku…
Rekao sam vam sve…

Gospodine Krstičević nije li ovo malo neozbiljno? Nije nam jasno…
“Ja sam ministar dok me Hrvatski sabor ne razriješi, mislim da je to dovoljno”.

Je li Vam žao što ste ponudili ostavku?
“Ja sam vojnik koji rješava svoje zadaće”.

Nastavlja li se Vaša misija?
“Ja sam ministar dok me Hrvatski sabor ne razriješi”.

Ma koliko javnost, i suradnici, bili na njegovoj strani, ova hoće-neću situacija mogla bi se negativno odraziti na javni status ministra Krstičevića koji se ponaša poput uvrijeđene frajle. I da, netko bi mu trebao objasniti da njega ne razrješuje Sabor.

Zakon o Vladi: Krstičević pada kad mu Plenković prihvati ostavku

Članci 6. i 7. Zakona o Vladi definiraju situaciju kada ministar više ne želi biti član vlade, a u tom slučaju premijer i dotični ministar rješavaju problem bez posrednika. Za razliku od premijera koji ostavku piodnoasi predsjedniku Sabora i ona znači pad cijele Vlade, ministar, prema članku 6. ostavku podnosi predsjedniku Vlade.

U članku 7. stavku 2. Zakona o Vladi kaže se da “ako predsjednik Vlade prihvati ostavku pojedinog člana Vlade, rješenje o razrješenju toga člana Vlade donosi predsjednik Vlade i o tome obavješćuje Hrvatski sabor”.  Taj zakonski članak znači da premijer može, ali i ne mora, prihvatiti ostavku pojedinog ministra.

U slučaju ministra obrane Damira Krstičevića to znači da će ostati ministar dok premijer Plenković une prihvati njegovu ostavku.

M. Markovć/foto:screenshotKomentari
Share Button